Odpoveď na príspevok od t0ny08:
Zdravim zvazujem ohrievanie TUV fotovltaikov 120… @t0ny08 6-7ks 400Wp panelov v serii,k tomu mpps regler,spirala 230V 2300W.Marec-seotember v pohode,zima biedaOdpoveď na príspevok od dusan72:
@t0ny08 6-7ks 400Wp panelov v serii,k tomu mpps r… @dusan72 diiik a v pripade zw pouzijem 10 ks nebolo by to lepsie v zime ?Odpoveď na príspevok od t0ny08:
@dusan72 diiik a v pripade zw pouzijem 10 ks neb… @t0ny08 Na zimu zabudni,aj keby ich 15 bolo.Ale potom by bolo lepsie 2×6paralelne,aby si v lete nepretazil spiralu.Ale ako som uz povedal,nema zmysel tam valit kopu panelov,ktore v leta nevyuzijes.Odpoveď na príspevok od t0ny08:
@dusan72 diiik a v pripade zw pouzijem 10 ks neb… @t0ny08 V prvom rade záleží od meniča, aký je v pláne... Podľa toho potom prispôsobiť počet panelov.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@t0ny08 V prvom rade záleží od meniča, aký je v … @frantisekca V PRVOM RADE pán napisal,že má bojler 120l.V ňom býva špirála cca 2000W, z toho som vychádzal a podla toho treba aj menič.Odpoveď na príspevok od t0ny08:
@dusan72 diiik a v pripade zw pouzijem 10 ks neb… @t0ny08 sprav normálne fotovoltiku, nie len ohrev vody.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@frantisekca V PRVOM RADE pán napisal,že má bojle… @dusan72 Neviem čo rozporuješ, čo sa ti nepáči, ale... Keď bude mať málo panelov, tak z tej 2000W špirály bude možno iba 500W. Totiž, tých 2000W platí pri 230V. Lenže počet a výber panelov sa odvíja od plánovaného meniča. A nepredpokladám, že iba kôli ohrevu vody v bojleru by kupoval nejaký drahy (sínusový) menič, keď sú dostupné a overené "jednoučelové" k tým špirálam, za pomerne nízke ceny. Meniče majú uvedené svoje technické špecifikácie a každom panele je uvedené Voc (nezabudnúť na teplotný koeficient) a Isc a to treba mať zosúladené. Pri polovičnom U bude výkon 1/4, teda 115V=500W...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@dusan72 Neviem čo rozporuješ, čo sa ti nepáči, … @frantisekca ale kto hovorí, ze ma kupovat sinus menic.ja som písal o mpps regleri,a navrhol som mu najlacnejsie mozné riesenie k predpokladanej spirale.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@dusan72 Neviem čo rozporuješ, čo sa ti nepáči, … @frantisekca A royporujem to,že si napísal,ze zalezina tom,aký menič je v pláne.Mpps sa musí vzbrat podla spiraly a panelovOdpoveď na príspevok od dusan72:
@frantisekca A royporujem to,že si napísal,ze zal… @dusan72 Píšeš tak, akoby tých meničov boli stovky na výber. Schopné sú tak 4, z nich najrozšírenejšie, najdostupnejšie 2. Teda BEL a Siton. Tak a teraz ktorý z nich si nemá kupovať, keď píšeš, že musí vyberať podľa špirály a panelov? Ani jeden z nich nemá problém daný bojler napájať... Za mňa Siton 210 a podľa toho kúpiť a zapojiť panely.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@dusan72 Píšeš tak, akoby tých meničov boli stov… @frantisekca Sak o.k,lensom mal pocit,ze to chces zbytocne komplikovat,lebo si písal,ze aký menic je v pláne.Lebo ked chce vyuzi povodnu spiralu tak musi vyskladat tych 6-7 panelov do serie,kedze Ump maju 400Wp panely niekde okolo 35V.A tie menice zvladaju na vstupe okolo 350V na vstupe a cez 10A,co je na tuto aplikaciu v pohode.Netreba z toho robiť vedu.