Sú FVE panely bezpečné?

Ahojte. Chcem FVE panely, chcem to dať na sedlovú strechu v tvare "L". (krytina Bramac, sklon 22°, orientácia na juhozápad + juhovýchod). Ále.... ženu ktosi postrašil, to často spôsobuje požiar. FVE bude samozrejme s revíziou. Menič napätia a baterky budú cca 30m od panelov mimo dom (Off-Grid). Ako mám vysvetliť, že pri dodržaní STN-ky, normy, to bude OK? Ďakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od standa1981:

Ahojte. Chcem FVE panely, chcem to dať na sedlovú…
@standa1981 všetko záleží od kvality montáze,vieš STN sa dá dodržať na papieri, ale ci to tak robotník zrealizuje je druhá vec. A nevysvetlis to, lebo manželka ti povedala skutočný fakt, je to ohrozenie, jediné riešenie je disjedna montáž a kvalitné materiály.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@standa1981 všetko záleží od kvality montáze,vieš…
@st89 no, montovať to budem ja s chalanom, ktorý to "normálne" montuje. A chcem kópiu jeho elektrárne. Revíziu mi urobí kamarát, ktorý je ale dôsledný, teraz kolaudujem garáž a všetko kontroloval, jak profesor písomky... Uňho nehrozí veta: daj orazím ti to....
Odpovedať

@st89 no, montovať to budem ja s chalanom, ktorý …
@standa1981 napriek všetkej dôslednosti a kvalitnom materiále tu aj tak určité riziko bude a to si už musí každý zvážiť. A baterky tiež nie sú bez rizika.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@standa1981 napriek všetkej dôslednosti a kvalitn…
@nicearty baterky budú v záhradnom domčeku, budú 30m a viac od domu. domček je z PIR panelov, zhoria mi tam fúriky a indické bežce....
Odpovedať

@standa1981 U batérie je podstatné, aká technolgia sa zvolí. Pri paneloch zasa či sú to HV alebo LV stringy. Gro príčin požiarov striech z panelov je známych - vysoký prechodový odpor v konektoroch alebo kabeláž poškodená pri montáži. A ono tak celkovo nie je od veci mať poistený barák. BTW 30m od domu... vcelku slušné straty, alebo zbytočne predražená kabeláž. Už každého vec..
Odpovedať

@st89 no, montovať to budem ja s chalanom, ktorý …
@standa1981 dôslednosť je dôležitá, ale je to risk. Ja to presne pre to nechcem na dome. Ale kto neriskuje nemá
Odpovedať
Haha, ale pre auto postaviť garáž, ba často aj ako súčasť domu, tak to je OK 😂 Mať plynofikovanú domácnosť taktiež není problém 😂 A mať krb, pec, komín je považované za samozrejmosť 😂 Avšak fotovoltaika kôli riziku nesmie na dom 😁😁😁 Naozaj ironické.
Odpovedať

@standa1981 ja som riesil podobnu dilemu. Tu je vsak jedine riesenie a to montaz ktora rizika minimalizuje na tolerovatelne vzhladom na ine technologie. Aj 230V AC vie sposobit poziar uz pri unikajucom prude 0,1A a to ziadny istic nevypne. Takze zamerat sa na ochrany napriklad striedac ktory ma integrovanu AFCI ochranu (arc fault current interupter - v pripade detegovania obluka okamzite odpoji instalaciu). Integrovany sledovac izolacneho stavu (v IT sietach povinny). Spravne nastavene ochrany. Spravny typ prudoveho chranica. Kabelaz vedena tak aby nemohol vzniknut oblul + voci - (ten by nemala AFCI ochrana ako identifikovat). Najlepsie je uplne oddelenie v rozmych chranickach kazdy jeden kabel (osobne mam 2 stringy a tiez zo strechy idu 4 chranicky az ku striedacu). Nasledne spravne uzemneie a hlavne dodrzanie bezpecnej vzdialenosti od bleskozvodu. Tieto veci maloktory projekt riesi lebo to maju typizovane a len to tlacia podla poctu stringov. Myslim si ze pri dodrzni tychto opatreni bude riziko stale ale bude minimalne. Hlavne dbat aj na ochranu kablov na streche (aby neboli vystavene silnym poveternostnym podmienkam hlavne UV).
Odpovedať

@standa1981 ak chces urobit maximum bezpecia pri paneloch, tak vyberaj bifacial panely. tieto maju sklenenuu vrstvu na obidvoch stranach.
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 ak si pozries statistiky "havarii" FVE za poslednych 10 rokov v okolitych krajinach (zial, pre SR ziadna taka neexistuje), tak panely nie su vobec problematicke, ak pouzijes Tier1 vyrobcov. Najcastejsi problem je vyhorenie FVE po zasahu bleskom z dovodu, ze nie su dodrzane zakladne principy ochrany (odstupy, ochrany, krizovanie s bleskozvodom...atd) a setri sa na prislusnych ochranach ktore su bud nedostatocne alebo ziadne. Bezne kvalitne MPPT ani invertory nehoria a maju aspon zakladne ochrany (Victron, Studer, atd...), pravdepodobnost vyhorenia zelezofosfatovej baterky priemyselneho typu s napatim 48V je minimalne. Podomacky zbuchane baterky na baze litia samozrejme horiet mozu (aj horia) a dva posledne "vybuchy" v CR boli sposobene domacou "baterkarnou". Pri baterke niekde vonku musis riesit aj teplotny management, teplota nesmie byt pod 0C, preto treba pouzit taku baterku a BMS ktora ti to vyriesi alebo ju mat zateplenu. Inak je to bezna technologia a riziko je rovnake ako u domacej 230v instalacie (ak teda vidim, co ludia doma maju....)
Odpovedať

@standa1981 Casto sa stáva ,ze poziar nezaprícini ani tak samotný panel,ale lajdácky zalisovaný konektor kabeláže.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@standa1981 Casto sa stáva ,ze poziar nezaprícini…
@dusan72 teraz som volal s požiarnikom, že ako čo. Predpis presne ako sa to má robiť, neexistuje, majú len usmernenia. A presne horia káble. Ja by som venoval zvýšenú pozornosť k vedeniu káblov, menič a baterkáreň budú mimo dom, káble nepôjdu cez teleso strechy. Káble dám do žľabu. Ešte dôležité je, aby poistka nevyžadovala požiarny projekt, tu by FVE stratila návratnosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od st89:

@standa1981 dôslednosť je dôležitá, ale je to ris…
@st89 hmm mate zaujimavu filozofiu - je to risk, preto to nechcem. Predpokladam ze mate postaveny dom, ale ved teoreticky aj to je risk ci nie? Mur moze prasknut, strecha moze spadnut, skridla moze odletiet pri silnom vetre a spadnut na hlavu. Auto mate? to je tiez risk. Aj ked prechadzate cez cestu je to risk. Schody mate tiez? to je riadny risk. Aby bolo jasne, nezosmiesnujem to, ale v zivote sa stretavame s mnozstvom rizik a niektore si ani neuvedomujeme. Mozete nasjt mnozstvo clankov o poziaroch FVE, baterii, elektroaut, ale kolko clankov najdete o tom ako niekto spadol zo schodov a dolamal si nohy? pritom je to tiez pomerne dost casta zalezitost, myslim ze este castejsia ako zhorena FVE. Riziko to urcite je ale rozumne sa da minimalizovat.
Odpovedať

@dusan72 teraz som volal s požiarnikom, že ako čo…
@standa1981 S,tými hasičmi je to akk píšeš.Ja som mal v uplynulých 2 rokoch na starosti realizaciu troch 99.8kWp elektrární na úplne identických objektoch,a každy objekt obhliadal iný požiarnik.Dalo sa dohodnút,ale kazdého trápilo nieco iné ako jeho kolegov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@st89 hmm mate zaujimavu filozofiu - je to risk, …
@jozik123 tu sa hlavne jedná o to, aby sa poisťovňa nevykrúcala pri škodovej udalosti.
Odpovedať

@standa1981 poistka sa rieši jednoducho - cena nehnuteľnosti sa navýši o cenu FVE a zvýši sa platba o pár eur (Allianz) FVE berú ako súčasť domu.
Odpovedať

@jozik123 tu sa hlavne jedná o to, aby sa poisťov…
@standa1981 ked som pisal koment videl som tu dovtedy iba jednu zmienku o poistovni a poistke. Pisalo sa vacsinou o technickych veciach. CO sa tyka poistenia, tak tam je to hlavne o tom aby bola FVE spravena podla platnych noriem. Z tohto hladiska ak si to clovek vie ustrazit nevidim nejake velke riziko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@standa1981 ked som pisal koment videl som tu dov…
@jozik123 to by si nemal ustriehnut zakaznik ale revizny technik. Bola tu jedna polemika ci je zakaznik (laik) zodpovedny za fuserinu ked na to da revizak stempel...
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 treba ti projekt a vychodiskovu reviziu v zmysle projektu. Na vsetky pouzite komponenty potrebujes papiere/CE a poistovna ma smolu. Rovno poviem, ze riesit toto na nejakej zahradnej instalacii = ak zratas cenu projekt/revizia + prislusne ochrany a poistny uplift, tak pochopis, preco je drviva vacsina off-grid instalacii nepoistena....
Odpovedať

@standa1981 ...už hasiči...
Odpovedať
mam FVE a vidim to nasledovne je riziko poziaru na dome s FVE vyssie ako na rovnakom dome bez FVE => ANO ktore su najrizikovejsie komponenty => menic a baterie Takze som si dal FVE postavit firme ktorej verim (vratane vsetkych revizii/papierov/ohlaseni/atd.) postrazil som si aby poistovna "zaevidovala" moju FVE plus som nad menic dal 2x hasiacu gulu (baterie zatial nemam). Viac urobit neviem. Moje zvysene riziko poziaru je cca na urovni ze ma prejde auto na frekventovanom prechode a to som ochotny akceptovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@standa1981 ...už hasiči...
@technik007 nie hasiči ale požiarny technik
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

mam FVE a vidim to nasledovne je riziko poziaru n…
@zacik ako uz bolo pisane najvacsie riziko poziaru su FVE panely a zle spravene konektory. Menic nema dovod horiet a LiFePo baterie nehoria ani ked ich testovali v ohni. Hlavne rizika su zle uzemnenie, nedodrzanie spravnych vzdialenosti, zle vedenie (kable priamo na horlavom materiale a nie v chranickach) no a samozrejme napomahaju tomu panely s plastovou zadnou castou ktora je horlava. Znizenie rizika: AFCI, sledovac izolacneho stavu, panely s obojstrannym sklom, kazdy kabel v solo chranicke takze sa zabrani vzniku obluku + vs. -. Samozrejmostou su dalsie nariadenia noriem a projektu. Takze hasiaca gula nad menicom je uplna zbytocnost pokial to nie je nejaly lacny cinsky shit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@zacik ako uz bolo pisane najvacsie riziko poziar…
@neutrino najvacsie riziko poziaru su FVE panely?? Nie, nechcú horieť ani keď sa snažíš. >Můžeme jen zopakovat, co říkají odborníci: solární panely nehoří.<
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@neutrino najvacsie riziko poziaru su FVE panely?…
@foox hej videl som ako nehoria :D a ta veta nekoncila panely a zle spravene konektory. Vznikne obluk a horime... pokial to nie je dual glass
Odpovedať

@technik007 nie hasiči ale požiarny technik
@standa1981 " teraz som volal s požiarnikom, že ako čo."" Nebola reč o požiarnom technikovi🤔
Odpovedať
Profilova fotka
Psychologovia tvrdia, že ľudia sú iracionálne a emocionálne tvory... Jedným s dokázaných vecí je, že ľudia všeobecne podceňujú vysoko pravdepodobné udalosti a naopak preceňujú veľmi nepravdepodobné udalosti... Inými slovami, šanca že ti vyhorí dom kvôli FVE je fakt mizivá v porovnaní s tým, že ťa napr. zabije niečo iné... napr. srdcovo cievne ochorenie , ešte omnoho skôr, kým vyhoríš :) Ber to ako iróniu samozrejme... ale všeobecne, napr. ľudia sa omnoho viac boja lietania aj keď pravdepodobnosť smrti v aute je o niekoľko rádov vyššia ... a pod... svoje zohrávajú aj média samozrejme kvôli sledovanosti a senzácií je pochopiteľné zaujímavejšia reportáž o zriedkavej udalosti... a ľudia tak ľahko nadobudnú dojem, že ide o bežnú vec... napr. požiare celkovo elektrokolobežiek, či iných vecí sú medializované, akoby sa to dialo denne... požiare z varenia večere sú nezaujímavé, lebo sa dejú takmer denne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

Psychologovia tvrdia, že ľudia sú iracionálne a e…
@dexter89 Bingo. Jediný relevantný zdroj sú *podľa mňa* reálne štatistiky. A z toho pohľadu je FVE (ak sa naozaj neodflakne) veľmi bezpečná vec v porovnaní napríklad s krbom. A ten si dá do novostavby takmer každý.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@neutrino https://www.domysobe.cz/post/hori-fotov…
@foox Nazory sa roznia. Videl som prednasku nejakeho popredneho velitela hasicov v CR a ten povedal, ze na panely sa jednoznacne prihliada ako na horlave. Googlit to nemienim, ale pamatam si to, pretoze ma to prekvapilo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?