Ahojte,
otázka pre kvalifikovaných ludí (prosím nepíšte mi sem tí, čo v obore nemajú prax a patričné vzdelanie).
Je možné pripojiť na 2,5 mm2 (medenné samostatné vodiče v chráničke) 20 A istič? Mám na jednu zásuvku napojenú trúbu a umývačku, obe žerú pri zapnutí cca 2,3 kW. Aj keď rúra spína podľa termostatu a umývačka občasne, je šanca že sa stretnú naraz. Nepredpokladám že by to prepálilo káble, ale radšej sa opýtam či 20 A istič je pre tento prípad OK.
Ďakujem
@marcos33 20A istic nie je ok pre zasuvku. A to akoze oba spotrebice naraz zeru 2,3 kW?? moja rura ma príkon 3,5 a umyvacka cca 2 kW, samozrejme ze nie nonstop
@marcos33 normálne ano ale záleží od uloženia a samozrejme čo je predradene istenie lebo istí sa kábel a nie zariadenie. CYKY 3x2,5 v pohode do 23A, ale... Čize ak by bol predradeny istic B20 tak nie lebo by nevyhovela selektivita ak je tam B25 tak teoreticky áno ale nie vo vašom prípade.
V tejto konštelácii to určite nie je možné spraviť a nie preto že by to fyzicky neutiahol kábel, ale norma hovorí že kazde zariadenie nad 2kW musí mať vlastné istenie. Takže v tomto prípade určite nie. Takisto normálne zásuvky do ktorých sa zasuvaju vidlice sú len max na 16A. Takže ďalší dôvod prečo nie... Aj keď ak je to dvojzasuvka tak je to samozrejme iné ale platí prvé že každé zariadenie nad 2kW...
Áno stáva sa ze občas idú oba naraz. Chápem ze to nie je 100% podľa normy a keby som robil na novo elektriku urobím to podla normy.
Situácia kedy idú oba naraz je občasná a trvá to max par minút z hodiny. Preto sa pýtam na takýto kompromis.
@marcos33 tak potom neviem čo čakáte že vám tu povie niekto kto má odbornosť a skúsenosti povie, keď aj sám viete že to je zle 🙂. Mal som to do prerábky bytu podobne a proste som si zvykol že nerobíme súčasne. V elektrike kompromis neexistuje lebo elektrika kompromisy nerobí!
No a ak ste v nájme tak vymeniť istic asi nemáte dovolené a ešte ste aj zodpovedný za všetky prípadné škody. Oficiálne keďže prenájom je za účelom zisku je prenajímateľ povinný vykonávať pravidelné revízie a toto by revizakovi určite vadilo. A ak ste prenajímateľ vy tak ešte zodpovedáte aj za bezpečnosť nájomníkov 😄 takže ešte väčšie nie... No a ste povinný vykonávať tie pravidelné revízie.
@tom329@megdesign pani a uvažujete aj o zásuvke? Nejde len o kábel... Áno istic istí kábel ale keby som robil napr revíziu a vidím 16A zásuvku na 20A istici tak to beriem ako závadu.
@tom329 uf a čo ked ide z jednej zásuvky napájanie na daľšiu ktorá je blízo nej?tam nemáš 2 káble? a pri stránke pre dospelých , tie dva "káble" nejdú ro rovnakej zásuvky ale do dvoch rôznych