Zapojenie ističovej skrinky - Rozdelenie na TN-S / TN-C

Dobrý deň, plánujem osadenie novej ističovej skrinky do bytu a predrátovanie. Časť elektroinštalácie je v pôvodnom stave (Hliník, 2-vodiče, L a PEN vodič prepojený v zásuvke z nulového vodiča na kolík). Časť elektroinštalácie zásuviek je nová (Meď, 3 vodiče, L/PE/N, kolík samostatne napojený na PE vodič). Nové 3-žilové vodiče sú natiahnuté až do pôvodnej ističovej skrinke, tu je však L vodič napojený do pôvodných ističov (rok 80.-90.) a vodiče PE a N sú spojené na pôvodnej PEN svorkovnici. Žiadny chránič, žiadný nový istič. Byt som v takomto stave dostal. Do bytu je prívod 2 vodičov - L a PEN. Do pôvodnej elektroištalácie nebudem zasahovať, akurát plánujem vymeniť ističe. Novšiu elektroinštalácie plánujem zapojiť do prúdového chrániča a následne do ističov. Všetko chcem skompletovať do jednej skrinky. Na kontrolu prikladám schému zapojenia, ktorú som nakreslil. Je potrebné prizemnenie? Poprípade je možné vynechať PE svorkovnicu a zemniace vodiče z nového okruhu viesť priamo do PEN svorkovnice? Ďakujem za pripomienky k správnosti zapojenia v schéme.
Odpovedať
Jedina správna odpoved je zavolať odborníka. Vzhladom k otazke neviete o elektrike nič. Budem sa opakovat ale co uz. Elektricka instalacia s napätím vyšším ako 50 V striedavych je v zmysle vyhlasky považovane za vyhradene technicke zariadenie elektricke minimalne skupiny b teda s vyssou mierou ohrozenia na ktorom smie pracovat iba osoba odborne a zdravotne sposobila so zodpovedajúcimi vedomosťami a skúsenosťami. Jednak neexistuje pnc ani pns. To ze vy si to tak predstavujete je pekne. No norma hovori ze povodne instalacie mozno prevadzkovat podla noriem v dobe vzniku ak su bezpečné do doby nasledujúcej rekonštrukcie. Potom už všetko nove. A perlickou je otazka či možno zemniace vodiče priviesť na PEN.
Odpovedať
@lukino55555 > Obcas nerozumiem takemu typu ludi. Mam elektro priemyslovku, mam elektro vysku. Po vyske som mal urobeny §23. Teraz som prerabal dom a zavolal som si elektrikara. Nikdy som netahal elektriku, nepoznam aktualne normy, nerobim s tym. Tak preco nieco riskovat.
Odpovedať
@asdfb lebo dnes musí mať každý skúšky z bezpečnosti kto prichádza do styku s el vyššou ako 50V , i ten čo robí HW na PC , no tomu je inštalácia ukradnutá, robil som vo firme ktorá má cez 3000 zamestnancov až 1400 muselo mať oprávnenie a to uznáš na inštalácie netreba
Odpovedať
@asdfb tak potom mam rozum a nejdem robiť niečo o čom nemam potuchy ale necham to tomu čo to vie.
Odpovedať
@duzu > Co viem, tak v labakoch na vyske sme mali ako studaci §20 - poucena osoba. Vtedy to stacilo. Netusim, ako sme zmenili teraz predpisy, ci teraz potrebuje mat minimalne §21.
Odpovedať
Profilova fotka
@asdfb lenže ste robili pod dozorom
Odpovedať
@sneksnacKed to zapojis podla tej schemy,funkcne to bude.
Odpovedať
@sneksnack podla tej schémy to bude OK
Odpovedať
@catscan @dusan72 Ďakujem za odpoveď k otázke. Čo sa týka vyššie uvedených - 50-tku samozrejme nemám, mám ku konzultácii k dispozícii elektrikára a revízneho technika. Čo sa týka základných zásad, tie samozrejme dodržujem - Odpojiť ističe, hlavný istič, než do niečo idem samozrejme si zmeriam, či je to živé. Pre istotu si beriem rukavice na to určené. Samozrejme si uvedumujem rizík a viem, že daná mi môže privodiť v lepšom prípade úraz a v horšom smrť. Keby, že si na niečo netrúfam, tak to nerobím. Poučovanie, ale naozaj nepotrebujem - Chcel som len odpoveď priamo k otázke. Ističovú skrinku už mám skompletovanú a funkčnú. S pozdravom, Jankovič.
Odpovedať
@sneksnack 50-tku ani mať nemôžete. A ak by ste ju aj mali je k nicomu ;)
Odpovedať
@lukino55555 lebo niektorí idioti aby ušetrili 50 eur budú riskovať život , nielen svoj
Odpovedať
@kovondro paragraf 21/22/23 este nikdy z nikoho elektrikara nespravil. Mam kolegu s 22jkou, ktory ma minule oboznamil, ze napätie je v amperoch a prúd vo voltoch a zasuvky sa umiestnuju do vysky 120cm. Tak potom kto je tu idiot?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sneksnack "Poprípade je možné vynechať PE svorkovnicu a zemniace vodiče z nového okruhu viesť priamo do PEN svorkovnice?" Dá sa to aj takto spraviť, ale PEN vodiče na konci označiť modrou farbou, aby bolo jasné, že je to PEN vodič a nie PE.
Odpovedať
@merak odkedy sa PEN vodiče znacia modrou farbou?
Odpovedať
@catscan velmi dlho
Odpovedať
@lukino55555 PEN je vzdy zltozeleny,PE takisto,a N je.. modry.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan takto sa to značí, pokiaľ máš na PEN zbernici zapojené aj PEN aj PE vodiče, aby vedel, ktoré sú PE a ktoré PEN. Keďže oba sú zelenožlté, tak na PEN dáš ešte modrou páskou jednu či dve otočky na konci,.
Odpovedať
@sneksnack schema je zle. Ak ides robit z tn-c siet tn-s, musi byt jasny bod rozdelenia. Na scheme je kde? Zavolaj si niekoho, kto ma na to papiere a hlavne, nech tomu rozumie. Ziadne CY vodice znacene modrou paskou!!!! Len dilentant tak zapoji rozvadzac!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan píše o tom norma STN EN 60445:2011 v článku 6.3.3
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan A ešte norma STN 33 2000-5-51:2010 v článkoch 514.3.2 a 514.3.Z3.
Odpovedať
@merak a ktora norma pise o tom, ze zelenozlty vodic sa NESMIE preznacovat? Moze sa preznacovat modry a pouzit ako pracovny, nesmie sa vsak preznacit zelenozlto. Hnedy, sedy, cierny vodic sa moze preznacit, nesmie sa vsak preznacit zelenozlto. Das aj na nu link/cislo?
Odpovedať
@merak V tomto pripade je predsa nezmyselné zrusit PE svorku a PEčka pchať na jestvujucu PEN a tam preznacovat zelenozlte na PEN na modre (aj to by si musel mat sto percentnu istotu, ze ich funkciou je N) ...Na jednej strane pises o preznacovani, nech je v tom poriadok, na druhej strane pripustas zlucit PE a PEN. Naco by si to tak aj robil?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign a ja som to niekde písal? Ja som písal o tom, že PEN sa značí označením modrou značkou na konci zelenožltej izolácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan zakladateľ sa pýtal, či sa to môže, nie či to má zmysel. Viem, že lepšie je tam dať samostatnú PEN a samostatnú PE zbernicu.
Odpovedať
@megdesign Aj podľa mňa je tá schéma dobre. A rozdelenie? Naľavo od čiarkovanej čiary je PEN, napravo PE a N. Či len ja to tam vidím...? A PEN môže byť kľudne zároveň aj PE... A ani by som nepreznačoval, keďže je evidentné, že zvyšok je hliník...
Odpovedať
Takto. Schéma je zlá. N prívod do prúdového chrániča musí byť z N svorky a n v žiadnom prípade z PEN! Čo sa týka označenia modrou páskou, tak PEN vodič v TN-C sústave sa označuje na koncoch modrou páskou (bužírkou). ˇUž som mal taký problém s Inšpektorátom práce. Aj v stúpajúcich rozvodoch (TN-C) Som musel pri stúpačkových svorkovniciach takto preznačovať PEN vodiče hlavného stúpajúceho vedenia napriek tomu, že svorkovnica bola označená PEN. Skrátka ich niekedy nepreserieš... :-)
Odpovedať
@megdesign ano ale to nie je preznacovanie. Ten vodic sa nepoužíva ako pracovny ale ako kombinovaný.
Odpovedať
@dedo758 presne tak, ako pise @volt. Z PEN nema co ist modry vodic na RCD. Ma ist odtial ZŽ na modry mostik. To je definovany bod rozdelenia. Odtial moze ist modry na RCD.
Odpovedať
@megdesign Modrý mostík... Svorka RCD je zároveň modrý mostík... :-)
Odpovedať
@dedo758 svorka RCD urcite nieje modry mostik. :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?