Odpoveď na príspevok od merak:
@1michal89 aj A aj B môžeš použiť, norma ti nikde… @merak No bolo to už dávno, ale pamätám si, že bol taký obrázok kde platilo že ak ideš k ďalším zásuvkám, ták platí A a B sa robilo iba ak ideš k vedľajším zásuvkám v izbe na stene. Zapojenie B by sa správne nemalo používať na pokračovanie aj keď je takýchto zapojení mnoho, hlavne staré botovky takto majú zapájané izby.Odpoveď na príspevok od mike104:
@merak No bolo to už dávno, ale pamätám si, že bo… @mike104 ako dávno to už bolo a kde bol ten obrázok? lebo ani stará ČSN 34 1010 o tom nepojednávala a v bytoch som to takto nevidel robenéOdpoveď na príspevok od merak:
@mike104 ako dávno to už bolo a kde bol ten obráz… @merak v bytoch boli iné fičuríny napr , prívod na zásuvky v jednej chráničke i pre susedné byty , cez panel diera a dalo sa napojiť na susedocu zásuvku, ja som to zbadal ihned v prvú noc, cítil som zápach po cigaretách, otvorím zásuvku a susedova napojená na moju, susedka mala asi dobrého frajera niekto tu vyťahuje veľmi staré témy, dnes kde je TNS môže byť fáza i vpravo a ochranný je samostatný na kolík a nikde indeOdpoveď na príspevok od duzu:
@merak v bytoch boli iné fičuríny napr , prívod n… @duzu "dnes kde je TNS môže byť fáza i vpravo a ochranný je samostatný na kolík a nikde inde" a toto sa kde píše o tej fáze vpravo v sústave TN-S P.S.: ako sa kedysi robili diery v paneli pre zásuvky sme sa tu nebaviliOdpoveď na príspevok od merak:
@duzu "dnes kde je TNS môže byť fáza i vpravo a o… @merak Zhodou okolnosti som práve včera bol s jedným starým revizným technikom a pýtal som sa ho na umiestnenie fázy v zásuvke. Usmial sa a vravel, že na ich školeniach sa sa na to občas niektorí pýtajú školiteľa. Odpoveď lektora vraj bola taká, že momentálne žijeme akože v takom "zvláštnom" období. Aktuálna norma síce dovoľuje umiestnenie fázy hocikde 🙂, no nejaký starý predpis, ktorý nariaďoval fázu v ľavo, nebol doteraz zrušený. A známy dodal poznámku, že aj nejaký prístroj, čo má on na revízie, že mu napr. nezmeria zásuvku s fázou napravo a nahlási mu chybu.Odpoveď na príspevok od merak:
@duzu "dnes kde je TNS môže byť fáza i vpravo a o… @merak fáza, ak je inštalácia v objekte vyhotovená tak, že je jednotná, môže byť pravo, alebo vľavo. A už sa nestrápňuj, že kde sa to píše.... Potvrdené od školiteľa, čo ty určite nie si....Odpoveď na príspevok od petersd:
@merak Zhodou okolnosti som práve včera bol s jed… @petersd konkrétne ktorá aktuálna norma? lebo ja viem o dvoch normách, ktoré jasne predpisujú v zásuvke fázu vľavo STN 33 2130 článok 2.3.3 a STN 33 2180 článok 6.2.2Odpoveď na príspevok od megdesign:
@merak fáza, ak je inštalácia v objekte vyhotoven… @megdesign a o tom sa kde píše? ktorý predpis či norma o tom píše, že to je jedno, len to má byť v celom objekte rovnako? ten školiteľ je nad normami? nad predpismi? pozri si ešte stále platné normy STN 33 2130 článok 2.3.3 a STN 33 2180 článok 6.2.2Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Chudáci Francúzi.... @frantisekca my máme fázu vľavo, Francúzi zasa vpravo. Preto ten totálny chaos.Odpoveď na príspevok od merak:
@megdesign a o tom sa kde píše? ktorý predpis či … @merak a kde je napísané, že je to zakázané? Že to tak nemôže byť? Už si proste priznaj, že nemáš pravdu.Odpoveď na príspevok od merak:
@frantisekca my máme fázu vľavo, Francúzi zasa vp… @merak Není to totálny chaos. Je to iba tak zaužívané, čo není na škodu.Odpoveď na príspevok od merak:
@frantisekca my máme fázu vľavo, Francúzi zasa vp… @merak čo sa stane ak bude fáza vpravo? veľké .ovno @petersd známi mal nevhodný merák, mal som len obyčajný ILKO a ten meral a robil záznam na všetko potrebné len treba vedieť čo ,napr. nemôže sa každé zariadenie merať izolačný odpor 500V , pri revízii sa aj tak prd zistí do kedy to bude OK ,či to vydrží do nasledujúcej, muselo byť pri aktuálnej kontroleOdpoveď na príspevok od megdesign:
@merak a kde je napísané, že je to zakázané? Že t… @megdesign dal som ti sem dve normy, dva ich články, kde máš presne popísané a definované, ako sa majú presne zapájať zásuvky. Stačí si ich len prečítať a pochopiť, ak to ešte dokážeš.Odpoveď na príspevok od duzu:
@merak čo sa stane ak bude fáza vpravo? veľké .ov… @duzu pred nmesiacom som mal na celoštátnej konferencii prednášku o UPS záložnýách zdrojoch a tam som popisoval, čo sa môže stať s UPS, keď jej zameníš pracovné vodiče. P.S.: to isté je aj s farbami vodičov, nič sa nestane, keď budú aj jednofarebné alebo zamenené farbi, veď elektrika tie farby nevidí. Ale kvôli bezpečnej práci na elektrických zariadeniach a kvôli prehľadu sú tieto veci jasne zadefinované, aby si každý, čo s tým robí, nerobil čo chcel a nezapojáal to ako chce.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@merak Není to totálny chaos. Je to iba tak zauž… @frantisekca a potom si ľudia kúpia predlžovačku s vypínačom, ktorý vypína neutrálny vodič namiesto fázy a čudujú sa, prečo im v noci LEDky napájané z tejto predlžovačky blikajú alebo jemne tlmene svietia. Lebo majú predlžovačku určenú pre Francúzsky trh. Preto ten chaos. Zaužívané a pre elektrikárov písmom svätým predpísané.Odpoveď na príspevok od merak:
@duzu pred nmesiacom som mal na celoštátnej konfe… @merak ale tu farby budú správne , pokiaľ sa všetko ujednotí v celej EU ušte to potrvá, v Chorvátsku i všetkých bývalích Juhoslávie je kolík na boku zásuvky i zástrčky, Ukrajinci nemajú žiadny všade len vidlička, dokonca i na spotrebičoch do auta kde je len 12VOdpoveď na príspevok od duzu:
@merak ale tu farby budú správne , pokiaľ sa všet… @duzu v prvom rade by sa museli krajiny EÚ dohodnúť, aký jednotný typ zásuviek a používať a ako ich jednotne zapájať. Ale bohužiaľ zatiaľ to tak nie je a zatiaľ to my máme takto predpísané, ako som to vyššie spomínal.Odpoveď na príspevok od merak:
@frantisekca a potom si ľudia kúpia predlžovačku … @merak Naše národné normy sú často paskvil, nejednoznačné, ba niekedy aj rozporuplné... A spomínaná norma to nevylučuje. Konkrétne Doc. Ing. Ivan Bojna z FEI STU sa vyjadril, že "striedavé zapojenie vodičov L a N k ľavej, resp. pravej svorke pevných zásuviek, ktoré majú samostatnú svorku pre ochranný vodič PE, nemôže byť príčinou ohrozenia zdravia alebo majetku užívateľa."Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@merak Naše národné normy sú často paskvil, neje… @frantisekca to, že to nemusí byť príčinou ohrozenia zdravia či majetku je jedna vec. To, že to zariadenie potom nepracuje správne, je druhá, ktorá sa tým nevylučuje. Spomínaná norma to nevylučuje, spomínaná norma to riadne, presne a jednoznačne definuje, ako zapájať zásuvky. Ak potrebujeme mať za každou takouto vecou napísané, takto áno a takto nie, tak tie normy nebudú mať desiatky strán ale stovky. A to, v akom stave sú normy, nie je tuná prejednávanou vecou, to si musíte napísať na SÚTN.Odpoveď na príspevok od merak:
@frantisekca to, že to nemusí byť príčinou ohroze… @merak tu nikto nema normy nakupene... To je jedine vysvetlenie toho, ze nikto neakceptoval ako odpoved, ze si ma precitat normu... Tak nam to pls odcituj, to pokial viem, sa moze. Nemozes zverejnovat len cele casti... Dik...Odpoveď na príspevok od merak:
@megdesign dal som ti sem dve normy, dva ich člán… @merak netušís o čom točíš. Ako defacto skoro vzdy... Ja sa ťa pýtam, v ktorej norme je zakázané mať fázu vpravo a ktorá PRIKAZUJE mať fázu vľavo?Odpoveď na príspevok od martin1994:
Zdravim som tu novy... Kupil som si nový termosta… @martin1994 K čomu ho potrebuješ pripojiť...?