Zmena ceny elektriny ZSE pre domácnosť na rok 2017

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím! Mám celý dom na elektrinu a dvojtarif DD5.Počul som že sa menia podmienky tarif u ZSE a domácnosti s elektrickým vykurovaním budu musieť priplatiť ročne aj cez 100€ Ma niekto preštudovanú tuto informáciu čo na nás šijú,pripadne nejaké riešenie ako to obísť -zmeniť?.
Odpovedať
Čo hovoríte na to, že pri elektrine od SSE v tomto roku vychádza do cca 6000 kWh najlepšie sadzba DD8? Rátal som, že by som odoberal len vo vysokej tarife. Niečo by sa spotrebovalo aj v nízkej tarife, takže by to mohlo vyjsť lepšie aj pri vyššom odbere...
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino hovorime to, ze si treba naskor pozriet podmienky tarify :)
Odpovedať
A v tejto tabuľke som pomerne upravil cenu elektriny za kWh od SSE podľa podielu vysokej a nízkej tarify za deň a vychádza to až po 9500 kWh za rok v prospech tarify DD8. Počkám si na nový cenník a po novom roku zrejme zmením DD2 na DD8
Odpovedať
@majkoj podmienka na priznanie tarify je predloženie revízie elektrického obvodu. To je jedno relátko a pár káblikov :-)
Odpovedať
@jakino no v podmienkach moze byt, ze si tarifu nebudes moct vybrat podla lubovole ;)
Odpovedať
tarify elektriny sa mozu tiez zmenit len raz za 12 mesiacov? By ma zaujimalo, ci je mozne po zmene cennika vypovedat zmluvu u dodavatela a uzatvorit si novu s inou tarifou, ci tato podmienka je vynutena distributorom?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino DD8 Vhodná pre odberné miesta s elektrickým akumulačným vykurovaním a elektrickým akumulačným ohrevom vody, s operatívnym riadením času platnosti NT. NT je poskytovaná minimálne 8 hodín denne. Takze pokial v tej revizii nemas napisane, za mas akumulacne kurenie, tak akosi DD8 nedostanes :). Nehovoriac o tom, ze ta vyhodna tarifa je 8h a aj to v noci :)
Odpovedať
@gashtaan áno raz za 12 mesiacov. - na bezodplatné vypovedanie zmluvy, ak odberateľ elektriny alebo odberateľ plynu nesúhlasí so zmenou ceny alebo zmenu obchodných podmienok, a to s účinnosťou najskôr k plánovanému dňu účinnosti zmeny doručením oznámenia o výpovedi zmluvy najneskôr 15 dní pred plánovaným dňom účinnosti zmeny, - na bezodplatné vypovedanie zmluvy, ak dodávateľ elektriny alebo dodávateľ plynu včas neoznámi zmenu ceny alebo zmenu obchodných podmienok doručením oznámenia o výpovedi dodávateľovi elektriny alebo dodávateľovi plynu najneskôr do troch mesiacov odo dňa účinnosti zmeny s účinnosťou najskôr 15 dní odo dňa doručenia oznámenia o výpovedi zmluvy dodávateľovi, len musíš dodržať lehoty A čo sa týka taríf, tak rozhodnutie ktoré tarify vlastne budú a za akých podmienok, tak o tom si rozhodli distribučné spoločnosti. My na Západe budeme mať na výber iba zo 4 taríf a to D1,D2,D3,D5.
Odpovedať
@jakino ty čo vlastne porovnávaš? Však ani nevieš aké budú fixné poplatky a cena za kWh, v tej ktorej tarife.
Odpovedať
@majkoj Mne je to jedno, že tých 8 hodín nízkej tarify je v noci. Pri 1400 kWh ročne mi to vyjde lacnajšie ako teraz, aj keby som všetkú elektrinu odobral vo vysokej tarife. A klíma mi kúri hlavne v noci, keď je chladnejšie. V tej revízii budem mať to, čo tam budú chcieť mať napísané ;-) @stastnyjim Veď to sú tohtoročné tarify a nepredpokladám, že by ich výraznejšie menili na budúci rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino nuz akurat nechapes, ze pri 1,4MWh ti to pridu skontrolovat :), okrem toho kontroluju pomer NT a VT. Netreba byt naivny :)
Odpovedať
@majkoj nič v zlom, ale naivné je to, že to niekto príde skontrolovať :-D Môžu kontrolovať akurát tak elektromerovú skrinku na hranici pozemku. Na môj pozemok nemajú právo vstúpiť ;-) A to, že odoberiem viac vo vysokej tarife je dobré hlavne pre nich, lebo im viac zaplatím za kWh
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jakino jak nie, však niektoré sa zlúčili do jednej tarify, pri iných dali iné podmienky a pribudli úplne nové tarify, ktoré pred tým neboli. Menia sa fixné poplatky, tarifa za prevádzkovanie systému ide hore, ceny za kWh zasa dole. Aj pri plyne v tlačovej správe ÚRSO uviedol že cena ide dole, a skutočnosť je že niekto ušetrí a niekto si priplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino noze si precitaj podmienky :), ak im nedovolis skontrolovat, maju pravo dat sadzbu aku uznaju za vhodnu. Ale rad sa necham poucit, ked prides s tym, ze mas rok d8 a nic.
Odpovedať
@majkoj Ak mi budú chcieť dať sadzbu, akú uznajú za vhodné, tak ja si vyberiem dodávateľa elektriny, akého uznám za vhodné :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino akurat sse ako distribuciu mas stale :) a ak ti oni sadzu nepovolia tak ti ju neda ani dodavatel elektriny :-D
Odpovedať
@majkoj Nepredpokladám, že by niekto chodil po domoch kontrolovať, čím ľudia kúria. Ale ak sa ohlásia na návštevu, tak ich dnu kľudne pustím. Akumulačný ohrev vody mám a nejakú akumulačnú piecku od babky pichnem do zásuvky :-D
Odpovedať
@jakino nedá mi , ale najskôr si preštuduj , kedy a za akých podmienok môžeš požiadať distribúciu o pridelenie tej či onej sadzby, to nie je kontrola jedného káblika, musíš predložiť revíznu správu a tam musí byť uvedené čo tam máš. na základe toho ti môžu ale nemusia povoliť určitú kapacitu danú veľkosťou hl. ističa ak už máš dvojtarif môžeš ho používať na akékoľvek spotrebiče , no len do max výkonu pre istič . akumulačná pec musí byť napojená pevným prívodom a sotva ti bude stačiť príkon pre bojler i pec, vybrať si môžeš len dodávateľa silovej, ale distribúcia rozhoduje o pridelení sadzby,požiadať o konkrétnu sadzbu musíš distribúciu, na kontrolu ti chodiť nemusia, kontroluje sa množstvo spotrebovanej elektriny , ak presiahne VT 16% prídeš o zvýhodnenú sadzbu NT.
Odpovedať
@duzu môžem sa spýtať ako si myslel tých 16%VT ? Dik...
Odpovedať
@duzu Odkiaľ máš tých 16%? Ja som v podmienkach našiel len min. 6 kW akumulačnú pec. To keď budem mať DD8, nemôžem cez deň zvárať, púšťať saunu, piecť a variť, aby som neprekročil 16%?
Odpovedať
@majkoj https://www.vyhodnaenergia.sk/pdf/201... strana 21, ak som dobre pochopil my stredoslováci budeme platiť za istič : a) pre odberateľov elektriny vdomácnosti: tarifa za prístup do DS (€/OM) x 3, b) pre odberateľov elektriny mimo domácnosti: tarifa za prístup do DS (€/A) x 25 x 3 čiže domácnosť : 2,8250€x3, to je 8,475€ bez DPH a podnikateľ : 0,8833€x25x3 to je 66,2475 bez DPH, čiže domácnosť neplatí podľa veľkkosti ističa. Díky
Odpovedať
Profilova fotka
@pali1711 no vyzera tak, ze domacnosti budu platit podla poctu faz a bez ohladu na sadzbu. Pre tych co mali doteraz 3 fazy a D2 to asi mile prekvapko nebude.
Odpovedať
@majkoj veď práve, ja mám D2 3 fázy a doteraz som platil 7,98€ a teraz by to malo byť asi 10,17€, čo je viac o 2,19€, dúfam, že nebudem platiť ako podnikateľ, to si môžem rovno dať centrálu
Odpovedať
Profilova fotka
@pali1711 je nejaky dovod aby si platil ako podnikatel ?
Odpovedať
@pali1711 ešte si tam musíš pripočítať fix od dodávateľa, čiže 1,20 EUR s DPH mesačne. Takže si ročne priplatíš 43,50 EUR za fixné poplatky oproti tomuto roku. A uvidíme aká vlastne bude cena za Kwh.
Odpovedať
nie som podnikateľ, len mi nebolo jasné ako to počítať, a tých 1,20€ je mi jasné, na to som zabudol, a ešte straty a doprava a straty za MWh, takže super, zase sa nám oplatilo vymýšlať ako šetriť,a potom to aj tak zaplatíme za distribúciu, ale na druhej strane sa to oplatí tým čo majú terajšiu DD5, lenže pri mojej spotrebe do 6 MWh ani to
Odpovedať
Profilova fotka
@pali1711 no ja budem asi tiez musiet ist do dd1...
Odpovedať
ja som ešte rozmýšlaľ nad 8hod lecného, či by sa neoplatilo
Odpovedať
@majkoj úloha zimy bude vymyslieť ostrovný systém za pár šupov, tie dotácie cenu po..., podľa mňa by už išlo všetko dole
Odpovedať
Profilova fotka
@pali1711 bez sance, ostrovny system je zial momentalne o egu nie o ekonomike.Bateky to proste cele dorazia.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?