Odpoveď na príspevok od lmroman:
Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku k… @lmroman , káble ktoré sú napevno môžu byť i hliníkové , ved je s nimi rozvod na 1000-ky km, akurát pri NN je min 16 prierez , zadaj do google prietoký na 3 fázy,rôzny výkon,prečo tam nedáš bojler?tam ti stačí i 1kW 400V je napätie medzi 2 rôznymi fázamiOdpoveď na príspevok od duzu:
@lmroman , káble ktoré sú napevno môžu byť i hlin… @duzu môžeš tam dať i bežný el. kotol na tri fázy , bežný výkon od 3kW aj do 18 ak máš vhodné napájanie,ktorý sa dáva ku kúreniu, môže ale i nemusí mať nádobu na ohrev, lebo pri každom výkone je 100% účinnosť,Odpoveď na príspevok od durino:
Mal som skusenost s Clage CEX-O Compact elektroni… @durino To je moc výkonné pre mňa ,ja to plánujem iba na umytie rúk či riadu po grilovaní . Ale asi si tam dám dáky 1,5 kw bojler cca 5 litrov. To by vyriešilo môj problém a bolo by po starostich .Len by ten bojler musel byť spúštaný cez nejaký tlačítkový časovač aby to hrialo cca 1 hodinu ,alebo ho napojiť na svetlo v časti altánku .Vypnutím svetla by sa vypol aj prívod prúdu do bojlera. Len na zimu bojler vybrať a uložiť do tepla kde nemrzne.Odpoveď na príspevok od lmroman:
Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku k… @lmroman https://www.hakl.sk/eshop/hakl-mk2-7-... 2 x 16A a vykon bude stacit... Ja mam 3,5kw ale musi byt nizsi prietok aby ohrial akurat, takze 7 bude fajnOdpoveď na príspevok od mgx:
@lmroman na 3x umytie ruk za sezonu ti staci zabu… @mgx Presne preto chce manželka prietokáč ,aby to nemusela hodinu pred tým zapínať ,aby nemala starosťi a aby nerozmýšlala či to vypla.Odpoveď na príspevok od minoo:
@lmroman https://www.hakl.sk/eshop/hakl-mk2-7-kw-… @minoo Toto by bolo asi vhodné.Odpoveď na príspevok od lmroman:
Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku k… @lmroman niečo podobné mám v prístavbe. na štítku je 4,5 kW, istenie 20A. Mam tam 16A istič, ešte mi ho nevyrazilo. Ale nie je to moc vhodné na naozaj teplú vodu. Pri pomalom prietoku to vie urobiť možno 40°C, ale ked otvorím kohútik viac, tak voda je iba vlažná. Asi je lepšie nejaký zásobníkový ohrievač, než prietokáč. Na umytie rúk to však stačí. Do altánku si tiež myslím, že je to OK, hlavne sa to ľahko demontuje, aby to v zime nepoškodil mráz.Odpoveď na príspevok od lmroman:
@minoo Toto by bolo asi vhodné. @lmroman A aj tento....https://www.stavbaeu.sk/clage-ohrievac-vody-m-7-65-kw-400v-montaz-pod-drez-17007-8-144296Odpoveď na príspevok od lmroman:
@durino To je moc výkonné pre mňa ,ja to plánujem… @lmroman OK, tak potom mozno postaci aj obycajny Hakl 3,5kW na 1x16A, pripadne ten hore spomenuty 7kW 2x16A... S bojlerom su starosti - vypustanie, priestor, zapinanie vopred... Su ale aj male prietokove ohrievace s malym zasobnikom (kolega nieco take mal). Prietokovy ohrievac je jednoduchsi a voda je okamzite k dispozicii, vyzaduje vsak vacsi prikon oproti bojleru. To Clage (co som spominal) je asi to najlepsie, co tam mozes dat (ale aj najdrahsie). S nim sa tam mozes aj sprchovat, nakolko ma regulovanu teplotu vody...Odpoveď na príspevok od zicher:
@lmroman niečo podobné mám v prístavbe. na štítku… @zicher Manželka hlavne argumentuje že keď ide zo záhrady aby si tam umyla ruky ,preto chce prietokáč. Jediná vec prečo prietokáč výkonný 6-7 kw že má už zakúpenú vodovodnú kuchynskú batériu a tá ma určite vačší prietok vody ako povedzme originál batérie z prietokáčom ako máš na fotke ty .Tie sú evidentne menšie takže ja budem na klasickú kuch .batériu asi musieť použiť asi nejaký škrtiaci ventil alebo prívod potiahnúť zúženým 3/8 potrubím.Odpoveď na príspevok od lmroman:
@zicher Manželka hlavne argumentuje že keď ide zo… @lmroman v samotnej batérii, respektíve na vyústení z prietokáča je škrtiaca prietoková brzda, aby ten prietok nebol príliš veľký, t.j. aby vôbed stihlol prietokáč niečo ohriať.. Aj keby si tam dal 3/8 otovrený naplno, tak ten prietokáč nemá šancu ohriať vodu ani do vlažného stavu. Tie batérie k prietokáčom sú prispôsobené na nižší prietok.Odpoveď na príspevok od lmroman:
@zicher Manželka hlavne argumentuje že keď ide zo… @lmroman Lenže riešiť problémy s prietokáčom budeš iba Ty, nie mangelka! Celý život doteraz si opláchovala ruky po záhradke v studenej vode a neporandalo ju to. (prepáč) A i tak, aká že je to chladná voda, ktorá je odstatá v potrubí ? Fakt si daj malý 5 - 10 l tlakový ohrievačik. Toto Ti pôjde bez problémov. Videl som už typy, kde mali uvedenú dobu ohrevu 15 - 30 min. Na prietokový ohrievač musíš mať vhodnú vodu, inak Ti v krátkom čase odíde. Prietokáče sú na to veľmi háklivé.Odpoveď na príspevok od lmroman:
@lmroman A aj tento....https://www.stavbaeu.sk/cl… @lmroman ak tam mas normalnu vodu dovedenu, tak tlakovy musis kupit... Inak ja prietok obmedzujem na rohaci pred prietokacom. Takze studena mi vie ist naplno a ked dam paku (obycajna bateria) do teplej, tak tecie pomalsie. A prietok mam nastaveny tak aby ked je paka v teplej naplno isla taka voda aku chcem. Takze ked si chcem umyt ruky alebo jablko, len buchnem paku do krajnej polohy a nemusim si vodu stelovat a za 3 sekundy tecie taka aku chcem... Ale teda nie je prietokac ako prietokac, prvy som mal z alzy nejaky plastovy a vydrzal par mesiacov a praskol - v navode v scheme nebol poistny ventil, tak si vravim, ze ok skusim 😁 na tento hakl som uz dal a piaty rok uz funguje kazdy den...Odpoveď na príspevok od petersd:
@lmroman Lenže riešiť problémy s prietokáčom bude… @petersd Jeden prietokáč 5kw Clage už dlhodobo v dome mám v kuchyni. Takže problém z vodou nemáme. Za cca 30 rokov je tam asi tretí.Odpoveď na príspevok od minoo:
@lmroman ak tam mas normalnu vodu dovedenu, tak t… @minoo Poisťák sa dáva ale iba za bojlér kde sa nahrieva voda ,skôr by som pred prietokáč použil redukčný ventil....https://www.obchod-vtp.sk/f-a-r-g-480-1-2-regulator-tlaku-vody-mini-pn20-tmax-80-c?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw7pO_BhAlEiwA4pMQvPlT5SUxZ_Yz-2x-eQVZqyFEZidZbKkIi-5249Xbl-uxcXJ1HzLSNxoCy54QAvD_BwEOdpoveď na príspevok od lmroman:
@minoo Poisťák sa dáva ale iba za bojlér kde sa n… @lmroman Ja som ten redukčný použil do kúpelky pred bojler , potom mi prestal tiecť poisťák za bojlerom.Odpoveď na príspevok od lmroman:
@lmroman Ja som ten redukčný použil do kúpelky p… @lmroman ak sa ohrieva bojler nonstop len na 40 st menšia nádoba a často používa tým sa odtlakuje,nezväčšuje sa veľmi objem, a nekvapká už ničOdpoveď na príspevok od lmroman:
Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku k… @lmroman vyriesilo sa tu ake zariadenie a tam ale nikto nic nekomentoval na tvoj popis elektro zapojenia... Ake je to medzifazove napatie? Skor zdruzene.... a zrejme je to ako varna doska proste dve spiraly takze fyzicky na tom zariadeni bude len nulak a dva fazove vodice a ochranny... Takze ide bud na 2x230V napatie alebo zdruzene napatie 1x400 to je ale napatie medzi dvoma fazami a nie medzi fazou a nulakom.... dalej sa komentovalo ze kabel urcite vydrzi... no nikde v texte nie je napisane aky ma prierez. No a zvysovat kapacitu istica je tiez zle lebo musi sediet aj selektivita istenia a samozrejme to musi dovolit prierez vodica. Nemoze byt predradeny istic nizsej kapcity ako ten posledny v rade. Byt tebou zvazil by som instalaciu odbornikom pre tvoje vlastne dobro. No a takisto hovoris o nulaku (modry vodic) to znamena ze zlto zeleny je oddeleny (ochranny-PE) to znamena ze je tam na konci kde to zapajas TN-S a tym padom je tam nutny aj prudovy chranic, ktory by som ale na vonkajsi prietokovy ohrievac dal 100% aj ak je to zle napisane a je tam len PEN (a nie nulak). PEN rozdelit na PE a N a dat tam chranic mozno rovno s nadprudovou ochrnou. Skontrolovat istenie a dimenzovanie podla zariadenia ktore sa pripaja a odborne pripojit... Toto nie je vymena ziarovky....Odpoveď na príspevok od neutrino:
@lmroman vyriesilo sa tu ake zariadenie a tam ale… @neutrino Je to starý kábel hrubý možno 2mm žila ,3 fazy čierne a jeden žltozelený .To je prívod do hospodarskej budovy a tam som to už poťahal sám na novo medou . Horšie je že ten hliník keď som prepájal z medou tak sa tie hliníky doslova lámali . Čo je horšie neviem kade je to cez dvor v zemi ťahané a tak čakám kedy to prdne a musím potom položiť nový medený. Zatial to však nechám tak. Asi naozaj ten bojler cca 5litrový na 16A bude asi najistejšie riešenie.Odpoveď na príspevok od lmroman:
@neutrino Je to starý kábel hrubý možno 2mm žila … @lmroman tak 2mm2 nie je ani 16A a med sa s hlinikom na priamo spajat nesmie koli chemickej reakcii...Odpoveď na príspevok od lmroman:
Ahojte na fore ,manželka si zmyslela do altánku k… @lmroman mame v dome Clage v kuchyni. najprv sme mali silnejsi, 3 fazy, asi 6kw. ale kvapkala nan voda tak nieco sa pokazilo a kym ho opravili tak som kupil asi 4,5 kw... vyhoda, hned mas vodu teplu, nie vela ale na umytie riadu staci. kable tusim tahali 2,5mm priamo zo skrinky. najlepsie riesenie mas aj tak dobehnut s kanvicou vody z domu 😀Odpoveď na príspevok od lmroman:
Čo sa týka zapojenia ,aké je tlakové zapojenie a … @lmroman ja mám ten miniatúrny Hakl zapojený v takej letnej kuchynke.. Tiež ho využívam hlavne na umytie rúk, ked niečo robím v dielni, či garáži, alebo potom na umývanie panvíc po grilovačke.. Je úplne postačujúci. Sprchovať by sa ním asi nedalo, ale na drobné umývanie je OK a stačí aj 4,5kW. Mám dva. Keby jeden odišiel do večných lovíšt, tak mám náhradu. Ale iba jednu batériu. Sú rovnaké, tak s výmenou nebude problém, ak bude problém. :-DOdpoveď na príspevok od neutrino:
@lmroman tak 2mm2 nie je ani 16A a med sa s hlini… @neutrino pisal hruby 2mm... 2,5mm² je hruby 1,8mm. A ma 3x16A istic, takze 2x16A prietokacom je z mojho pohladu vyriesene vsetko v medziach bezpecnosti...Odpoveď na príspevok od minoo:
@neutrino pisal hruby 2mm... 2,5mm² je hruby 1,8m… @minoo ale ma hlinikOdpoveď na príspevok od neutrino:
@minoo ale ma hlinik @neutrino hej no... Ale tak hadam ten co montoval istic, vedel co a preco... Ale to ze sa mu lame pod rukami je ina vec a asi by som necakal na to prdnutie ak to je drevena stodola, lebo na kvalitne zhavenie staci aj menej ako 16A...