Ahoj, chcem stavať menší dom, ale elektrárne mi schválili príkon 8,0 kW a povolený hlavný istič 20A. Je to postačujúce? Väčšia kapacita tam už nie je a riešiť novú trafostanicu by bol problém. V dome bude aj plyn.
Vďaka.
@candris Určite Ti schválili len to , čo si mal v žiadosti. Ak si mal rev. správu na 8 kW a 3x20A istič, tak ti nemohli schváliť viac ;-) Inak tých 8kW ber len orientačne, podstata je hodnota HI - t.j. 20 A. teraz mám v byte 3x 20 A (+ prúdový chránič ) a HI nám nevyhadzuje. Som aktívna na domáce práce a naraz kľudne varím na všetkých 4 platniach, pečiem v rúre, umývačka umýva,práčka perie, MM vysáva ;-) a dcéra si zároveň môže doprať hydromasáž ;-) Na stavbu mám tiež schválených len 3x20 A a uvažujeme o doplnkovom el. kúrení a tak si dám po čase zmenu na 25 - 32 A (uvidíme ;-) ). Pýtala som sa v elektrárňach na kapacitu trafostanice
(našťastie novej ) a že to zvýšnie bude v pohode. ;-) .
...Takže Ty absolútne nemusíš mať obavy :-)
...Sú lokality, kde to súčasná trafostanica nepovoľuje, ale ak tam nie je možnosť kúrenia plynom, len elektrikou, alebo sa pripája na trafostanicu nová vetva (ulica alebo viac ulíc) a keďže obec je zároveň aj stav. úradom vydávajúcim stav povolenia a zároveň aj často vlastníkmi trafostaníc, tak sa urobí najskôr zmena v elektrifikácii a zvýšení kapacity/rekonštrukcia trafostnice ;-)
Vďaka všetkým za príspevky. Z toho čo som tu čítal mi vyplýva, že s takouto kapacitou sa to dá, len si nebudem môcť príliš vyskakovať :) Ináč ja som žiadal samozrejme vyššiu kapacitu, ale schválili mi len tých 8kW a 3x20 A, nakoľko trafostanica je už vyťažená a viacej sa z nej vyžmýkať nedá. V prípade vyššej kapacity, alebo ak by chcel stavať niekto ďalší, museli by sme pripraviť výstavbu novej trafostanice...ale ktovie kedy by sa to zrealizovalo, takže zatiaľ si musím vystačiť s týmto, aby mi aj to málo niekto nevyfúkol :) Ešte raz vďaka všetkým, som o niečo múdrejší....
@candris v žiadosti o pripojenie treba uviesť napr. bojler a hlavne zdôvodniť odber viac ako 14 kW , a bude to na 25 A istič .Inak cena za pripojenie od elektrární je buď rovnaká alebo tam je rozdiel cca 25 € za vyššiu hodnotu ističa . Skôr môže robiť problémy ten technik , ktorý to bude schvaľovať .
Riesime elektrinu, mame hlavnu skrinu v dome, kabel tahany nad zemou. V sucasnosti ideme davat pripojku na hranicu pozemku a robit v dome celu el. nanovo. Zataz bude standardna (5 izieb (plus dve izby v pivnici) vybavenych v priemere na jednu izbu: 5xdvojzasuvka, stropne svetlo + 380 truba + 380 zasuvka vyvedena vonku). Budeme vsak kurit elektrinou 8 el. konvektorov spolu s vykonom 7000 W (10 radiatorov bude mat vykon: 800,1200,400,400,400,1200,800,600,600,600) - posledne 2 radiatory (600+600 W) budu v pivnici, cize velmi malo pouzivane). Prosim Vas, ako mame dimenzovat hlavny istic (kolko A), resp. ine dobre rady na co nezabudnut, aby sme nemali problemy s pretazovanim a pod. Aku tarifu si mame zvolit, aby sme mali vyhodnu elektrinu? Budeme mat v obyvacke krbove kachle (vykon cca 7-8 kW), ktorymi budeme vykurovat prizemie. Zastavana plocha je 51 m2 (pivnica plus dve nadzemne podlazia), dom je postaveny z ytongu 30cm a bude zatepleny 15 EPS, okna s trojsklom. Vsetky rady privitame.