Poraďte aký kabel

Zdravim. Potreboval by som spraviť za chalupou 4x vypínač na osvetlenie (na rôznych miestach steny v okruhu cca dvoch metrov) a pri jednom z nich aj jednu zástrčku. Poraďte prosím aký kábel mi bude treba dotiahnuť -a aj prečo🙂. Respektíve da sa to všetko z kábla -myslím že je to cyky 5x3.. Som celkom laik čo sa elektriky týka, tak sorry za možno hlúpu otázku.
Odpovedať
ahoj, neber to zle, ale ked sa toto pytas, tak sa do toho nepustaj, vazne. Zavolaj si na to elektrikara, za par "korun" ti to spravi, alebo niekoho znameho, co nie je celkom laik.
Odpovedať
@miselito veď ja nevravím že to chcem robiť sám 🙂
Odpovedať
@stanjel ked zozenies kábel 5x3 tak mi daj vediet....tiez ho neviem nikde kupit 😄 ....inak ozaj zavolaj niekoho, kto sa tomu rozumie a ten uz bude vediet co za kable bude treba
Odpovedať
@cukrik25 môžete mi odpovedať k veci prosím vás?
Odpovedať
Na svetelny okruh sa použiva cyky 3x1,5 na zasuvkovy 3x2,5
Odpovedať
@podko áno, to som vedel. Len mne ide o to pochopiť ako to funguje. z chalupy mám vyvedeny kabel (už presne neviem aký má rozmer; je to hrubý viacžilový kábel) ten by sa ťahali za chalupu na stenu.. a potom sa ďalej čo robí? Dáva sa nejaká rozvodov a skriňa a z nej sa ťahá ten zastrčkový a vypinačový kábel? Len to proste chcem pochopiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Privodny kabel co mas potiahnut k rozvodovej skrinke v ktorej bude hlavny vypinac a nasledne istice podla druhov a poctu okruhov. Ty budes mat ako pises dva okruchy jeden svetelny jeden zasuvkovy. Od skrinky potiahni kabel na svetlo 3x1.5 a na zasuvky 3x2 Kamen urazu je ozaj ze si z toho tatar a ked budes chciet svetlo ovladat z viacerych miest uz medzi vypinacmi a svetlom je pozadovany iny druh kablu. Nemusis poznat vsetko staci ak poznas svoje a zarobis a kusok pustis zilou inemu 😊
Odpovedať
@stanjel tá otázka je zle polozena. Vôbec nepíšeš o tom aké bude zaťaženie, aká bude dĺžka kábla, prečo chcete spájať zásuvkovy a svetelný obvod, ktorý sa istí sólo lebo na svetlo sa používa 1,5mm2 kábel a ten je na 10A istic. Atď. Atď. Čiže na tvoju otázku sa ani nedá odpovedať.
Odpovedať
@wolodymyr ""Od skrinky potiahni kabel na svetlo 3x1.5 a na zasuvky 3x2"" OPRAVA 3x2.5mm2 😉
Odpovedať
@stanjel Nikto z nás nevie (dokonca ani Ty nie), ako máš riešené okruhy v dome/chalupe, preto sa týmto teraz ani nezapodievajme. Teda na Tvoju jednoduchú otázku tu máš jednoduchú odpoveď: Áno, aj svetla aj zásuvky sa dajú napojiť z kábla CYKY 5 x 2,5 mm2 (3mm2 štandardne neexistuje) ... kábel 5 x 2,5 mm2 Ti to bohato zvládne.
Odpovedať
@stanjel a ešte ďalšia otázka prečo chces ťahať trojfázový kábel na svetlo a zástrčku. Naozaj nikto nevieme do akej inštalácie sa to bude pripájať. A káble nie je len že cyky ale má aj ďalší parameter -J, -O atď.
Odpovedať
@stanjel natiahni tam cierny kabel petkrattri,to bude super na vsetko,ked uz to budes robit daj tam aj vodu a plyn petkrattri,pripadne aj optiku petkrattri do buducnosti.za chalupou sa to urcite zide
Odpovedať
Článok sa načítava...
@wolodymyr ale ja to nebudem robiť. Ja to chcem len pochpoiť. Či si to nemôžem vymyslieť aj inak. Napríklad či nebude stačiť proste len 5 zastrčiek a do nich si potom už len kúpim svetlo na vypínač a natiahne kam bude treba. Proste len zisťujem možnosti.
Odpovedať
@neutrino jediné čo ja chcem je pochopiť systém. Nechcem nič sám zapajať len to pochopiť nech viem čo si môžem vymyslieť pre majstra elektrikára. Rozhodujem sa. Zisťujem 🤷🏻
Odpovedať
nepotrebujes to chapat (aj keby, co je nepochopitelne na zapajani kablov do seba, treba trafit len spravne farby ...) zavolas elektrikara, povies, ukazes co chces, kde chces, co aktualne mas a on ti to urobi alebo povie, ze ten jadrovy reaktor, ktory tam chces uz neutiahne pripojka do domu a pod.
Odpovedať
@shadowmilan jasné, veď načo chodiť do školy však 🤦🏻
Odpovedať
@stanjel presne tak 🙂 lepsie sa to vystihnut neda ...
Odpovedať
Profilova fotka
@stanjel zásuvku podľa istenia - buď CYKY-J 3x1,5 alebo CYKY-J 3x2,5 svetlo CYKY-J 3x1,5 poprípade CYKY-J 5x1,5 poprípade CYKY-O 3x1,5 všetko závisí od spôsobu prepojenia samotných vypínačov "z chalupy mám vyvedeny kabel (už presne neviem aký má rozmer; je to hrubý viacžilový kábel)" v prvom rade treba zistiť, aký je to kábel a čím je istený
Odpovedať
@merak a či vôbec 🙃
Odpovedať
@merak Dakujem
Odpovedať
@stanjel ja zase chcem pochopiť čo ty na Tom nechápes. Veď Ti tu píšu aký kábel na svetlo, aký na zásuvku a ako to musí byť istene. To dokonca hovorí aj norma, takže keď to chces pochopiť treba si pozrieť normy ohľadne elektrotechniky. Inak je to písané veľmi šalamúnsky. Za chalupov chces mať 4 vypínače na osvetlenie, a to budu ovládať jedno svetlo, alebo každý bude ovládať svetlo samostatne? Steny v okruhu cca 2m, aký je zmysel mať 4xvypinac v okruhu 2m? Čo tak nejaký nákres, možno by sme pochopili o čo ide. Keď chces nejakú rozumnú radu musíš presne vysvetliť o čo ti ide. Je to nová chalupa? Ja len predpokladám že ak je to nová chalupa, respektíve nová elektroinštalácia tak zrejme ti elektrikári vyviedli kábel 5x2,5 von na trojfázovu zásuvku. Otázka je ako je isteny, ale môžeš si tam dať namiesto zásuvky skriňu ďalšiu odkiaľ si môžeš rozviesť zase ďalej čo budeš potrebovať, to ako to spraviť bude vedieť vyškolený elektrikár, nakoľko tam zase by mali ísť nejaké ističe, možno prudovy chránič, ťažko povedať, pokiaľ nie je známi účel. Takže už sa chápes? Bacha s elektrikou nie je sranda. Nezapojis to poriadne, v lepšom prípade povyhadzuje ističe, poistky na stĺpe, v horšom prípade zhorí ti dom a poisťovňa nič nepreplatí, a v najhoršom niekým tá elektrika môže zatriasť. A tomu sa chces vyhnúť predpokladám.
Odpovedať
@jozik123 No, 1) nechápal som ako sa z toho prívodoveho kabla stanú svetlá a zásuvky. Či netreba na každé svetlo jednu žilu a tak.. proste laik no..😇 Ale Už to teraz chápem že "šťava" ide do rozvodnej skrine s ističmi. A odtiaľ už asi ako poviem elektrikárom. 2) ano každé svetlo samostatne 3) teraz keď už ako tak chápem systém tak: privodový kábel potiahnem na vonkajšiu stenu pivnice do rozvodne. Z rozvodovej skrine pôjde jedno svetlo doľava cca meter ako osvetlenie prístrešku, druhé svetlo ostane pri rozvodni aj so zástrčkou- to bude časom uzavretá dielňa. Tretie svetlo budem ťahať hore nad pivnicu -pre altanok. Posledné svetlo pôjde cez stenu do vnutra pivnice. 4) chalupa je nová. Kábel čo je vonku mal pôvodne slúžiť ako napájanie z elektrocentrály. Uvidím čo povie naň majster či to pôjde 5) elektriky sa bojím, takže nezahrával by som sa. proste som to len potreboval pochopiť.
Odpovedať
@stanjel ak môžem poradiť tak vy žiadny kábel netahajte, zavolajte si niekoho kto sa tomu rozumie, povedzte mi kde chcete svetlo, kde vypínač, kde zásuvku a ostatné nech vás netrápi. Ja sa tiež snažím porozumieť nejakej problematike ktorá sa má týka, ale v prvom rade sa to snažím naštudovať z nejakej odbornej literatúry. Problém je že vy ste nedokázal správne sformulovať otázku a požiadavku čo vlastne chcete. Ak ste takto postupovali aj pri stavbe domu, tak tí čo vám to stavali museli mať radosť. Nie každý človek je technický typ, a nie každý má trpezlivosť to vysvetľovať do nemoty.
Odpovedať
@jozik123 to kľudne môžete 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?