Nová
Horúca

Senzory do RD na dym/plyn/vodu a exterierová kamera

Profilova fotka
Ahojte strecháči, chcel by som sa Vás opýtať, kdo by vedel poradiť. V tejto problematike sa moc nerozumiem, teraz momentálne riešim senzory do domu (senzor na dym, plyn či vodu). Posielam aj fotky (nenašiel som úpne nové) ale to nevadí. Chcel by som sa opýtať že tam kde som umiestnil červenú šípku v tych rohoch je príprava (kábel) na senzor na dym/plyn kde to nachystali elektrikári? ... Moc mi to nevysvetlili, predsta v tom dome je hrozne vela ťahaných káblov tak radšej sa opýtam. To by mal byť v každej izbe (miestnosti) senzor na dym? Ako to máte vy riešené? By som sa chcel opýtať ešte v tou modrou šípkou že tam je tiež nejaký senzor? tam sa mi zdá tiež kopu káblov, viem že mi spominali že tam je nachystaný kabel na bodovky do obyvačky a ostatne už neviem na čo by to slúžilo. Ešte by som mal otázku, že z akým senzorom ste spokojný? aby bol aj cenovo dostupný? Do čoho sa oplatí ísť? A pri senzore na vodu, kde ho máte umiestnený? mne niečo spomínali,že najlepšie to dať do technickej miestnosti kde je bojler, práčka a pod. A už keď som pritom hneď by som sa opýtal kdo by vedel poradiť hneď aj na kameru do RD? z akou ste spokojný? aj nadtým už rozmýšlam. Za každú radu ďakujem.
Odpovedať
Plyn cítiš aj vo veľmi malej koncentrácii, jeho únik by bol nebezpečný iba ak by si zaspal. Takže senzor by som umiestnil tak aby ťa dokázal v hociktorej izbe zobudiť. Senzory vody, by som dal všade, kde môže dôjsť k jej úniku. Takže kúpeľne, kuchyňa, technická. K tomu by som doplnil ventíl na hlavný prívod vody, ktorý ti ju uzavrie v prípade detekcie úniku. Senzor dymu podľa toho, ako paranoidný si. Ak máš v poriadku elektroinštaláciu, spotrebiče a kotol, je nízka pravdepodobnosť požiaru. No zároveň sa môže stať, že požiar spôsobí hociktorý spotrebič vďaka tomu, že nebudeš vedieť, že s ním niečo je. Dal by som jeden do centrálnej časti domu a druhý do technickej miestnosti. Až budeš mať doma krb, daj si aj detektor CO. Ináč asi by som celú túto problematiku poňal komplexne, nakúpil detektory jednej značky a integroval ich do nejakého systému, ale podľa možnosti otvoreného. Nech ti chodia aj upozornenia na telefón. A spomínané detekory dokážu dosť dlho a spoľahlivo fungovať aj na batérie, takže sa nemusíš viazať na to, kde sú vyvedené káble. Kameru do RD myslíš ako? Do interiéru alebo kamerový systém na snímanie exteriéru domu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od romi94:

Ahojte strecháči, chcel by som sa Vás opýtať, kd…
@romi94 detektor plynu myslis ktereho plynu? Zemni? Propan-butan? CO? Senzor na vodu mam pod kazdym rohackem v podstate + napojeni skrz zabezpecovacku na ventil ktery je tesne za hlavnim privodem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Plyn cítiš aj vo veľmi malej koncentrácii, jeho ú…
@ralf364 Tak v podstate tam kde do rohov priviedli kable tak to nemusím zapájať a stačí na batérie? Čo by som dokázal do tých rohov napojiť? Dalo by sa to ešte využiť na niečo? Som myslel kamery do exterieru, na snimanie vonkajška, je aj kopu značiek, ťažko sa z toho všetkého vyberia.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@romi94 detektor plynu myslis ktereho plynu? Zemn…
@raziel628 Ano, myslel som na zemný plyn, som to nedopísal. Lebo máme v technickej miestnosti plynový kondenzačný kotol umiestnený.
Odpovedať

@romi94 Tie káble nie sú jednoúčelové - myslím tým, že nie je asi definované, že tento kábel je na záplavový senzor, tento na kameru a tento na dymový senzor. Sú to káble primárne na zabezpečovací systém - na pohybové senzory. Preto sú v rohoch miestností. Dymový senzor má najlepšiu účinnosť (citlivosť) na strope. Pre záplavový senzor je nelogické ťahať kábel zo stropu. Podľa mňa je zbytočné dávať požiarny senzor do každej miestnosti. Netvrdím, že nemôže horieť v ktorejkoľvek izbe, ale ak začne horieť v spálni, tak o chvíľu to zaregistruje aj senzor umiestnený v kuchyni. Ja mám len 3 senzory - v kuchyni (kuchyňo-obývačko-jedáleň), v garáži a na povale. Záplavový senzor - ak je napojený na elektroventil na hlavnom prívode - OK, ale inak je zbytočný. Tie káble, čo si označil, niekde musia končiť, alebo niekde sa zbiehajú. Ak máš plán elekroništalácie, tak je dobre. Ak nie, musíš zistiť, ktorý kábel je ktorý. Možno nie všetky idú do jedného miesta, kde bude centrála alarmu. Takže: 1. obrázok - tie káble červene označené - to bude na pohybový senzor alarmu. Modré - to môžu byť kľudne káble na osvetlenie. Možno je tam jeden na požiarny senzor. 2. a 3. obrázok - káble na pohybové senzory alarmu.
Odpovedať

@ralf364 Tak v podstate tam kde do rohov priviedl…
@romi94 Najprv si rozvrhni (príp. sa poraď), kam všade chceš kamery umiestniť. Naťahaj si tam LAN káble a zakonči ich na jednom mieste, kde budeš mať NVR. Ten sa pripája do routra káblom. Ak máš v okolí permanentné osvetlenie, napr. pouličné, orientoval by som sa na modely s plnofarebným obrazom aj po tme. Ak máš dosť peňazí, popozeraj vyššie modely od Hikvision, Dahua. Poskytujú solídne možnosti nastavenia. Ale sú aj lacnejšie značky, napr. Reolink, TP-Link... potom sú rôzne funkcie, napr. otáčanie sa za pohybom, dvojobjektív 180°, viditeľný prísvit. Popozeraj na YT recenzie (najmä spoľahlivosť appky, obraz cez deň, v noci, spoľahlivosť rozpoznávania človeka/auta, možnosti nastavení) a rozhodni sa.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@romi94 Tie káble nie sú jednoúčelové - myslím tý…
@chrobak7 ďakujem velmi pekne, to mi pomohlo. Lebo som nevedel na čo konkretne to môže byť. Lebo som nevedel detekovať tie v rohu na čo sú káble ťahané. Ale už mi to pomohlo. Je to pripravené na pohybový senzor. Pravdepodobne aj niečo sa mi zdá, že spomínali kde je modrá šípka, že to je nachystané na osvetlenie a zároveň tam priviedli kábel na deketor dymu. Tak potom mi stačí detektor dymu len ako aj ty máš (kuchyňa, jedáleň, obyvačka). Máš zapojený ten detekor dymu na kábel alebo na batériu? čo je lepšie? Akú maš značku? neviem do čoho sa oplatí ísť, do akej značky a modelu. Máš aj detekor pohybu? Tých značiek je hrozne veľa a neviem do čoho sa oplatí isť že to je aj kvalitnejšie a nebude to falošne hlásiť a cenovo dostupné.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@romi94 Najprv si rozvrhni (príp. sa poraď), kam …
@ralf364 Ďakujem. Je tam hneď aj pouličná lampa. Tam ten kábel je už vyvedený vpredu na rohu na dome a zároveň smer záhrada na rohu. Tak musim pozrieť model kde je zároveň aj farebný. Musim popozerať značky a recenzie.
Odpovedať
Profilova fotka
a prečo káblove senzory?
Odpovedať

@raziel628 Ano, myslel som na zemný plyn, som to …
@romi94 pokud je to zemni plyn tak ten je lehci nez vzduch takze se dava nahoru ja ho mam kousek od plynoveho kotle pri strope. Ale hlavne duvod ze je to ve sklepe kde zas tak moc nejsem. Pozarni sensor mam jeden v kuchyni. A opet napojeny na zabezpecovacku. Pokud by spustil tak dostanu hned notifikaci a ne ze bude jenom houkat doma... pokud chcete samostatne tak koupite v hornbachu na baterku a jednou za rok vymenite pokud to budete napojovat na ezs tak vyuzit kabelu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

a prečo káblove senzory?
@matko291 lepsi kabel mit a nevyuzit nez opacne... jinak u me to bylo hlavne cena senzoru absence potreby vymeny baterie, velikost senzoru (na vodu), moznost dat magnet do ramu okna...
Odpovedať

@romi94 červené šípky na fotkách máš káble pre pohybové čidlá zabezpečovačky (pre pohybové čidlá), modrá šípka je podľa mňa wifi router (Ubiquiti UniFi napríklad...) Kamery mám osobne tieto už tretí rok bez problému. 6ks https://a.aliexpress.com/_EyxKlml
Odpovedať
Článok sa načítava...

a prečo káblove senzory?
@matko291 lebo kábel je kábel.
Odpovedať

a prečo káblove senzory?
@matko291 Lebo káble už tam má.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@matko291 lebo kábel je kábel.
@megdesign @chrobak7 rozumiem 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?