Novostavba nedoplatok po pol roku?

Zdravim, mame novostavbu, dom odovzdany koncom Decembra 2020. Parametre k domu: Uzitkova plocha 98m2 Elektrokotol - Proterm – 12Kw Raya Zasobnik na TÚV, 120 l Teplovodné podlahové kúrenie Rekperačná jednotka – Komfovent R 200 V Problem: V dome este nebyvame no pomaly sa zaciname stahovat.... chodili sme tam občas nieco porobit v interiery atd. Robili nam kuchynu/EZS/ atd. Svetlo sem tam zapnute velmi malo. Platili sme 6 mesiacov 100e/mesiac. V July nam prisiel nedoplatok na elektrine 133€. Pride mi to vela na to ze dom sa vobec nevyuzival. Ekvitermika bola a je zatial vypnuta, trocha som sa hral len s nastavenim sem tam som nastavil vodu na 45stupnov a bolo zapnute aj kurenie na 25 (hodnota na ovladacom panely kotla.) Na termostatoch hodnota "temperovanie" 13 stupnov. Mame tam DD5 a 3x25A istič. Chcem sa opytat ci dovod moze byt prave ten kotol kde hodnota bola stale 25stupnov. Ohrev vody bol vacsinou vypnuty. Lebo inak si neviem vysvetlik ako sme mohli spalit 3492 kwh za obdobie 20 januar 2021 - 11 jul 2021. V januari tam bol este stary elektromer medzi 20.01.2021-25.01.2021 a ten mal namerane v tomto rozpati 995 kwh ??? vid obrazok. Potom uz novy elektromer a DD5. Viete mi niekto poradit kto ma ten kotol co by mohlo byt zle nastavene alebo co som zle urobil ja? alebo je to takto ok? Co som sa rozpraval s jednym elektrikarom tak mi radil nech si to pravidelne zapisujem co aj robim + ze najskor mohol byt problem ten elektrokotol.
Odpovedať
Malo parametrov (chybaju izolacie, plochy presklenia atd.), ale v principe sem kazdu chvilu pride nariekat niekto nad vysokym uctom za elektrinu, co nou kuri (a to ani nie vsetci ba 25°C).
Odpovedať
@kejsix presne to napadlo aj mna že je tu dosť ľudí čo sa sťažuje že veľa platia za vykurovanie elektrikou.
Odpovedať
@kejsix neprisiel som nariekat, prisiel som sem poziadat o radu. Tych 133€ som nemal problem zaplatit. Ide mi len o princip, a nakolko niesom v tychto veciach zdatny tak sa chcel len informovat... murivo je 240mm izolacia 250mm
Odpovedať
@crit Tak staci pozriet starsie temy. A neber to osobne, plati to vseobecne. Ludia rychlo naskacu na developerove sladke reci o malej spotrebe a nizkej cene kotla.
Odpovedať
Tak aj to vykurit na 13 stupnov nieco spalilo, ved ked bol dom este novy, a neobyvany - to asi vsetci maju vysoke spotreby na zaciatku, ked sa zacne kurit. Interierove prace tiez ale pozeru vela, ved vsetky tie pristroje, masiny a neviemcoeste, pripadne aj poriadne svetla, ked mali zapnute? Nahodou vysusace, odvlhcovace, nebezali? Ak si si neodpisoval pravidelne spotrebu, tak tazko hadat. Skus kazdy tyzden-dva pozriet a uvidis. A tiez, aka je teoreticka ocakavana spotreba na vykurovanie, podla papiera? Aj to by napovedalo nieco (ked mas vysoke telepne straty?)
Odpovedať
Teplotu TUV kludne daj na 39C, Raya ma automaticky raz do tyzdna antibakterialny cyklus. Asi ti bezalo obehove cerpadlo, ktore rozvadza teplu vodu po dome, co ju ochladzovalo a kotol dokuroval TUV. Inac velky nedoplatok si nemal - vychadza to na 120 Eur mesacne preddavky, co je OK. My vykurujeme 220m, 5 ludi, tiez vsetko elektro bez plynu a vody - vlastna studna a cerpadlo. Platil som preddavky 200€, po korone a HO mi to vzrastlo na 230€ mesacne. Rozmyslaj o fotovoltike na strechu, ta ti moze vyrazne pomoct pol roka.
Odpovedať
@crit povedz elektrikarovi (pokial si to nevies napojit sam) nech ti pred kotol alebo na cely dom napoji sekundarny=kontrolny elektromer. Par mesiacov odsledujes ako sa dom sprava a spravis dalsie rozhodnutie. Ale poradim ti kym je cas (zdvihni si zalohove platby na 200-250€) a setri si na pripadny nedoplatok 50E do obalky.
Odpovedať
@crit troska mimo eletriky ale mam prihodu s plynom. Tiez som v zime dal vykurovat stavbu nebyval tam nikto susil sa poter a podobne nedoplatok 800€ale mesacne sme mali 30€ nastavene. Ked sme sa nastahovali tak spotreba plynu klesla o polovicu a to sa normalne vykurovalo ohrievala voda plus sa vari na plyne. Takze dost vela spravi v dome aj to ze tam niekto je a funguje. Sme v domacnosti traja. Nereobil by som dramu s toho cisla ale riesil by som cislo az rok po nastahovani to uz bude presnejsie.
Odpovedať
@rkorba Skoda penazi za to kontrolne meradlo (a montaz). Ja si nespominam za poslednych 5-7 rokov, ze by niekto z okolia v ktorom sa pohybujem (aj ini kolegovia resp. ich klienti) uspel s reklamaciou elmeru. Aj tu bolo takych chytrakov mnoho a nik sa neprisiel pochvalit, ze dobre pochodil. Preco asi..
Odpovedať
@kejsix nejde ani tak o reklamaciu, ale o rychlu kontrolu pocas dna, alebo len pred samotny žrút elektriry, aby sa znovu necudoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@crit veď to je normálne , elektrokotol bohužiaľ žerie veľa elektriny ... Je to jednoduchá matematika z 1kw elektriny vyrobí 1kw tepla ... A najhoršie je to zapínať nárazovo napr. Na 25 stupňov keď je stavba úplne vychladena... Vtedy ide v podstate vkuse a zožerie veľa ... Tiež som dal lacné káble do podlahy lebo však lacné ... Ale po prvej zime som nakladal do krbu jak hluchý aby som neptekuril aj dedičstvo a po druhej som kúpil tepelne čerpadlo vzduch - vzduch a káble v podlahe mám len na okrasu ... A elektrina na vykurovanie mi klesla o 70% ... Ale keby som to vedel dopredu tak tie elektro vykurovania do podlahy ani nedávam a keby sa to dalo rozmnontovat a predať tak to hneď urobím ... No bol som mladý , neskúsený a spravil a kúpil hovadinu... No na rozdiel od 90% tu fajnšmekrov na modrej streche si priznám chybu a nechválim systém čo mám ale na rovinu napíšem že je to hovadina
Odpovedať
@crit máš už IMS alebo ešte nie? na ňom vieš zistiť spotrebu po každých 15 min i aktuálnu spotrebu, tú porovnaj s výkonom spotrebiča a zistíš či funguje správne EM,pri kotli pozor pozri návod ako sa dá regulovať ručne,akým výkonom ide kúriť sa začína najnižším výkonom, až ked nestačí pridať, ináč sa zvýši spotreba a často cykluje
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pler fotovoltiku rozmyslam ano, mame na to urobenu uz predpripravu. @duzu IMS nemam, co som sa docital treba na to podat ziadost aby mi to nastavili? alebo sa mylim? Dik
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?