ahojte,
rychla kontrolna otazka - CYKY kable v podlahe tahat v husich krkoch alebo len tak volne pohodene pod EPS?
elektrikar ma niekolko argumentov [2-nasobna praca/cena, samozhasavost kablov, ...], preco krky netreba, ja mam z toho trosku obavu
dakujem za akykolvek konstruktivny nazor
@dorwin dakujem za prispevok, dalsim argumentom proti bolo, ze pri tom zhluku kablov by tie chranicky museli mat neviemaky priemer, mne to az take hrozne nepride
@sgt dakujem, cize len ich volne poukladat na izolaciu a rovno na to klast EPS podlahove? je s tym naozaj o tolko viac prace, ked sa to taha v krkoch? alebo hrozi tam nejake riziko pri chranickach?
@sgi320 preco? ja to mam takto.
su to mensie chranicky a sa to lepsie rozlozi pod EPS.
a EPS som daval viac vrstiev. najprv asi 2-3cm, aby to bolo za rovno s elektrikou/vodou a potom sa to cele prekrylo dalsou vrstvou.
Bez chraniciek, a naozaj je to drahsie. Cena kabla+ chranicka+ robota. Trva to nejaky cas nez sa to tam zausti. Ja nedavam chranicky, davam to k muru a iba prechody, davam do chranicky. A medzi dvere, aby to bolo chranene. Ak je sadrac a veta, chranicku dav podla potreby hlavne kvoli hlodavcom. Slaboprud davam do chranicky 25.
@patriky husí krk stojí pár euro, koľko stojí "prevliecť kábel trúbkou"? aby som si vedel urobiť obraz o tom, o koľko je to drahšie
už som zažil takého experta, ktorý mi faktúroval 2-násobnu trasu uloženia káblov v stenovej drážke, pričom ťahal 2 FTP káble naraz vedľa seba
Trubka 20 stoji cca 0,30/m, kabel podla toho ci 2,5 alebo 1,5 pripadne vacsi. Je to o dost pracnejsie robil som to aj ja tak, ale uz nebudem. Rozmotat trubku, odrezat, pretiahnur kabel, uchytit, musite byt aspon dvaja.... Ked chces ist cey syenu vacsiu dieru a pod. Zabija to cas.
@sgi320 ja som kable daval do husich krkov z jedneho dovodu... kvoli omietkarom, aby mi ich nerozdrbali. Keby som si stierky robil svojpomocne, asi sa na to vybodnem. A tiez je pravda, ze material som mal zadara a robotu v podstate tiez, robil som si to sam.
@topfield ja som ako argument dostal odpoveď, že to nie je potrebné a potery sa budú robiť skôr ako omietky, práve z dôvodu, ktorý uvádzaš, mňa najviac zaujíma, že koľko asi by bol ten cenový rozdiel, keby to fešáci napchali do tých husich krkov oproti verzii "voľne pohodené na doske", ak sa bavíme o sume do 200-300 euro, tak mám v nose, ale ak mi vedúci zabije 4-ciferné číslo, tak mi stúpne adrenalín
Nie voľne položené, ale ukotvené. Popri stene bez chráničiek, na prechodoch - napr. cez chodbu, popri zarubni chranicky pouzit. Slaboprudy do chraniciek za kazdych okolnosti.
@sgi320 "keď sa na to pozrieš z pozície stavebníka? tiež by si ťahal doma nechránené káble?" - tie kable chranene su - svojou izolaciou
@elektrikardano kabel nebude tahany v betone, ale na betonovej doske s HI, prekryty bude podlahovym EPS, aj vtedy norna hovori o chranicke? pytam sa, lebo elektriky mam spanielsku dedinu ;-)
@patriky nuz, ale vodovodne potrubie ma trosku ine parametre ako kable a kazda trubka je obalena aspon izolaciou, zvazim to, podla rozdielu v cene, dakujem za info
@sgi320 mozes zvazit este alternativu v podobe zlabu, ktorym si spravis hlavnu vetvu, teda usek, kde ti spoločne pojde najvacsi objem kablov a tie kusky k jednotlivym zasuvkam alebo vypinacom si das so trubky