Odpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro Budeš mať zapojené na elektrinu aj mikrovlnku, sporák, umývačku. rádio, hodinky ... veľa z týchto vecí sa pri prerušení napájania resetuje. Ja vždy, keď sa vyhodí istič, musím nastaviť na mikrovlnke, rúre a DVD prehrávači čas. Ventilátor v kúpeľni sa po výpadku napájania spustí a alarm mi zahlási, že je výpadok napájania. Keď chceš, tak si to urob, ale bude ťa to viac otravovať, než by si z toho mal osohu.Odpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro už ti niečo prdlo?, či zatiaľ len v bedni, takmer celá elektronika je dnes bez vypínača, prečo asi ? v čase v Standby prebieha upgrade, napájaný je len prijímač ktorý prijíma sig. s diaľkového ovládania a väčšina má spotrebu okolo 1W-10W, tá energia sa v zime nestratí ohrieva okolie aj ked len minimálne, tak isto ostatné veci ktoré majú meranie času pre nejaké funkcie, od práčky,myčky a pod nie všetko má vlastnú batériu vypínať ked idem na dovolenku aspoň na 2 týždne, aby napr neohrievalo vodu a podOdpoveď na príspevok od volko:
podľa mňa tvoja myšlienka má určite zmysel. možno… @volko Keby išlo o smart home, tak tam to vidím reálnejšie. Pri smart home by si mohol naprogramovať, čo sa má vypnúť a čo nie. V podstate smart home tak aj funguje. Ak človek odcháza, tak mu vypne napr. všetky svetlá, po príchode zapne niektoré svetlá a zariadenia (napr. rádio). Ale pri analógovej inštalácii to nevidím reálne. To by už pri ťahaná káblov musiel vedieť, že tu budem mať toto zariadenie a tu toto a tieto chcem vypnúť a tieto nie.Odpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro suseda ma taku nepeknu skusenost s kanvicou. nastastie bolo to v noci a boli doma, ale mali ju pichnutu v zastrcke a zobudili sa na smrad a realne im vyskratovala kanvica.Odpoveď na príspevok od robbs:
@b33ro suseda ma taku nepeknu skusenost s kanvico… @robbs ono sta to proste stane. Poctom to je ale pod urovnou statistickej chyby. Co neznamena ale ze si to dat nemozes ale je niekolkonasobne vyssia pravdepodobnost ze to za svoj zivot nezazijes, nez ze zazijes. Skor je potreba mat dobru elektroinstalaciu, prepatove ochrany a tak. Ak prepatovka funguje spravne, takejto udalosti by malo predchadzat prepatie v sieti a mala by to ochrana vybavit. A do domacnosti sa to masivnejsie dava tak max poslednych 10 rokov? Nehovoriac o tom ze aj sukromnici co maju hlbsie do vrecka aj developeri castokrat sa na tom snazia maximalne usetrit a radsej nedat ako dat.Odpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro Hlúposť. Ja mám nervy po výpadku elektriny, ktoré tu v okolí Novej Bane sú na dennom poriadku. Všetky spotrebiče sa reserujú a všetky znovu nastaviť je naozaj "zábava" Bez toho,aby som nenenastavil čas na sporáku ho ani nezapnem. A keď mám po čase konečne všetko nastavené- trt... znovu výpadok elektriny.🙏Odpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro áno mám to tak riešené. Pri zaarmovaní domu mi vypne skoro všetky zásuvky + povypina svetlá. Samozrejme potom svetlá simulujú prítomnosť, keď sme dlhšie preč...Odpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro ja som si do rozvádzača zabudoval hlavný vypínač, ktorým pri odchode vypnem všetko okrem chladničkyOdpoveď na príspevok od b33ro:
Dobrý deň, napadla mi taka myšlienka poznáte tie … @b33ro ak vás toto zaujíma odporúčam Smart home. Lebo len samotné vypnutie spotrebičov je fajn ale veľa neušetrí. Pri Smart home je dôležité systém vyladiť kde všetko hra spolu (kúrenie, svietenie, tienenie atd.). Následne to ma zmysel. Samozrejme dom sa potom vie "starať sám o seba". Keď ste preč tak simuluje prítomnosť, ovláda tienenie aby sa stavba neprehriala, polieva vám záhradu, pripadne spravuje výrobu elektriny. Toto je pointa ovládania spotrebičov cez Smart home. Samozrejme keď ste preč tak si viete všetko skontrolovať a samozrejme aj ovládať.Odpoveď na príspevok od b33ro:
Tak ja sa práveže vyhýbam prístrojom ktoré sú s h… @b33ro tiež sme to neriešili pri stavbe, ale dá sa to aj dodatočne a teraz niektoré veci tak riešime. Rozdiel je v tom že keď je to plná inteligencia, tak myslím že malo by byť každé svetlo a každá zásuvka privedená zvlášť do rozvádzača a tam sa inštalujú moduly a potom to ide na ističe. Pri dodatočnom riešení je modul inštalovaný do krabičky alebo tam kde treba. Toto vypínanie podľa mňa využije niekto kto nemá deti alebo je pracovne vyťažený, lebo inak je väčšinu niekto doma a chce bez obmedzenia využívať veci. A hlavne bolo by treba vopred vymyslieť ktoré zásuvky majú ostať zapnuté a tie vynechať z centrálneho vypínača. Takže za mňa radšej kúpiť pár modulov a dať ich do zásuviek k spotrebičom, ktoré sa majú potom vypnúť a zároveň je výhoda, že sa to dá ovládať aj cez telefón a nastaviť si čo treba. Pri plnej inteligencii je ale cena vyššia, takže úspora tam nie je a skôr len ak niekto chce teda tú bezpečnosť keď je mimo domu, ale to tiež nezaručí že napríklad tá kanvica, ako bola spomenutá, nezačne skratovať keď sú všetci doma. Vtedy mi príde lepšie investovať do snímačov možno.Odpoveď na príspevok od b33ro:
Tak ja sa práveže vyhýbam prístrojom ktoré sú s h… @b33ro pred pár rokmi som to tu riešil aj ja. Bol som strašne zhejtovany za vypínanie aj routeru. U mna je to ale záležitosť víkendového domu.A teraz moje osobne skúsenosti: Vstavaná rura tuším Whirlpool. Vypinac na "0" a zapína sa, zohrieva na 200 stupňov. Ktovie koľko kWh spapala v našej neprítomnosti. Odvtedy sa vyťahuje zo zásuvky hneď po používaní. Mám kotol Vaillant s ohrevom vody do zásobníka. Antilegionela nastavená na sobotu. Pár krát sme prišli skôr ako na víkend a voda nahriata. Vždy som si myslel, že manželka už dala ohrev vody. Potom sme zistili, že ohrev vody sa spúšťal každý deň na antilegionela program. Koľko m3 plynu sme minuly zbytočne? Riešenie by bolo kúpiť nové spotrebiče.. ale prečo keď tieto ešte stále fungujú? Stačí sa s nimi len naučiť žiť. A nie.. nieje to obmedzujúce, zapínať v menu ohrev vody a zapínať a vypínať rúru po pečeni.Odpoveď na príspevok od robbs:
@b33ro suseda ma taku nepeknu skusenost s kanvico… @robbs kanvicu treba nerezovúa položenú na nehoriacom materiáli aby sa nechytila horieť ak sa zoskratuje, stáť sa to môže aj ked máš všetke ochrany,treba ju často čistiť aby nemala meter kameňa stačí občas trochu octu do vody,najčastejšie odchádza špirála preruší sa alebo spínací kontakt väčšie množstvo pary ju vypína,ak ju vôbec má, prípadne kontrola odklopeného deklaOdpoveď na príspevok od chrobak7:
@volko Keby išlo o smart home, tak tam to vidím r… @chrobak7 tiež to vidím ako reálnejšiu a v podstate aj užitočnejšiu možnosť. dá sa tam mať toho aj viacej prepojeného.Odpoveď na príspevok od duzu:
@robbs kanvicu treba nerezovúa položenú na nehori… @duzu Plátok 20 x 20 cm z azbestu. 🤣🤣🤣Odpoveď na príspevok od marsdm:
@b33ro tiež sme to neriešili pri stavbe, ale dá s… @marsdm vdaka toto je dobrý nápad tie moduly do zásuvky lebo sa to dá dorobiť aj dodatočne keď už človek. Bude v dome zabehnutý.Možno kúpim zo dva aj do terajšieho bydliska a uvidím ako to fungujeOdpoveď na príspevok od b33ro:
@marsdm vdaka toto je dobrý nápad tie moduly do z… @b33ro my máme zatiaľ len 6 zásuviek (TV, prehrávač, rebríkový radiátor, čerpadlo,..) a dva moduly nainštalované inde a už teraz rozmýšľam, že kúpiť jeden do zásuvky na vianočné svetlá, vonkajšie svetlo, ešte tri na žalúzie, snímač na pohyb k tomu atď 🫣 človek si rýchlo zvykne že vie na niektorých veciach merať spotrebu, zapnúť to na diaľku alebo nastaviť časy, kedy to má ísť. Ale na celý dom by to bolo zbytočné pre nás.