Aky typ varnej dosky by ste mi odporucili? Momentalne mame plynovy spotak ale kedze by som potrebovala novu kuchynu, museli by sme previest plyn z jednej casti kuchyne na druhu. Tak som rozmyslala nad indukciou, ale manzel je zasadne proti, pretoze to zerir hrozne vela energie. Dost vela varim a mam rada najma dlho tahane vyvary. O sklokeramickej doske ani len neuvazujem, tu nechcem vobec. Dakujem za rady
Ahoj, my sme mali plyn a presli sme na indukciu. Zial neviem sa ti vyjadrit k spotrebe ale nic extremneho sa neudialo. Platime mesacne 35 EUR za elektriku. Bezne uzivanie domacnosti 3i bytu. + to este mame klimatizaciu v dvoch izbach co sem tam v lete vyuzijeme na chaldenie a v zime na kurenie. Mame maleho a vari sa mu kazdy den jedlo..
Vela ludi sa boji prechodu ci sa bude dobre varit. Vari sa uzasne. Treba brat do uvahy, ze musis mat vhodne hrcne na indukciu. ale inac je to super.
Kdesi z internetu: "Indukčné varné dosky spotrebujú v priemere o 40 % menej energie než plynové, o 30 % menej než liatinové a o 15 % menej než sklokeramické varné dosky." Tak vratit manzelovi prepocitat, nastudovat, a az potom sa rozhodovat 🙂
Mali sme plyn, po presťahovaní do nového indukciu. Nevaríme veľa, takže k nákladom sa neviem vyjadriť, ale po pol roku používania indukcie som si stále nezvykol. Mne sa oveľa lepšie varilo na plyne. Mám rád jedlá pripravované vo woku a na plyne bol zohriaty celý rovnomerne, na indukcii je horúce dno, ale steny už nie. Aj obyčajná praženica sa mi lepšie robila na plyne.
Budem v menšine, ale ja ak by som si musela vybrať medzi plynom a indukciou, tak chcem plyn. Keďže som si vyberať nemusela, mam oboje a tak mi to vyhovuje. Varim vela a denne. Indukcia je skvelá na rýchle zovretie vody, cize cestoviny, zemiaky a pod. davam na indukciu, nemáme ani konvicu, lebo ju nahradila indukcia. Ale všetko ostatné robim na plyne. Proste mi fakt vyhovuje viac. Robim vela restovanej zeleniny, vo woku a pod. a pre mna plameň je proste plameň. Viem, ze tu 90% ľudí toto nechápe. Ideálne je vyskúšať si to a tak sa rozhodnúť.
pred 6 rokmi som aj ja mala podobnú dilemu. Tiež som si tu pozerala rôzne názory. Vyšlo mi z nich, že keď máš v kuchyni plyn, nie je čo riešiť, plynový sporák. Ak by som nemala, určite by som išla do indukcie, aj keď to žiarenie ma dosť odradilo, niekto dal príspevok, aká je jeho intenzite v porovnaní s ostatnými el. spotrebičmi. To je na zváženie každého. Zasa tá údržba je vraj geniálna. Ja mám síce plyňák so sklokeram. doskou, ale horáky sú pevné, takže čistenie je o niečo komplikovanejšie, ale zasa žiadna hrôza to nie je. Ja veľa používam wok, plyn mi vyhovuje. Čo sa týka spotreby, indukcia je veľmi úsporná, ale plyn vychádza najlacnejšie. Aspoň vtedy to tak bolo, ale o tom to vôbec nie je. Prajem dobrú ruku pri výbere.
Ja napíšem svoj postreh, vyrastala som na varení na plyne, keď sme si kúpili byt tak som prešla na indukciu a momentálne mám sklokeramiku (sme v podnájme a budeme stavať domček, v septembri sa to spustí). Úplne najhoršia varianta pre nás je sklokeramika - reaguje to pomaly, dlho ostáva horúce, jednoducho na tom neviem variť a varenie mi trvá 2x toľko ako na indukcii. Najideálnejšie pre nás bola indukcia, rýchlo uvarené, okamžite ti stiahne teplotu, tak isto rýchlo sa vychladí platňa. Je pravda, že hrnce potrebuješ na indukciu, ale nám na nej šli aj hrnce na ktorých ešte kedysi moja mamina varila... Takže si myslím že to nie je katastrofa. V novopostavenom dome budeme dávať indukciu a o inom ani nerozmýšľam. K plynu by som sa už nevrátila. Inak náklady pri každodennom varení (2 malé deti a manžel doma) na 3 izbový byt elektrika 35 eur, pritom manžel pracuje z domu...
@jean2 a poznáš princíp tvorby tepla na indukcii a keramike? lebo meleš nepodstatnosti. A pri dnešných dávkach žiarenia ktorým si v priebehu dňa vystavený, je indukcia zanedbateľná. Nasaď si ale pre istotu alobalovú čapicu aby ťa nezasiahlo žiarenie 😉
@lagatta 100 ludi, 100 chuti...
Mam indukciu od roku 2007 a plyn by som nechcel, ani keby mi za to platili.
Len netreba kupit nejaky nepodarok indukcnu dosku.
Vyzivna diskusia je uz tu: 😉
https://www.modrastrecha.sk/forum/kuc...
@lagatta hlavne si zisti, ci mate doma tri fazy aby to elektrika utiahla. Lebo ak je to v byte, tam to je dost komplikovane, ked vela varis, indukcia nemusi utiahnut vsetky platne ak pojde len 220V. Zmena "elektriky na indukciu" so vsetkym co ktomu patri moze celkom predrazit jej cenu.
Plyn pretiahnut o par metrov nie je problem, my sme aj v panelaku presuvali sporak na ine miesto, plynar spravil novy rozvod po stene za linkou v instalacnej medzere.
varil som na všetkom možnom čo doteraz varilo od sporáka na drevo, plyn,všetke elektrické, uvariť sa dá na všetkom len sa to treba naučiť a teraz k cenám a účinnosť, pri plyne záleží či sa ním i vykuruje, vtedy je nižšia cena za kW o málo vyššia za distribúciu, vtedy je najlacnejšie varenie len na plyne i ked má len 30% účinnosť, veľa energie ide mimo hrnca
pri elektrine najskôr účinnosť najnižšiu má platnička lebo má výstupok a veľa energie ide mimo účinosť ale o málo vyššia asi 40%, sklokeramická platňa má rovnú podložku účinnosť 50%,plocha nádoby musí byť len o málo vyššia ako žeravenie, indukčná má takú istú platňu,len ohrieva najskôr dno hrnca a účinnosť preto vyššia asi 60%, použiť len feromagnetický materiál veľkosť dna musí byť menšia ako veľkosť platne pri tých najlacnejších sú len 4 cievky na 2 zony, drahšie majú cievok viac môže ohrievať i veľký hrniec na celú platňu, má naviac funkciu rýchleho ohrevu a nakoniec cena za energiu sú rôzne sadzby, rôzny dodávatelia a rozdiel pri MWh je i 20Eur, všetke elektrické ale majú celkovo rovnakú spotrebu, len pri každej ide rôzne množstvo do hrnca, ostatok vykuruje okolie takže pri vykurovaní sa energia nestráca
@ruren ,@jean2,@susedkovci89 zatiaľ sa vyrábajú i predávajú všetke druhy od sporáka na drevo, plyn, platničky, sklokeramika so špirálou i indukčná, rozdiel je len v cene a preto je stále pre niekoho najvýhodnejšia len s platničkou, medzi sklokeramickou a indukciou je okrem ceny rozdiel len 10% v prospech indukčnej,účinnosť do hrnca a rýchli ohrev s vyšším výkonom po zovretí sa varí rovnako rýchlo, platnička i sklokeramická má vyšší doohrev po vypnutí , tá energia sa využíva na dovarenie, takže na všetkom sa dá naučiť
@duzu Dávam ti bod za snahu, ale moja otázka bola skôr ironická.
A k tomu dovaraniu, keď už raz niečo uvarím, nepotrebujem nič dovarať. A najpodstatnejši rozdiel medzi indukciou a sklokeramikou je, že indukcia okamžite reaguje na potrebu zmeny intenzity varu, čo u sklokeramiky je nemožné.
@ruren to by si si musel skúsiť na indukcii dovaríš pri zapnutej , na špirále ešte i po vypnutí hreje na var podľa poslednej teploty pri vypnutí, reaguje každá na zmenu teploty nemá len ON-OFF , ale viac stupňov ohrevu, dnes kupuje sklokeramiku len ten čo menej varí , je lacnejšia a dáš len o 10% viac na spotrebu, postupne isto zmizne ako napr. kvalitná plazma, len pre vyššiu spotrebu a nahradila ju omalovánka LCD s 1/3 spotrebou
Mame indukciu. Pouzivam v novom dome cez 3 roky. Ani chvilu som nerozmyslala o inom, aj ked som fakt nevedela, co to je, ako funguje, ci funguje... Presvedcili ma ludia. Netreba ti nijake drahe hrnce, supravu kupis aj za 70€. Ja som sice mala hrnce, co reaguju aj na indukcii, ale varilo sa na nich 15 rokov na plyne a tym mi trochu ohli spodok, cize na indukcii uz nechytali uplne. Stale mi zaplo a vyplo indukciu. Tak mam nove hrnce. Jedina vec mi vadi, ze nemozem pouzivat wok. Tak mame gril 🙂 inac je indukcia total super. Rychlo uvarim, rychlo vycistim... Mam totalne obycajnu indukci. Stala 190€. Ziadne vychytavky. Hlavne, ze zapne a vari, aj tak ine vyuzivat nebudes, max raz za cas a vysoka cena za to nestoji.
@duzu Normálne som meral spotrebu plyn ,elektrika za aký čas sa uvarí liter vody iba nejaká jedna minuta bol v tom rozdiel v prospech elektriny. Skoro žiadna úspora.