Rozdelenie okruhov v rozvadzaci

Co hovorite na rozdelenie okruhov?
Odpovedať
@jaxx za mňa nie... Každé zariadenie nad 2kW musí mať sólo istič a teda to platí aj pre mycku 🙂 ďalej by som nekombinoval svetlá so zasuvkami a urobil by som im vlastne okruhy (cez jedno dve prúdové chrániče). Ďalej digestor s myckou. Mycka potrebuje 16A istič, ale digestoru stačí aj 6A čiže to dimenzovanie by som určite zvolil inak. Takisto ten LED pás by som nedával zo zasuviek. Veď je to svetelny obvod. Určite by som použil B10 ak nie aj B6. Takisto varná doska používa 2 fázy, tým pádom pre rovnomerné zaťaženie treba rúru zavesiť na tretiu fázu. Varná doska nepoužíva združené napätie ale v podstate len 2 x 230V. Tento návrh treba ešte prehodnotit. Toto je môj názor ale tá tabuľka nie je ani v súlade s normami ako som napísal hneď prvú vetu. Niektoré ďalšie veci sú skôr môj osobný názor ako by som to robil ja. Určite treba prediskutovať s projektantom.
Odpovedať
podla mna zbytocne vela svetelnych okruhov, izby by som tiez dal kludne po 2 izby ako jeden okruh ...do 10 zasuviek obyvacku mozes s nejakou izbou spojit tiez a urobit si tam len jeden okruh pre telku a spotrebice okolo ... kupelna samostatne so samostatnym chranicom, + 1 prip. pracka / susicka kuchyna ...zasuvkovy jeden, nato kludne tie led ...to nezere nic ... chladnicka, mycka, rura, mikrovlnka samostatne alebo kludne chladnicka s mikrovlnkou, zase, ta chladnicka nezere toho vela pokial ju zrovna nezapnes, vacsinou bezi a mirkovlnku to da v pohode, digestor tiez kludne by som dal na zasuvkovy ...tiez to nezere nic ...a jedine naco to ludia pouzivaju ...je svetlo ... mam pocit, ze sa to kus prehana, u nas v dome boli povodne 4 😄, zasuvky stary dom, svetla, zasuvky pristavba, svetla a fungovalo to doteraz ... v bytoch mame tiez nejakych cca 5-6 max ...a nieje stym problem *nejaky zdroj kurenia alebo ohrevu vody a pod ? to je byt ?ci dom ?
Odpovedať
A co toto? Svetla som rozdelil aby neboli pokope na jednom prudovom chranici.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaxx osobne mam doma 3 svetelne okruhy - denna, nocna cast a wc+kupelna, V dnesnej dobe LED svietidiel asi nepresiahnes 2300W na jednom svetelnom okruhu. Kuchyna ma kazdy spotrebic zvlast istic, izby samostatne istenie.
Odpovedať
@jaxx ani toto nie je zrovna super. Prečo na troj fazovy istič nepripojit aj rúru? Načo je dobrých toľko svetelných okruhov ako pise @rebecca363 stačia 2/3 a použiť chránič s nadprudovou ochranou. Počet svetelných okruhov by som chápal iba ak by ste robili smart home ovládanie do hviezdy potom by to dávalo zmysel. Osobne mam to rozdelené takto FI1 - pevné pripojené spotrebiče (rack, varná doska, rúra, žalúzie, klíma atď), FI2 - zasuvkove obvody, FI3 (kombinovaný) svetlá vonkajšie + chodba + WC + kúpeľňa, FI4 - svetlá v izbách. Hlavne treba dat pozor aby chrániče boli typu A a a nie AC, ktoré dokážu byť vyradené z funkčnosti už malým pulzujucim prúdom. V niektorých krajinách sú dokonca v bytových inštaláciach zakázané.
Odpovedať
Jaxx, len som to rozdelenie prebehol, ale ani zdaleka sa nepodoba na nase. Mam pocit, ze ked sa na to musis pytat v diskusii, ze je lepsie to nechat na projektanta. Otazka: budes si skladat rozvadzac sam? Otazka: riesis si (nielen v tom rozvadzaci) prepatove ochrany? Otazka: A riesis nejako HUP? Odpoved mi je suma-fuk, ja len, ze to rozdelenie okruhov je len mala cast celej elektriky. Neber to v zlom, ja tomu tiez rozumiem pomerne malo, cerpam z toho, co som teraz dva mesiace konzultoval s projektantom a dozoroval elektrikara-magora. Tvoje rozdelenie sa ani zdaleka nepodoba na nase. My sme teraz riesili rekonstrukciu bytu, elektriku nam navrhol projektant (~350EUR na fakturu, na 70m2, rozkreslene na podoryse, plus rozvadzac, plus zoznam materialu) a len vdaka tomu som dokazal kontrolovat elektrikara (ktory nasekal na 70m2 15 chyb/odklonov od projektu - cisty magor. Ale bez projektu by som to neustriehol - by som nevedel, ako to ma byt spravne). V konecnom dosledku nam tych 350EUR usetrilo ovela vacsi balik. A nie som si isty, ci to, co hovori neutrino je vzdy OK. Spytaj sa nejakeho odbornika, za urcitych okolnosti mozes FI-cko, ktore nema skratovu spust, pretazit - ak znesie mensi prud, ako istic pred nim - obzvlast ak na neho povesias vsetko, co pise neutrino. Nemusi to byt Tvoj/neutrinov pripad, ale presne toto som riesil pred tyzdnom. Plus ta myslienka s dopojenim rury na 3f istic. Samozrejme je dobre postrazit si rozdelenie faz (indukcia potrebuje len dve, ale je na 3f istici), ale preco by k nej mala ist aj rura? Nam ju projektant dal tiez oddelene. Btw Neutrino, najprv mu povies, ze kazdy spotrebic nad 2000W musi mat vlastny istic a potom mu povies, ze si ma ruru a indukciu (dva spotrebice) spojit do jedneho 3f istica - na naco je to dobre davat taketo rady? Este Ta ten chudak Jaxx, uplne zmagoreny naozaj posluchne... Jaxx, podciarknute scitane: urobis lepsie, ak si to u niekoho objednas. Za par stoviek dostanes riesenie, za ktore bude niekto rucit a usetri Ti aj do buducna kopec problemov. A nebudes musiet pocuvat chu**ve reci elektrikara, ci sa nieco tak robi / alebo nerobi.
Odpovedať
@juraj15 sám si si odpovedal. Indukcia ide na dve fázy, rúra na jednu. To je dokopy tri. Či nie? Prečo by si nechal trojpólovy istič pre dosku kde treba fázy dve, jednu v "lufte" a na rúru kupoval ďalší istič, keď to môžeš dať pod jeden istič? Osobne doma mám indukciu na dve fázy a na tretej sú zásuvky pod kuchynskú linku v počte 10 vývodov. A? Ak môžem vedieť, aké chyby "nasekal" ten elektrikár podľa teba?
Odpovedať
@juraj15 Akože čože? To čo píšem je reálne a správne hovorí sa tomu predsa selektivita. Ja viem veľmi dobre čo hovorím, ale nerátal som koľko čoho kde zavesí. A ak dávam FI bez nadprurovej ochrany tak dávam také aby ho predsa pretazit nemohol a teda napr. 40A, ale o tom nikde nepíšem. Takisto ako hovorí @megdesign prečo by som na trpjpolovom istici mal nechať jedu fázu visieť. Však preťaženie na každej jednej zhadzuje všetky tri. Istim fázu a nie zariadenie a tým pádom spĺňam podmienku normy. A ak má ten chudák posluchne tak neurobí zle. Samozrejme treba dbať na rovnomerné zaťaženie fáz, ale nikde nepíšem čo tam ide pripájať, pýta sa len na rozdelenie isticov. Na takéto záležitosti má projektanta a elektrikára čo to montuje a v neposlednom rade revízaka čo to podpise. Tu sa v 99% nejedná o rozpory s normami ale len o názor. A čo sa tyka mojich odborných vedomostí... Ja už som zapojil nejeden rozvádzač a aj vo veľkých podnikoch, takže nemaj boja o moje odborné vedomosti 🙂.
Odpovedať
@neutrino co sa tyka toho FIcka a pretazenia. Povedal si mu, ze tam mas zavesene to, to, to a to. Co je polovica pribehu. Druhu si dopovedal, az ked som ho upozronil, ze to FIcko ma skonzultovat s projektantom. Pointe je stale rovnaka: ma mu to urobit projektant (lebo aj dobre mienena rada moze byt kontraproduktivna). Btw: Napisal som "A nie som si isty, ci to, co hovori neutrino je vzdy OK". Bolo to myslene, ze to riesenie / to FI-cko nemusi byt vzdy OK - ze moze byt za urcitych okolnosti problematicke (pretazene). Nie som si isty, ci som to na prvykrat dobre odkomunikoval. Co sa tyka rury: Povedal si mu "Každé zariadenie nad 2kW musí mať sólo istič" a v dalsom prispevku "Prečo na troj fazovy istič nepripojit aj rúru?". Ked si myslel, ze solo istic je "ta tretia nezapojena pozicia 3f istica", tak uz rozumiem... Mne to projektant nakreslil na dva separatne istice (3f a 1f). Toto riesenie nemozem spochybnovat. Tvoje riesenie (dopojit este nieco) je ine. Snad by sa @Jaxx mohol poradit so svojim projektantom. @merdisgn Mas to v sukromnej sprave, nech sa tu neopustam pred vsetkymi 🙂 Ale moralne ponaucenie: BEZ PROJEKTU sa mozes s elektrikarom dotahovat do bludu, ze ako to ma(lo) byt (lebo Ti bude tvrdit, ze sa to tak ne/robi). Sproste povedane: Ked mas v ruke projekt, tak to uz nehovoris ty, ale projektant a to kazdemu normalnemu elektrikarovi (aspon scasti) zavrie usta.
Odpovedať
@juraj15 keď stavia všetko má konzultovať s projektantom a realizátorom. Niektorí experti dokonca dávajú jeden chranic na celý dom a nepretazia ho. To som už ani nepredpokladal že mu budem toto písať lebo to je proste holý fakt ze prúdový chránič musí dobre vybrať. Ja by som napr dával 40/4/0,03 A. Ale to nie som len ja proste každý normálny elektrikár vie ako ma dimenzovat prvky el inštalácie a hádam mu nie je cudzí ani pojem selektivita. Nakoľko hlavný istič je 25A (možno 32) tak ten chránič nikdy nepretazi. Lenže nepredpokladal som ze píšem s laikom tak takéto veci by ma ani nenapadlo mu písať. Samozrejme súhlasím s tým ze elektrika patrí do rúk odborníkom, ale jednotlivé okruhy si môže definovať aj sam, lebo na to môže mať dôvod. Ja som mu písal ze menej svetelných okruhov, ale možno chce mat smart ovládanie svetiel do hviezdy a vtedy je potrebné to co popísal. Takže v tomto bode do tohto môže a ma hovoriť aj investor aj ak nie je odborné spôsobilý.
Odpovedať
@juraj15 Keď si poslal súkromnú správu na @merdisgn a myslel si @megdesign tak sa načaká ak mu vlastne príde 😉
Odpovedať
@juraj15 veľa krát je problém ten, že sa projekt robí od stola tak, "aby bola v objekte elektrika". U mňa je v 99,9% realita taká, že sa projekt a realizácia líši. Dva príklady z praxe: 1. na chodbe štvoro dverí (kúpeľňa, spálňa, 1.detská, 2.detská) + vstup od dennej časti. Vždy dvoje dvere od seba na dosah ruky, rozumej tak, že medzi obložkami dvoch dverí stena cca 30 cm. Projektant naprojektoval pri každé dvere pri kľučke ovládanie svetla. To máme vypínač č.6 dva krát a vypínač č.7 tri krát. Po konzultácii s investorom a "zhodnotení ergonómie" sa nakoniec použili šestky dve a sedmička jedna... 2. Každý okruh istený nie ističom, ale ističom s chráničom. Znova po konzultácii s investorom a nacenení realizácie podľa projekt vs. realizácia s dvomi 4P RCD na objekt si investor vybral voľbu B. Rozdiel v cene výbavy rozvádzača cca 300€... Takže nie vždy je projekt svätý... Samozrejme, ako si písal v správe, súbehy silových a dátových vedení a ich vedenie "šikmo" nieje ok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@neutrino pri smart do hviezdy mozes tu hviezdu spravit az za isticom skupiny svetiel, alebo mi nieco uniklo?
Odpovedať
@zefe kto jak chce. Samozrejme dá sa aj tak aj tak 🙂
Odpovedať
@zefe ja by som to tak robil vtedy keď na Smart systém nie sú peniaze tak aby som to nespája na svorkach tak radšej dám o pár isticov viacej a potom to prerobím. Teda ze pri výstavbe robím len prípravu. Na smart home ale zatiaľ normy nie sú
Odpovedať
@juraj15 no to je síce pravda, že treba vždy projekt a ten by mal byť záväzný, no je to ako vsade su aj projektanti a potom iní, ktorí si tak len hovoria...
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino suhlasím ja by som rovno dak minimalne trojradovu rozvodnicu v hornej rade hl vyp, zvodiče prepatia a 2x chranič z chrániča by som isšiel na druhu radu a tam by bola jedna skupina ističov z druheho chraniča na tretiu radu a tam dalšia skupina ističov Nkovu modru zbernicu dávam nastojato za ističe do každej rady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?