Zamietavé stanovisko k pripojeniu FVE od ZSD

Ahojte. Čakalo ma nemilé prekvapenie v schránke, a to zamietavé stanovisko ku pripojeniu malého zdroja do 10kW (moja FVE mala mať 3kW 1-fázové) ku sieti. Odôvodnenie bolo také že el. sieť v mojej lokalite nevyhovuje pre pripojenie 1-fázového zdroja. V stanovisku odporúčajú pripojenie 3-fázové a opätovne zaslať žiadosť. Celé mi to vybavuje ZSE - čo majú tú ponuku fotovoltiky. Stretol sa niekto s takýmto problémom? Dalo sa dohodnúť s realizátorom o zmene invertora za 3-fázový aj pri takomto slabšom výkone? Mám chuť zrušiť zmluvu so ZSE a osloviť nejakého iného realizátora.
Odpovedať
@kajo873 ja by som od nich nič nebral, bohvie aka návratnosť toho systemu bude v skutočnosti
Odpovedať
@kajo873 Co to cele stalo? Aka je zostava? Akym sposobom sa planuje ta FVE vyuzivat?
Odpovedať
@frantisekca Ešte nestálo nič. U cez ZSE najskôr povybavujú všetky papiere, napríklad aj toto stanovisko od technikov, následne potom príde zhotoviteľ spraviť obhliadku a až potom príde k realizácii pripojeniu a platbe. Je to 3kWp, optimizéry, 1-f invertor, zvodič prepätia na DC prívode zo strechy. Mal som mať virtuálnu batériu. Predbežnú zmluvu som podpisoval ešte v októbri minulého roka. 4000€ s dotáciou. S odstupom času som si uvedomil že to je šialená suma. Napríklad sused oproti ten na jar vybral inú firmu, 3,5kWp, 1-f invertor, bez optimizérov a zvodiča prepätia, cena 3000€ s dotáciou. Už to má nainštalované a až teraz mu vybavujú všetky papiere, som zvedavý aké stanovisko k žiadosti o pripojenie dajú jemu. Má teraz hlavu v smútku, FVE na streche, zaplatené to je, a nepripojený, nevyrába kým nedostane stanovisko.
Odpovedať
@kajo873 osobne by som chcel vidieť toho projektanta čo naprojektuje FVE na streche bez zvodica prepätia 😄 a keď ho nemá tak celé fukne do siete. Jeho by som určite nepripojil. Proste chcel ušetriť ale na pripojenie potrebuje viacero dokumentov aj revíziu. Áno revízny technik môže napísať že zvodic je, ale je to na jeho riziko. Vaša cena nie je nejak extra vysoká keď si porovnáte konfiguráciu. No a pri zamietavom stanovisku asi výmena dodávateľa nepostačí lebo tak či tak stanovisko bude zasa žiadať od zsd.
Odpovedať
Ti co mate fotovoltaniku,prosim vas vcera nam uplne baterka zhasla,ze ofline mi ukazovala apka,mala 15 percent a zacala ist do baraku,tiez ju aj siet dobijala ako ja chapem,ze bolo pod mrakom ale nam elektrikar stale tvrdi,ze tych 20percent v sebe ma aj ked na nej nic nesvieti.je to naozaj tak alebo je niekde chyba.Prosim ak viete tak odpiste.
Odpovedať
@kajo873 ak ti to nevybavi ZSE tak nikto ... 4K mas zadarmo 😄 oproti cenam co su dnes 😄
Odpovedať
@emilia25 a co je to za baterku ??? tuzkova asi nebude ... tazko sa radi ak nevie clovek co je to za bateriu...
Odpovedať
@quakdafak huawei 5KW,ako uplne zhasla,vypla sa.
Odpovedať
@quakdafak cez appku mi ukazuje 3 percenta,teraz ju dobija fotovolranika aj ked je pod mrakom,zacala ju dobijat od pol 7 rana ako sa rozvidnelo,tak sa aj zapla aj palicku mi ukazuje,ale aj vcera nam to trochu dobilo a potom zase zacalo brat aj z baterii a to mala byt 20percent,poton ju stiahlo zase na 15,12 a vecer zhasla uplne,teraz ju dobija aj solarko a este sa dobija zo siete,co platime.Ako v piatok to tak pekne fungovalo,nabita do 100vky a rano vybita ani toto by nemalo robit.
Odpovedať
@emilia25 pozeram do manualu je tam, cut-off od 0-20% cize zalezi co je nastavene. Ak to islo pod tuto hranicu tak sa baterka odpoji a nie je mozne z nej tahat energiu ale nabijat by ju malo, bud zo siete, alebo zo solaru. Treba sa pozriet https://support.huawei.com/enterprise... https://support.huawei.com/enterprise... To mate ako hybrida, alebo offgrid ? Ak je to v hybride tak treba skontrolovat alebo zapnut "charge from grid" na enabled aspon kym to nedobije baterie do pouzitelneho stavu cize nad 20% . Huawei nemam ale princip je rovnaky +- u vsetkych vendorov. V kazdom pripade to nemate dobre nastavene, ak vyuzivate ESS tak ten neumozni taketo vyflakanie baterie, teda ak nie je zle nastaveny 🙂 V ESS by sa malo dat nastavit kedy sa prifazuje a odfazuje k (od) distribucke-y na zaklade SOC cize stavu nabitia baterii. Mnoho firiem toto odflakne a toto potom vznika. Nestudoval som podrobne cely manual, ale 100% to tam bude.
Odpovedať
@kajo873 Ja okrem vylúčenia spomínaného rizika požadujem od FVE aj funkciu záložného zdroja tj. jedine hybrid napr. s takýmto meničom a malou fyzickou batériou https://www.hlumar.sk/goodwe/1583-men... ale žiaľ mi to nikto neponúkne. VB je nielen rizikom kvôli zmene podmienok ZSE ale pre mňa absolútne neefektívna lebo v zime spotrebujem menej ako 10% elektriny a pri otepľovaní planéty sa to ešte zmenši. Navrhujem Ti preto aby si hľadal dodávateľa s hybridným napr. aj o 1500E lacnejšim 1f meničom ktorý má dva výstupy on-gride a back-up a daj si ho nainštalovať len ako ostrovnú FVE tj. úplne oddelenú od ZSE rozvodov . V takom prípade nepotrebuješ od ZSE súhlas ale musíš im to len oznámiť. Ku zariadeniam ktoré žerú hlavne v lete si privedieš odelenú sadu zástrčiek tak aby si ručne mohol zásuvku prehadzovať medzi FVE a ZSE. Hybrid Ti doporučujem preto že ak časom ZSE posilní vedenia a podmienky VB sa nezhoršia tak môžeš využiť aj on-gride výstup.
Odpovedať
@psv preco by som im to mal oznamovat ked mam offgrid ? Za dalsie preco by mal niekto manualne prehadzovat medzi FVE a distribuckou ked existuju ATS ? Hlavne treba hybrid taky ktory ma distribucka oficialne schvaleny 🙂 Ale uz presli rozne hybridy len tu ich stranku neaktualizuju takze tazko vediet co ide a co nejde pripojit pokial im clovek neda dotaz. Za dalsie ked uz budes v offgride nebude mat dovod riesit VB 🙂 za cenu tych papierovaciek + 1000 a 1 podmienok, ktore chce kazda cast distribucie inak 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emilia25 podľa mňa zle zapojená, robilo to aj mne pôvodne, ked som si ju zle zapojil.
Odpovedať
@cmelor @quakdafak ja vam dakujem za odpovede,momentalne ju nabija aj fotovoltanika ale aj nasa draha siet,ako vecer zhasol aj ten menic,ci co to je.mame tu tieto 3 skrinky a baterku dole,druha foto je appka ako to vidim v telefone.A ked mam tam len palicky,miesto percenta tak pochybujem,ze nieco ma vsebe,ked zhasne aj baterka aj ta vrchna skrinka.
Odpovedať
@emilia25 mno ak mas v offgride tak tam je standartne vybitie baterii do 0% ... ak je to tak, tak by som discharge cut-off nastavil na 10% sice ti zhasne vsetko okrem menica a baterie, ale nedas na prdel baterkam 🙂 Ak mas the Grid-tied and Off-grid (hybrida) tak tam vies nastavit backup power SOC. Cize od urcito % baterie ta prepne do siete.
Odpovedať
@cmelor a myslis,ze revizor to zbada,ze je nieco zle napojene,ma prist dnes o 1.jemu som to tiez vravela,no moc sa tomu nerozumie,ze on je len z bezpecnostneho hladiska,ze sa to cez appku musi nastavit,ten elektrikar stale tvrdi,ze ked aj zhasne stale to ma 20percent od vyroby.
Odpovedať
@quakdafak jedna skrinka je bekup takto hovoril,to by mala byt ta seda skrinka,on to tam nastavoval,ze ma ist kotolna ale ak nebude baterka nabita ale hned sa vybije tak nam to je cele na 2 veci.
Odpovedať
@quakdafak http://www.ggedistribucia.sk/download... Podľa § 4a ods. 6 zákona č. 309/2009 Z.z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o podpore“), je výrobca elektriny z malého zdroja povinný doručiť MDS, vymedzenom území ktorej sa malý zdroj nachádza, toto oznámenie o prevádzke malého zdroja do piatich pracovných dní od uvedenia malého zdroja do prevádzky, najneskôr však do skončenia platnosti stanoviska prevádzkovateľa distribučnej sústavy k rezervovanej kapacite. Povinnosť podľa prvej vety sa vzťahuje aj na malý zdroj striedavého napätia, ktorý je galvanicky oddelený od distribučnej sústavy. Ak si výrobca elektriny nesplní povinnosť podľa prvej vety, MDS je oprávnená ho odpojiť. Čo to je ATS ?
Odpovedať
@emilia25 na tom "backupe" je zapojeny len ten kotol alebo aj nieco ine 🙂 lebo ak je na tu bateriu zapojeny napr. cely barak tak ta 5kwh baterka je vam fakt na dve veci 🙂 A to ze ta baterka ma cca 20% real aj ked ukazuje 0% je OK to je z dovodu aby sa neznicila a aby mala aku taku zivotnost. Pre uzivatela je vychodzia hodnota 0% a tu si posun o 10% hore pripadne vyssie.
Odpovedať
@psv a ako zistia ci som na AC alebo DC ? 😄 😄 😄 a za dalsie ako vedia kedy som to uviedol do prevadzky ? podla spotreby ci zavolaju samana ? 😄 ATS je automatic transfer switch - vanicky prepinac sieti - idealne galvanicky.
Odpovedať
@quakdafak kotol,mrazak,cerpadlo na vodu.mne aj dost vadi,ze sa baterka dobija aj z nasej vlastnej siete,preco?ved to vyse preplatime ako usetrime.kotolna moc nezere,skusali sme to vypnut,zapnut.ta pekne nabehla.
Odpovedať
@quakdafak ja to neviem posunut,mi by sme kludne tu baterku,chceli tak,ze pri 50percent sa vypne,ide naozaj o to,ze ked zhasne prud,aby nam kotol fungoval aspon na par hodin,takto nebude fungovat nic.
Odpovedať
@emilia25 pretoze ma malu kapacitu a za vecer sa vyflaka pripadne cez den ked nesvieti slnko. Kapacitu baterii treba mat vzdy napocitanu na celodenny priemer z roku, ci uz pre barak alebo pre konkretne spotrebice. Dalsia vec je, ze zrejme mate male solarne pole, pripadne zle orientovane, toto len tipujem. Co sa tyka vypnutia baterie tak bateria sa nevypne, bateria len neumozni cerpat energiu zo seba, je mozne ju len dodavat ci uz cez PV alebo distribuciu, pri tomto stave by malo automaticky pripnut spotrebice k distribucii. Jop a nepochopil som pojem nasa vlastna siet. Co sa da tak ma byt napajane z PV co povazujem za vlastnu siet, takze v tomto som sa trochu stratil.
Odpovedať
@quakdafak on nam hovoril,ze mozme dokupit este jednu baterku 5kw a budeme mat 10kw,a aj dalsia sa tam zmesti,nieco hovoril aj o 3fazovom menici,ze by firma tento odkupila spet a dali by 3fazovy.ked skusal spotrebu domu,ked napr.sme sporak elektricky zapli,susicku som zapla vsetko naraz tak az 22amperov to zralo,ci kolko.To by sme mali mat aspon 20kw asi
Odpovedať
@quakdafak 8 panelov dali na rovnu strechu,kde svieti skoro stale slnko.a ani tie panely nevidno,asi to dali skoro na lezato,teda min.naklon.
Odpovedať
@quakdafak myslim zo siete platenej,z elektrarni.
Odpovedať
@emilia25 22A * 230V (240) = 5-5.3kw ....
Odpovedať
@quakdafak trosku laicky.ja som teraz pozerala appku,z fotovolanika vyraba teraz 0,605kw,do bayerky ide 0.489 je na 27percent,dom ma spotrebu 0,191kw a zo siete teda platenej ide len 0.075kw takto teraz funguje.co sa mi aj paci a takto ma ist ale ked sa baterka z tak malo nabitia este pusti do domu a aj fotovoltanika a aj z distribucky.nemalo by to byt,ze sa baterka pusti az ked bude na urcite percento nabita?
Odpovedať
@quakdafak lebo aj takymto stylom ju nikdy nenabijeme obzvlast cez zimu.
Odpovedať
@neutrino Tiež som sa čudoval že to mal zapojené bez zvodiča. A aj tá inštalácia vyzerala dosť fušérsky... Som zvedavý či ho pripoja. Lenže u ZSE keď pôjdem do 3-fázovej zostavy, tak tam je od 5kWp a cena aktuálna je tam 9300€ bez dotácie. Už nebudem mať takú cenu ako z októbra, kedy bola aj táto 5kWp lacnejšia. Ale našiel som iných, kde ponúkajú podobnú konfiguráciu pri 5kWp ako ZSE o cca 2000€ lacnejšie bez dotácie. @psv Práveže ja som nechcel riešiť ostrovnú prevádzku a batérie. A taktiež moja chyba neplánoval som elektroinštaláciu pre takéto oddelenie od vonkajšej siete.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?