Diskusiu odoberá 1 človek

Zapojenie prietok. ohrievača 400V

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku kuch linku a teplú vodu a odpad. Murovaný altanok je vybudovaný tak že je prilepený na hosp. budovu kde je potiahnutých od rodinného domu 380v . Ističe sú 3x 16A. Najpred som premýšlal že si tam založím 5,5 kw prietokáč na 220V no ten 16A istič je však málo .Rozmýšlal som že by som na tú jednu fázu trojfázového ističa dal 25A istič do domu ,no bojím sa nakoľko prívod 380 V je v zemi potiahnutý hliníkom od 1970 roku a bojím sa aby som ho nezaťažil a neodpálil. Tak rozhodnutie padlo na prietokový ohrievač 400V .Keď som čítal diskusiu ohladom uvedeného prietokáča tak volakto spomenul fakt že prietokáč nie je na tri fázy ale že je na medzifázovom napätí a vyžaduje istič 20A . Vedeli by ste mi to priblížiť ? To zapojím iba dve fázy a nulák ? Odber 20A je však dosť ,môžu sa prehriať staré hliníkové káble a odpáliť ich ? Ďakujem za odpoveď. Roman
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od minoo:

@neutrino hej no... Ale tak hadam ten co montoval…
@minoo Je to drevená stodola ale hliník vychádza spod zeme ide v stene a v stene je aj ac durka kde som to prepojil meď a hliník na svorkovnici. Potom už rozvody som si ťahal medeným drtami v kopexke.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lmroman:

@minoo Je to drevená stodola ale hliník vychádza …
@lmroman nečítal som celé vlákno - radšej. Úplne podľa mňa postačí niečo takéto na 230V a hotovo: https://image.alza.cz/products/SAPbat... keď sa tam bude ohrievať voda 50x do roka - že sa pustí voda a začne sa ohrievať, nič sa s tým nestane ... v jednej prevádzke s tvrdou vodou funguje obdobná batéria roky a nebol s ňou problém. A keby aj bol.... stojí 50€ - po 2-3 rokoch kúpiš novú a žena bude mať teplú vodu kedykoľvek "poruke" bez akýchkoľvek extrémnych 3F pripojení, stýkačov, zásobníkov, ťažkopádnych montáží, problémov so zazimovaním a neviem akých iných iČovín. :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:

@lmroman nečítal som celé vlákno - radšej. Úpln…
@dominik_galaba Manželka má toto v práci ,vraj je to vhodné max na wc umyť ruky , a ja už mám zakúpenú kuch. batériu a tú chcem využiť.
Odpovedať

@dominik_galaba Manželka má toto v práci ,vraj je…
@lmroman ty máš zakúpenú štandardnú kuchynskú batériu a chceš ju napájať elektrickým prietokovým ohrievačom? Ak chceš mať teplú vodu na štandardnú batériu cez prietokový ohrievač, tak by musel mať výkon minimálne 25kW a tebe by vyskakovala elektrokabeláž zo steny! Na takú batériu sa dá pripojiť iba bojler. Pri elektrických prietokových býva použítá špeciálna batéria so zníženým prietokom. Buď si zakúp celú prietokovú zostavu aj s batériou, alebo tam namontuj ohrievač so zásobíkom, inak budeš veľmi sklamaný...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@lmroman ty máš zakúpenú štandardnú kuchynskú bat…
@zicher Toto sa však rieši škrtiacim ventilom na omezenie prietoku vody.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@lmroman ty máš zakúpenú štandardnú kuchynskú bat…
@zicher Prietokovy ohrievac nemusi mat 25kW, aby postacoval. Je pravda, ze po pusteni vody cez neho nebude prietok velmi silny (na druhej strane to setri vodu), ale bude dostacujuci. Zavisi to samozrejme aj od jeho prikonu. Pouzival som Clage CEX-O (11-13,5kW/3x400V) nastaveny na 13,5kW pre cely byt cca 6 rokov a bolo to pre mna postacujuce. Vyhoda bola, ze som nepotreboval termostaticku bateriu, lebo na umyvanie som mal nastavenu 37 stupnovu vodu a iba som naplno pustal na baterii teplu vodu a nebolo treba primiesavat studenu vodu. Najteplejsiu vodu som mal nastavenu na 43 stupnov na vanu. Po 6 rokoch zacacal blbnut snimac prietoku, tak som to odpojil a vratil sa k vode z teplarni (zmenila sa aj cena teplej vody k nizsej). Ak by mal Clage nastavene na 11kW, bohate by mu to stacilo - na umyvadlo.
Odpovedať

Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku k…
@lmroman ako tak čítam maniere tvojej ženy, tak by som skôr použil frázu "nedá sa" :-) Ja mám v záhradnom LPG 36kW prietokac a neobmedzuje ma ani teplota, ani prietok vody ;-) https://www.kaufland.sk/product/51220... Dá sa samozrejme kúpiť lacnejšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@zicher Prietokovy ohrievac nemusi mat 25kW, aby …
@durino Ja mám 17,5 kW Junkersa, prietok 12 l/min a fungujeme na tom celý RD. Keď je nastavený na max, ide z neho voda, že sa obaríš. 😁 Pred ním som už mal dvakrát Moru 10l/min. a fungovali podobne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@lmroman ako tak čítam maniere tvojej ženy, tak b…
@rkorba Ta čína aj funguje? Ako dlho? Mňa varovali pred ním, aby som to nekupoval
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@rkorba Ta čína aj funguje? Ako dlho? Mňa varoval…
@petersd ficim na tom 1/2 roka a vsetko OK, samozrejme mam pri nom wifi merac plynu, keby daco odislo, lebo to mam v interiery. Za 110E co som za to dal to je pecka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@petersd ficim na tom 1/2 roka a vsetko OK, samoz…
@rkorba Ja budem potrebovať na zemný plyn. Poškúľoval som už po tejto značke, ale niektorí v diskusiách ma vystríhali, že údajne je s nimi problém s bezpečnosťou. Ja som si detektor úniku plynu do technickej miestnosti nainštaloval asi pred 4 rokmi. Ešte dva roky a budem kupovať ďalší, lebo záruka na Geisov článok (či ako sa volá?) v detektore je len 6 rokov. Kúpim si ale taký detektor, ktorý bude mať aj externý releový výstup, aby mi to dávalo niekde do obytnej miestnosti signál v prípade alarmu. Ale žiadne WIFI, radšej všetko po drôtiku 😁
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?