Diskusiu odoberájú 2 ľudia

Zasuvky 400V,ale kolko...

ja len tak ma dnes napadlo.. ked pre jeden 16A istic je max.pocet zasuviek 230V v okruhu 10.. ako je to so zasuvkami na 400V..
Odpovedať
1
2
@liptacik a čo ťa napadlo? Nejaké zviera? Jedna.
Odpovedať
@megdesign asi to bol tiger....🙂 jedna kvoli praktickosti ci predpisu?
Odpovedať
kôli pc a mobilu
Odpovedať
@liptacik Je to zvláštne, ale 400 V zásuvky norma nelimituje. Nemal by si však pomiešať na jednom okruhu zásuvky rôznych max. amperáži.
Odpovedať
@petersd aj mne sa to tak zda ze o tom nehovori ziadna norma,no nic,len ma to tak napadlo,akurat sa s tym bavim..ale davam jeden-jedna/istic-zasuvka
Odpovedať
@liptacik Hej, takto to robím aj ja. Jedna 400 V zásuvka = 1 istič.
Odpovedať
Mám 3 na jednom okruhu - ističi, na rôznych miestach spotreby, vždy sa používa len jedna, stroj prevážam. Je to z dôvodu, aby som nemusel naťahovať predlžovačku - zavadzala by.
Odpovedať
@foox pokiaľ tam nie je TC , elektrokotol,, to sú nie bežné domáce spotrebiče tak ich môže byť viac , no budeš naraz robiť na všetkých?výkonovo môže byť najviac podľa hl. ističa
Odpovedať
@liptacik aj na 230V nemôže byť všade 10 zásuviek, na jednu môže isť 2kW to je 8,7 A, takže ani 2
Odpovedať
@duzu 230 V zásuvka je istená 16 A ističom... odkiaľ si teda zobral limit 2 kW ?
Odpovedať
to bude sranda 400v a 230V zasuvka napojenie A vsetko jednofazove zasuvk y,,,?
Odpovedať
@vrajmantak ... to o čom tu blábolíš?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersd spotrebiče nad 2kW musia mať osve istenie. Norma.
Odpovedať
@megdesign Istenie je istenie a limit je limit. Dve rozdielne veci nie?
Odpovedať
@petersd ani nie. Lebo ak dáš napríklad síce 16A istenie vetvy a zavesíš tam rúru + celú kuchyňu, síce si istenie dodržal, ale vývodov si dal veľa.... No to domáceho zaujímať nebude, keď mu bude gazdiná v kuchyni zhadzovať istič pri pečení kačice v 2,3kW rúre a miešaní cesta v kuchyskom robotovi 1,5kW na koláč v nedeľu súčasne....
Odpovedať
@petersd aha už chápem, čo to napísal. 😄 On píše o limite jednej zásuvky na 230V, že na nej môže byť maximálne odber 2kW, tak? Tak to je samozrejme blbosť...
Odpovedať
@megdesign Nie, nie,... nie o tom ja debatujem teraz... Nechajme to ale tak. Keď už si však spomenul kuchyňu... Niekoľko 230 V zásuviek neďaleko seba. Ja zámerne dávam nielen samostatné istenia na každú, ale aj tak, že každá je napájaná z inej fázy. Kvôli rovnomernému zaťaženiu fáz. No a stretol som sa s názorom, že niektorí revizáci môžu mať s tým problém, ak sú neďaleko seba zásuvky z rôznych fáz. Ja som však nenašiel v tomto rozpor s normou. Vieš dačo o tom ??
Odpovedať
Profilova fotka
@liptacik STN 33 2130:1983 článok 2.3.8 na jeden trojfázový obvod možno pripojiť niekoľko trojfázových zásuviek na rovnaký menovitý prúd. Trojfázové zásuvky na rozdielny menovitý prúd sa nesmú zapájať do rovnakého obvodu. Čiže môžete dať aj viac rovnakých trojfázových zásuviek na jeden obvod, ale nie je definované, koľko. Tých 10 zásuviek na jeden obvod platí pre jednofázové zásuvky, viď článok 2.3.5 tejto normy.
Odpovedať
@petersd no hej, môžeš tam mať medzifazové napätie 400V. Revizaci to nemajú radi... Stretol som sa už ale s tým, že dvojramik, jedna zásuvka na práčku, druhá na sušičku a v každej iná fáza... To neprešlo revíziou.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd "230 V zásuvka je istená 16 A ističom... odkiaľ si teda zobral limit 2 kW ?" predpokladám, že to myslel tak, že pokiaľ je spotrebič s výkonom vyšším ako tie 2kW, tak máš mať iba jeden obvod s istením a zásuvkou práve iba pre tento spotrebič
Odpovedať
@megdesign Už sa strácame 🙂 To som nereagoval na tento Tvoj príspevok, cit.: "aha už chápem, čo to napísal. 😄 On píše o limite jednej zásuvky na 230V, že na nej môže byť maximálne odber 2kW, tak?" Áno, takto si to pochopil, takto som to myslel aj ja... ale vravím, nechajme toto, lebo už sme moc zamotaní 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
@petersd koľko vydrží bežná trvalo ? ak 16 A tak nech sa páči, stále je to nedokonalý kontakt lebo oxidujú viac ako napevno a často sa preto na vyšší výkon zahrievajú pre prechodový odpor
Odpovedať
@duzu vstavané rúry. Bežne odbery nad 2kW. Majú z 99% flexo šnúru... Ty by si ju určite cvakol, nakrimpoval dutiny a šup do venca, že? 😄
Odpovedať
@merak @megdesign cit: "... no hej, môžeš tam mať medzifazové napätie 400V. Revizaci to nemajú radi... Stretol som sa už ale s tým, že dvojramik, jedna zásuvka na práčku, druhá na sušičku a v každej iná fáza... To neprešlo revíziou." Ale kde je rozpor v norme? ktorý článok? (alebo žeby som niečo prehliadol?)
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd rozpor v norme nenájdeš, lebo tieto normy sú písané v časoch, kedy neboli rámčeky a viac rámčeky, jednoducho boli obyčajné a dvojité zásuvky a vybavené. Ale rád sa nechám k niečomu novému priučiť.
Odpovedať
@merak V jednom rámečku rozdelené 3 fázy do 3 samostatných zásuviek 230 V, tak tu keby sme moc chceli, tak by sme snáď mohli nejako polemizovať. Ale povedzme, ak sú 3 samostatné zásuvky 230V napr. vo vzdialenosti 50 cm od seba, tak tu je aký problém?.... V norme som nenašiel žiaden rozkol, tak v prípade obštrukcií revizáka, by som to vnímal iba ako jeho subjektívny, ničím nepodložený, názor
Odpovedať
@merak ale aj tak. Nech sú len napríklad dve dvojzasuvky staré vedľa seba povedzme 30cm... Každá na inej fáze... Ak chytí niekto fázu v jednej a v druhej, má 400V... Ale v norme som to nenašiel ani ja...
Odpovedať
@megdesign rúra na pečenie u mňa má 2300 W na jednu zástrčku, môžeš ich zapojiť 10 na jednu fázu s ističom 16 A?, môžeš ,len nie naraz
Odpovedať
@duzu reagoval som na túto hlúposť: "ak 16 A tak nech sa páči, stále je to nedokonalý kontakt lebo oxidujú viac ako napevno a často sa preto na vyšší výkon zahrievajú pre prechodový odpor"
Odpovedať
@petersd problém býva pri niektorých počítačových zostavách ak ich napojíš na 2 fázy nastáva rušenie signálu pre monitor, s iného zariadenia lebo sú prepojené cez zemnenie s pripojovacích káblov na karty,
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?