Diskusiu odoberájú 2 ľudia

Zasuvky 400V,ale kolko...

Zobraz úvodný príspevok
ja len tak ma dnes napadlo.. ked pre jeden 16A istic je max.pocet zasuviek 230V v okruhu 10.. ako je to so zasuvkami na 400V..
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@megdesign a keď máš jednu trojfázovú zásuvku, alebo vypínač na rúru s troma fázami pokope hneď vedľa seba v jednej krabičke a je to v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd a aký je problém s troma samostatnými zásuvkami v trojitom rámčeku, kde každá je na inú fázu?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ja som inštaloval rúry s výkonom nad 3kW. Najviac bola 3,65kW.
Odpovedať
medzifázové 400 V je len vtedy ak niekde na jednom spotrebiči bude prerušené uzemnenie o po vodiči sa dostane 2 fáza na druhú zásuvku na nulovú zdierku , to je nebezpečné len v sieti TNC , kde je spoločný vodič a nemôže byť ochrana,dostane sa fáza na kostru, v sieti TNS sa poškodí zariadenie, ktoré nevydrží 400 V, väčšinou elektronika, ale tie zásuvky môžu byť i vzdialené
Odpovedať
@merak vypínač na rúru nieje prístupný laikovi, to beriem... Trojfázový zásuvka napája jedno zariadenie... Dve jednofázové zásuvky nie... Netuším, prečo to tak je, ale bol som svedkom toho, že dve zásuvky v dvojrámčeku, každá na inej fáze, revíziou neprešli...
Odpovedať
@megdesign nebezpečné je to vtedy ak je len jedno uzemnenie pre obe fázy a preruší sa za druhou, to sa ale môže stať aj vtedy ak je zásuvka vzdialená prečo by nemohol byť 3 f. vypínač prístupný laikovi? ved je izolácia a nemôžeš sa dotknúť živej časti , ak je schovaný je tam k ničomu, niekedy sa dávali ku sporáku sieť TNC pre bezpečnosť , odpojíš ak vznikne požiar , ináč to nemôžeš hasiť vodou, v sieti TNS je nepotrebný stačí zvlášť istič
Odpovedať
@duzu sorry. "Otvorený" neprístupný laikovi...
Odpovedať
@duzu sorry. "Otvorený" neprístupný laikovi... Čiže v TN-S je hasenie vodou povolené. 😄 Sporákový vypínač dávam stále a vždy k rúre.
Odpovedať
@megdesign k čomu je tam teraz pri TNS, pri závade odpojí napájanie
Odpovedať
@duzu ešte si asi nevidel RCD, ktorý nevybavil, že?
Odpovedať
@megdesign skôr sa nájdu také ktoré vybavia aj ked nemajú a to je väčší problém ked nemôžeš variť, zemnené sú všetke sporáky a oveľa častejšia závada je skrat ako zvod a vtedy to odpojí,
Odpovedať
@merak dakujem za konecne konkretnu odpved ,tiez si ale myslim ze uz to mohla norma definovat,teda aspon ked nie v ramci poctu ale v zatazi A
Odpovedať
Článok sa načítava...
@liptacik určuje to veľkosť ističa pre zásuvky a použité vedenie, musíš vedieť aké spotrebiče tam budeš používať, ak nad 2KW tak len jeden, takých v bežnej domácnosti veľa nie je, platí to hlavne pre kuchyňu kúpeľňu
Odpovedať
Profilova fotka
@liptacik záťažou v A je to stále definované a limitované ističom, ktorého hodnota nesmie presiahnuť hodnotu A zásuvky
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?