Studeny vzduch zo zasuviek v novostavbe RD

Ahojte, mame novostavbu RD, postaveny z tehal (30cm), zatepleny EPS (20cm). Este dom nie je obyvany, avsak zo zasuviek v tomto zimnom obdobi citim prudenie studeneho vzduchu zvonku. Prosim poradte, ako vyspravit / vytmelit zasuvky, aby som zabranil prudeniu studeneho vzduchu dovnutra? dakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od itgospa:

Ahojte, mame novostavbu RD, postaveny z tehal (30…
@itgospa Krabica by mala byť osadená v tmeli, malte. Prípadne použiť aj vzduchotesné krabice, aké sa používajú v drevostavbe. Je to preto, že tehla je dierovaná a zrejme zvonku nie je celá plocha potiahnutá lepidlom. Rovnako vo zvislom smere prúdi vzduch. Stálo by sa inšpekciu päty muriva. Nech stavebný dozor toto pozrie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@itgospa Krabica by mala byť osadená v tmeli, mal…
@blacksr zial, uz to zostava na mojom laickom rieseni problemu. Je mozne niecim / nejako vytmelit otvorenu zasuvku?
Odpovedať

@itgospa Krabica by mala byť osadená v tmeli, mal…
@blacksr Nehrozí v prípade iba vytmelenia takých zásuviek, že tam bude poriadny tepelný most a bude to tam celé vlhnúť?
Odpovedať
Profilova fotka

@blacksr zial, uz to zostava na mojom laickom rie…
@itgospa ako máš robenú elektrinu (máš to v ohybných hadiciach = husie krky)? možno ich máš vyvedené nad úroveň zateplenia stropu, stačilo by to potom schovať pod vatu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@blacksr Nehrozí v prípade iba vytmelenia takých …
@toky1 Treba nájsť diery aj na vonkajšej strane. Dozor s termokamerou a ďalším náradím. Tepelný most tam nevznikne, zatmelí na interiérovej strane obálky budovy. Zamedzí prúdeniu vzduchu. Miesto bude teplejšie.
Odpovedať

@toky1 Treba nájsť diery aj na vonkajšej strane. …
@blacksr OK, dík za odpoveď.
Odpovedať

@blacksr zial, uz to zostava na mojom laickom rie…
@itgospa Alebo vymeniť krabice sa typ "do dutých stien". To by vedel asi @matko291 viac poradiť? https://blog.hagard.sk/instalacne-kra... Čiže treba to otvoriť a opraviť - buď tmel doplniť, alebo krabičky nahradiť. Samozrejme, tmel napojiť po obvode krabičky na omietku, lebo omietka tvorí vzduchotesnú rovinu.
Odpovedať

@itgospa to uz mas osadene zasuvky a vypinace a tak cez ne fuci? Vsak tam je minimalny priestor na prudenie vzduchu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@itgospa to uz mas osadene zasuvky a vypinace a t…
@igor256 by si sa čudoval...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@itgospa to uz mas osadene zasuvky a vypinace a t…
@iamriso kable nie su v husich krkoch, uz je natiahnuta omietka a vymalovane @blacksr dom uz je zaizolovany, zahrnuta zemina okolo domu, zateplene / natiahnuta fasada @igor256 ano, zasuvky aj vypinace osadene, jedine tie vonkajsie pohladove krytky nie su nahodene, napr. vid foto
Odpovedať

@itgospa Alebo vymeniť krabice sa typ "do dutých …
@blacksr aky tmel odporucate? nanasane by to bolo okolo krabicky na omietke + vo vnutri krabicky okolo kablov?
Odpovedať

@iamriso kable nie su v husich krkoch, uz je nati…
@itgospa máš to postavené z tehly, že? Klasika. Trebalo osadiť krabice poctivo do lepidla + vytmelit. Dá sa to teoreticky aj dodatočne. Aké sú použité krabice? Klasika KP68, alebo plné? Hocijaký akylátovy tmel. Zvnútra krabice okolo kábla. Ale ak sú použité dierované KP68, nebude to také ľahké...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@itgospa máš to postavené z tehly, že? Klasika. T…
@megdesign predpokladam ze klasicke krabice, ked budem na dome, pozriem detailnejsie. ok, vdaka za odporucanie - "Hocijaký akylátovy tmel. Zvnútra krabice okolo kábla. "
Odpovedať

@megdesign predpokladam ze klasicke krabice, ked …
@itgospa no pokiaľ sú tam tieto, tak treba vytmeliť každý otvor:
Odpovedať

@megdesign predpokladam ze klasicke krabice, ked …
@itgospa mali tam byť takéto:
Odpovedať
Už len pohodlne lajkujem. :-)
Odpovedať
Nuž ešte ze som staval z ytongu presne koli takýmto veciam
Odpovedať

@itgospa Ja som sa somár nechal nahovoriť projektantkou na tehlu. A okrem iného mám tiež tento problém. Nejak som sa predtým o tomto probléme nedočítal, resp. som si to ani neuvedomil že by to mohlo robiť. Aj Keď som sa snažil zásuvky riadne osadiť priam "utopiť" do sádry, nie na každejs a mi to pdoarilo a cez niektoré riadne fučí. Tak postupne rozoberám zásuvky, vypínače keď už líčim znova izby a každú krabicu riadne vytmelím bežným akrilátovým tmelom. Pomáha to.
Odpovedať

Už len pohodlne lajkujem. :-)
@blacksr ale nevrav. 😀 Inak zajtra Ti píšem. Mám to spísané. 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@itgospa Alebo vymeniť krabice sa typ "do dutých …
@blacksr megdesign už dal všetko potrebné, a krabička z manžetami je riešenie, aj keď to treba dotmelit, aj keď na toto riešenie by som sa nespoliehal radšej hľadal chybu inde
Odpovedať

@itgospa Presne preto nemám rád usadzovanie krabičiek do sádry. Strašne zle sa s ňou pracuje, rýchlo tuhne a hlavne praská. Takže o vzduchotesnosti nemôže byť reč. Najlepšie je použiť fasádne lepidlo, alebo sa mi skvelo osvedčila murovacia malta, čo mi dodali k VPC tehlám. Vytmelil by som to nejakým trvale pružným tmelom. Inak k netesnostiam, určite by som si nechal urobiť blower door test, zásuvky sú len jedno z problematických miest, ktoré to dokáže odhaliť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@itgospa Presne preto nemám rád usadzovanie krabi…
@roman_ odporúča sa to robiť pred, alebo po zateplení?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@itgospa Presne preto nemám rád usadzovanie krabi…
@roman_ nieje sadra ako sadra... Na Kleber to dávať, to by som sa nachodil na stavby. Práveže výhoda, že schne rýchlo je tá, že vieme v jeden deň osadiť krabice a hneď ťahať káble. Sadra aby rýchlo netuhla, sa tzv. "zabije". Starší možno poznajú. Je to vlastne rýchle dlhé miešanie sadry. Našlahanie. Potom tak rýchlo netuhne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@roman_ nieje sadra ako sadra... Na Kleber to dá…
@megdesign Tak tá tenkovrstvá malta, čo som mal ku tehlám je úplne geniálny matroš, doba spracovania 4 hodiny (namiesto pár minút, čo má sádra) a kým som obišiel celý barák, tak prvá už bola tuhá. Aj keď teda som to robil opačne, najprv káble, potom krabičky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jancikk:

@roman_ odporúča sa to robiť pred, alebo po zatep…
@jancikk Ten test sa robí najčastejšie, keď je fasáda zatiahnutá aspoň do lepidla a po omietkach, pretože kým nie je natiahnutá stena, tak sú steny ako sito. Inak sa to dá spraviť aj úplne na záver, ale tam už prípadné opravy nie sú tak jednoduché. Napr. často "fúka" preto, že sa omietky alebo aspoň lepidlo nezatiahne až po zem a okolo dilatačného pásku podlahy to po obvode netesní. Potom záleží, z čoho sú steny, ale práve dutinkové sú na to najhošie.
Odpovedať
Taktiež mám tento "problém", elektrikár sa snažil dať všetky krabičky celé do sádry,ale niekde to aj tak prefukuje. Krabičky na termostaty som vystriekal pur penou (do otvorov), inak by to robilo pekný bordel v kúrení.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte, otvaram starsiu diskusiu, zozimilo sa a znova zacina prudit studeny vzduch cez tie krabicky. Nie je mozna pre mna vymenu krabiciek, a nechce sa mi ani cele uplne zaakrylovat resp. vystriekat pur penou. Prosim poradte - vidite nejaky problem, keby som do krabiciek napchal sklenu vatu? vidite v tom nejaky bezpecnostny a iny problem? ano, mozno to nebude tip-top ale ked nebude prsat nech aspon kvapka... vdaka za vase odpovede
Odpovedať

ahojte, otvaram starsiu diskusiu, zozimilo sa a z…
@itgospa tak akrylovat sa ti nechce ale s hnusnou pichlavou sklenou vatou ktoru si rozprasis po celom dome sa ti robit chce? Chces ju este pol roka z domu vysavat? Nedava to logiku 😃
Odpovedať

@itgospa keď už sa dá dole vypínač, tak to už sa môže zatmeliť. Pár sekúnd roboty a účinné. Radšej nech sú káble voľné.
Odpovedať

@itgospa este si zabudol opytat na jeden oblubeny postup... "Nestaci pockat a prestane to same?"
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?