Výmena istica

Ahojte. Mam v dome pre obývačku a terasu (žiaľ tak to dal elektrikár) jednopolovy istic b20. Kúpil som wapku s odberom max 3,3kW 14.3A a samozrejme ho vyhadzuje. Cize výmena za C20 a koľko Amperovy dat? Bude ochrana Obývacíky (TV, zásuvka, a časť kuchyne myčka) v plnej ochrane alebo môže nabehovy isiic niečo zmeniť na pôvodných vlastnostiach ochrany b20? Ďakujem
Odpovedať
@truly to co mate za elektrikára. Zásuvka sa istí B16. Môže byť aj vyššie istenie ale vývod nesmie byť zasuvkovy ale pripojenie musí byť priamo na svorku. To po prvé. Co sa týka wapky pokiaľ je do zásuvky musí jej stačiť B16A, ale ak nestačí je treba zriadiť C16A, ktorá bude samostatné označená aby bola nezamenitelna. Takisto všetky zasuvkove okruhy vymeňte za B16A a svetelné za B10A. Neverím ze mate spotrebič ktorý potrebuje 20A. Pri 16A mate 3,7kW (výnimka môže byť rúra resp. varná doska).
Odpovedať
@truly a dúfam ze chrániče a prepatovku mate 🙂
Odpovedať
@truly a ešte by som mal pridať že každé zariadenie nad 2kW sa ma istit vlastným isticom (ma mat vlastný okruh). Takže ten elektrikár to spravil dosť zle.
Odpovedať
@neutrino asi b16 tam je nepozeral som poviem pravdu. V manuály wapky je poznámka že musí byť Cckovy. Samozrejme ze su tam 🙂
Odpovedať
@truly ôk tak vymeniť B za C rovnakého prúdové ho zaťaženia. Zásuvku označiť a okruhy rozdeliť. Lebo si predstavte že budete mať myčku spustenu (2,3kW) a do toho Wapka a už máte 5,6kW a to neudrží ani C16A lebo to je nabehovy a pri tomto výkone bude 24A. To sa proste tak nerobí. Nespĺňa základné technické normy.
Odpovedať
@neutrino len ja mam silnú obavu že je zasuvka v sérii Skrinka ➡️TV➡️MYCKA➡️TERASA (musim to pozrieť) Nasraty som bol dosť keď mi to do robili lebo mal som inú predstavu len zadarmo nečakaj zázraky nikdy... Ja by som to inac spravil a o peniaze za materiál vtedy vôbec nešlo
Odpovedať
@truly tak tam to bude vypadať vždy však to vidieť z celkového výkonu stačí ze zapne myčka a je to a zasa myčku istit C isticom. Ako na toto mohol dotyčný elektrikár vydať revíziu? No tu ťažko poradiť. Mozno len ze vyrobiť nový okruh isteny solo isticom C/16A/1 a urobiť nový vývod na fasáde.
Odpovedať
@truly a ešte toto zapojiť do série je riadna hlúposť. Doniesť tam naspäť toho elektrikára aby to prerobil však toto je zle. Predpokladám že aj chránič tam bude len jeden, aby bol.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Musim doma pozrieť nech tu nestrielam od pása ako v Kambodži...
Odpovedať
@truly tak si to nabuduce pozri skor a az potom pis, chlapci elektrikari si tu namahaju mozgové zavity
Odpovedať
@cukrik25 myslím ze to prežijú a aj ty. Bude tam b16 len ta trasa bude. Vecer napíšem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Takže je tsm ovsem istic B16 Na jednej trase TV, TV box, zásuvka za gaučom, zásuvka pri stole, umývačka riadu a terasa 2x. Pravda je ze sa nepredpokladal taky odber na terase teda wapka. Myčka ma odber 2.3kw a wapka pri plnom chode 3.3kw. Jedine natiahnuť od chladničky, len tam je zas Rura + mikro + chladnička.... Neviem teda fakt... Jedine ze nechám tak len vymením za Cčko a nezaonem aj umývačku aj wapku naraz.
Odpovedať
@truly ruky lámať takým elektrikárom, odhliadnuc od toho ze nespĺňa normy, spravil instalaciu ktorá je použiteľná len v obmedzenej miere.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino Nerob tu zo seba hňupa, precitaj si co napisal - Pravda je ze sa nepredpokladal taky odber na terase teda wapka.
Odpovedať
@yuri66 ale nerobi zo seba...skor ty....kto normalny da k mycke aj ine veci....ze sa nepredpoklada ze na terase bude napr el.gril? Ale no tak
Odpovedať
@yuri66 to nikto nepredpokladá za bude mať v RD wapku 😄 a druha vec nemôže za sebou zapájať co sa mi zachce. Každý spotrebič nad 2kW ma mat vlastný okruh, keby to dodržal nie je žiaden problém.
Odpovedať
Ako dobre sa vám radi ja viem, len keď staviate dom sami a v časovej tiesni tak žiaľ padnú aj rozhodnutia ktoré nie sú kontabilne s budúcim užívaním. Tiez viem teraz poradiť inému ako ho napadá taka a o aká hovadina. Proste som nikdy neplánoval žiadnu wapku kúpiť. Rozvodnu skrinku v dome som kúpil va šou lebo moja laická predstava bola presne taká ako mal rozmýšľať elektrikár ktorý ťahal Kable. To ako to je mi došlo keď bolo neskoro. Tiez som chcel okruhy po jednej izbe a terasu na vlastný istic. Žiaľ nie je to tak. Starý pani na co prečo tak a onak... Mladí to riešime inac... @sandmanone vid foto Kým išla na minime tak pohoda, keď som jej vytal tak OFF. @cukrik25 žiaľ viac sa robilo ako predpokladalo @neutrino no je to tak no Este je tu možnosť natiahnuť novú vetvu priamo od hodiny porpi plote... Ale to.... Pripadne spraviť vetvu zo zásuvky v studnicnej šachte kde je vlastný istic na cerpadle vodolej.
Odpovedať
ten tvoj elektrikár je bez odborných znalostí a rozhodne aj bez praxe. Napriek týmto dvom negatívam, keby mal projektovú dokumentáciu a držal sa jej, určite by tam bol navrhnutý nový okruh na terasu. Ale elektrikár robil zadarmo, dokumentáciu kupovať netreba. Ako chceš urobiť revíziu bez potrebných papierov? Dobehli ťa veci, na ktorých si chcel ušetriť.
Odpovedať
@insed prečo by som nemal mať revíziu? PS: mam ju Len ma zaujíma dôvod.
Odpovedať
ak máš revíziu, tak potom je všetko v najlepšom poriadku. Ale neverím, že je urobená poctivo... podklady na vytvorenie východiskovej odb. správy rod. domu rozhodne nie sú kompletné...
Odpovedať
@insed consa týka zásuviek tak je premerane všetko. Ja neviem z čoho a ako sa to rímiesi a ani to aká je norma. V čase keď sa robila Revizia tak spotrebiče ešte v dome neboli. Cize ak vychádzal z toho co vidí a nepýtal sa tak nespravil chybu. Chyba je potom vo mne že sme tam dali niečo čo teoreticky dimenzovane nebolo ak je pravda tvrdenie že nad 2kw ma byt vlastný istic. Mam pravdu?
Odpovedať
@truly ističe nemen,natiahni novy kabel a pripoj na novy istič
Odpovedať
@peknymino rada dobrá ale bývame 2 roky cize asi tak.... Omietky atd.. Jedine ak to myslíš ešte tak ako píšem ze natiahne novú vetvu ale priamo od hodiny poza dom, pripadne napojiť na studňu kde je cerpadlo ktoré berie max 0,9. Ak sa dobre pamätám tak som tam dal natiahnuť 5 žilu pre 380. Spravit tak ze sa 2 žily ktoré zvýšili využijú na tu wapku?
Odpovedať
@truly nie chyba nie je vo vás. Chyba je v elektrikarovi. Však asi do zásuvky ktorá je zasita niekde pod lynkou si nebudete zapínať televízor. Je jasné že v kuchyni bude MW, rúra, myčka. Všetky tieto zariadenia majú nad 2kW a projekt na to myslí. Takže ako hovorí @insed revízia spravená mohla byť ale nie poctivo. Revízia nie je pomeranie zasuviek ale ako aj meno hovorí odborná prehliadka a odborná skúška vyhradeného technického zariadenia. Takže sa kontroluje zhoda s projektovou dokumentáciou, podklady o vykonanej montáži, kusové skúšky rozvádzača, kde sa kontrolujú vzdušné vzdialenosti, kontrola vydrznym napätím atď. Ja by som si nechal spraviť kontra revíziu a potom nedostatky nechal odstrániť. Pre zaujímavosť keď sem dáte fotku rozvádzača tak už len z toho budeme vedieť dosť povedať. Ja som mal podobný problém, dom nám staval developer a po odovzdaní som si spravil revíziu a na počudovanie našiel som dosť chýb. Následne som si preštudoval aj reviznu správu od developera a napísal som k nej 3 x A4 pripomienok. Elektrikár sem potom ešte chodil ako na klavír 😄 a následne keď išiel okolo nášho domu tak vždy len s kapucňou na hlave 😄
Odpovedať
@neutrino Tak ruru mam na vlastnom istic so zásuvkou pod linkou, cize tiež trosku kontroverzné lebo keď dám ruru na plno a zapnem mixér tak... Ale aspoň tak.. Chladnička je s mikrovlnkou. Sporák ma vlastný istic. Akurat ta myčka je s TV + a nešťastnou terasou Foto rozvádzača Mne je uz teraz jasne respektive už keď to dokončili že asi niečo "vyskočí" časom.... Foto:
Odpovedať
@truly tak teraz je mi to už jasné ani rozvádzač nie je dobre. Nechápem ako na to revizak mohol vídať revíziu... Celkom rad by som si ju precital 1. Voľné otvori musia byť zaslepene, rozvádzač musí byť chránený proti pristúpi a bežne ma zavretý IP40 2. Len jeden prúdový chanic na celý dom? 3. Ako je isteny prívod do domu? B25? Ak áno tak nie je dodržaná selektivita. 4. Vodiče vo vnútri je vidiet že idú kade tade 5. Kombinuje výrobcov hore dole to co nemali na sklade od jedného? 🙂 6. 10A ističe na zásuvky? Zvláštna prax, či tam do zasuviek neťahal potom CYKY-J 3x1,5 Celkové zhodnotenie: nespĺňa požiadavky STN a nevyhovuje bezpečnej prevádzke. To som ten rozvádzač ešte nevidel otvorený ale ak by sa toto dostalo na TI SR tak revizak príde o papiere na 100%. Rozvádzač by neprešiel ani kusovu skúškou podľa fotky s deklom, nechcem vidieť co je pod ním....
Odpovedať
@neutrino tak žiaľ ja za to nemôžem, čo trebalo by som kupil a zaplatil. Idem pozrieť vonku a od fotím aj vnútro. Budem rad ak mi povieš chyby aby som to dal tak ako ma byt, aj keby to mal niekto prísť celé prerobiť a vyhazdat všetky ističe. Zasuvky sú 3x2.5 určite. Co by tam malo byt aký istic? Idem vonku pozrieť
Odpovedať
@truly na zásuvky sa dava B/16A/1. Môžem popozerať ďalšie chyby ale najlepšie by bolo keby revizak urobil meranie a skutkovy stav na mieste a spísal co a ako treba opraviť. Mne je ľúto ze v dnešnej dobe je toto možné pri novostavbe vidieť. Keď ja robím sám pre seba malý rozvádzač pre záhradný domček tak sa nehrám na to aby káblik boli pekne upratané, ale normu naplnim. Samozrejme človek co sa tým živý by mal urobiť krásny rozvádzač, prehľadný aj s veskerou dokumentáciou.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?