Prehnany a divny projekt bleskozvodu?

Zdravim. V PD pre elektroinstalaciu mam aj bleskozvod. Ten ma 4 antenky na hrebeni 80cm vysoke a 2 zvadzacie tyce na kominoch 2,5m vysoke. Prikladam aj PD a aj nakres ako to asi bude vyzerat. Mam teda par otazok: 1) nie je to trocha prehnane? Aky zmysel maju tie antenky medzi kominmi ak na kominoch je tyc co je od nich vyssie (jedna o viac ako meter) a kominy nie su velmi daleko od hrebena? Jeden je cca 1,5m a druhy asi 2m 2) co ak by som dve stredne antenky nahradil zvadzacou tycou 1m dlhou alebo pripadne 1,5m dlhou? Nebude to kryt aj komin? Jeden elektrikar mi vravel ze by to bolo ok aj takto ze zbytocne davat na komin extra tyc. 3) ma mat aj murovany komin oddialeny bleskozvod? Nemaju to mat len plechove kominy? 4) viem uchyt na bleskozvod na murovany komin aj navrtat ci mam montovat az po zatepleni a omietke takymi tymi obrucami okolo ako na satelit a pod? 5) ako mam uchytit tyc na plastovy 2m vysoky komin od plynoveho kotla? Ten komin bide rad ze udrzi seba a nie este oddialenu tyc co ma myslim 5kil. Ved vo vetre santo musi zlomit. 6) ten isty elektrikar mi vravel ze tie antenky sa podla normy robia len do vysky 60cm, preco mam potom v PD 80cm? Alebo sa robia akekolvek dlhe? 7) nevadi bleskozvodu ak ide od zvadzacej tyce na komine hore kopcom ku gulatine na hrebeni? 8) nemali by byt aj na krajoch tiez obluky? Mam tam len krizove svorky a ziadne obluky, co mi pride ako blud Vdaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejbl:

Zdravim. V PD pre elektroinstalaciu mam aj blesko…
@kejbl Je to o guli. A tá sa valí. A u teba má (asi) priemer 45m. https://elektrika.cz/14/18-horvath-vk...
Odpovedať

Zdravim. V PD pre elektroinstalaciu mam aj blesko…
@kejbl polomer valivej gule. Nechaj to na projektanta a buď v pohode. Bleskozvod nieje položka, ktorá spraví z teba bezdomovca, ale vie zachrániť majetok, prípadne aj životy. Aj tak budeš mať na streche vycapený satelit, wifi a neviem čo ešte (ak nejde SAT, alebo vypadne net, je dobrá aj smerovka dvb-t...) tak dve antény navyše ti tvoju krásnu vilu nejako extra neošpatia. 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@kejbl polomer valivej gule. Nechaj to na projekt…
@megdesign jasne jasne. Mna to len zaujimalo. Rozdiel je zopar evri to je v pohodke. A mohol by som ta poprosit aj o vyjadrenie k bodom 5, 7 a 8? Hlavne ten plynovy komin by ma zaujimal ,🤣
Odpovedať

@megdesign jasne jasne. Mna to len zaujimalo. Roz…
@kejbl 5. Lapacia tyč neznamená, že musí byť origo. Ja ich napríklad robím normálne z AlMgSi. Držiak je tiež lahučký. 7. Nevadi. 8. Áno mali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@kejbl 5. Lapacia tyč neznamená, že musí byť or…
@megdesign 5) cize kludne viem z almgsi vytvarovat 2m dlhu tyc co bude strcat aj meter nad kominom a bude to v pohode? 7) Ja som myslel ze droty musia ist len dole kopcom, ze hore to ist nemoze 8) som si aj myslel A inak ako daleko ma byt tyc od komina pri oddialenom bleskozvode? V PD to nemam okotovane a sklolaminatove tycky cu rozne dlzky alebo aspon 2 rozdielne som nasiel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?