Odpoveď na príspevok od dwh:
Pozdravujem, zvažujem zriadenie FVE za účelom pok… @dwh Vsetky podmienky dokopy su nesplnitelne. Uz zo znenia otazky si myslim, ze toho o problematike vies velmi malo. Nevadi, da sa dostudovat. Ako by som to riesil ja - poskladal si LFP bateriu sam, 10-15kWh... supol k tomu cinsku BMSku a elektraren by som postavil ako cisty ostrov. Bateriu by som zaroven vsak dobijal zo siete vhodnou nabijackou, ktora by po dosiahnuti nastaveneho napätia baterie (resp. u LFP skor SoC) ukoncila nabijanie, ak by bolo dost stavy zo slnka. Ale je vela ciest do rovnakeho ciela.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@megdesign Prečo by nemohol? @kejsix lebo ju 1kW špirálou na požadovanú teplotu neohreje nikdy podľa výpočtu... https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix lebo ju 1kW špirálou na požadovanú teplot… @megdesign Ohreje, za 14h a 10min. Neviem, na co tam kde klikas. A navyse, nehrejes kazdy den cely objem o 40°C. Ako v tomto by som naozaj nevidel najvacsi problem v uvedenom prispevku :-DOdpoveď na príspevok od kejsix:
@megdesign Ohreje, za 14h a 10min. Neviem, na co … @kejsix neohreje. Výpočet nepočíta s ochladzovaním prostredím + ak som správne pochopil, nechce ani batérie, takže aby mu po celých 14 hodín dokázalo dodávať do špirály 1kW, keď chce aj klímovať, prať, ohrievať bazén, a neviem ešte čo + asi za tých hodín aj tu teplú vodu (časť) použije, takže "rozriedi" studená... Ale áno, celý ten príspevok je blud. 😃Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix neohreje. Výpočet nepočíta s ochladzovaní… @megdesign to nie je blud ale dívčí sen :-) Chalan skúsil a ja mu tlieskam :-)Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix neohreje. Výpočet nepočíta s ochladzovaní… @megdesign To ochladzovanie bude na úrovni pár desiatok watt.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@megdesign To ochladzovanie bude na úrovni pár de… @kejsix neviem, nechcem sa hádať, ale mám za to, že 1kW špirálou 300l vody proste len priamo z FVE panelov neohreje. Z tých 16 hodín slnka bude mať maximálny výkon tak 6 hodín. Ostatný čas bude pluvanec... Ale bodaj sa mýlim a nech mu to hreje. 😃Odpoveď na príspevok od pochabel:
A dalo by sa to realizovať tak, že by si zadováži… @pochabel prečo by sa nedalo. Tiež mám na záhradnom domčeku FVE, ktorá mi vyrába elektrinu a nabíja batérie. Cez leto ficim z batérií + menič, v zime prepnem na normálnu elektrinu zo siete....Odpoveď na príspevok od pochabel:
A dalo by sa to realizovať tak, že by si zadováži… @pochabel tak to mam ja na rozdiel od DS, lebo mam dostatocne velku FB a neprepina mi na DS. Ale chlapec o tom vie hovno a to co zadal mu ziadna firma neurobi a toboz nie on sam sebe.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@pochabel tak to mam ja na rozdiel od DS, lebo ma… @rkorba Neprepína na DS, máš na mysli, že neposiela tvoja FVE šťavu do DS, alebo že neťahá šťavu z DS? Ale podľa toho, čo si písal, že máš dosť veľkú batéru, predpokladám, že si mal na ymsli, že neposiela do DS. Presne tak to mám na mysli. Že to, čo vyrobím, ostane u mňa, je jedno, či to využijem na bazén, BEV, klímu, závlahu, či celonočné svietenie všetkých svetiel, a nepošlem to "von". Ale zároveň, v prípade, že moja FVE nestíha, tak budem napájať barák z DS. Takto by to legislatívne malo byť v poriadku, nie?Odpoveď na príspevok od pochabel:
@rkorba Neprepína na DS, máš na mysli, že neposie… @pochabel ANOOdpoveď na príspevok od pochabel:
@rkorba Neprepína na DS, máš na mysli, že neposie… @pochabel áno, nikto ti nemôže zakázať kúpiť si FVE panely, batérie, meniče a napájať si u seba vyrobenou ele svoje spotrebiče a následne, keď budeš vyrábať pre seba málo, vypnúť svoju FVE odpojovačom a napájať svoje spotrebiče ele z DS... Teda aspoň zatiaľ. 😃Odpoveď na príspevok od megalord:
celkom ma zaujíma pôvodná téma od @dwh , namiesto… @megalord Nesmies mat pretoky do DS, ak ich nemas povolene. U nas uz SSD lietala aj dronom a vsade kde boli nejake panely postupne vymenili elektromery za take, co pretoky vedia merat. Vela ludi si totiz FVE len tak nejak ulepi, nic moc o tom nevedia a su tym padom vdacne obete.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@megalord Nesmies mat pretoky do DS, ak ich nemas… @kejsix chapem, ale teda to co pisal @dwh, vlastne preco potrebuje FB? Ak by vyroba nestacila na pokrytie spotreby a zvysok by sa tahal z DS, tak v com je problem? Preco to takto nejde? Pricom by sa zabezpecilo (ak to je vobec mozne) aby nesli prebytky z vyroby do siete, takze by sa nemusel opletat s distributorom ako to on nazval. Som tiez amater v tomto a nemam toho este vela nastudovanehoOdpoveď na príspevok od megalord:
@kejsix chapem, ale teda to co pisal @dwh, vlastn… @megalord Pretoze, ako tu uz niekto napisal, solar je makky zdroj a DS tvrdy. Ta AC spotreba kolise, je tam jalovina, nabehove prudy atd. Hybrid s baterkou je v pohode, lebo si menic pri zmene pomerov v sustave ma kam "odplut". Ak bateriu nema, odpluje si do DS. Velmi zjednodusene povedane. Neviem o bezbateriovom rieseni, ktore by stopercentne vylucilo pretoky do siete a zaroven bolo stabilne a spolahlive. Okrem teda offgridu s pouzitim nabijacky, ako som pisal vyssie. To je taky maly hack, co proste funguje. Vseobecne je dobre mat dimenzovanu elektraren tak, aby sa za beznej prevadzky nemuselo z DS vobec nic pricucavat. Potom toto netreba riesit. Alebo si vypapierovat prietoky, ale tam uz prichadzaju podmienky z DS a to nie je pre kazdeho.Odpoveď na príspevok od megalord:
@kejsix chapem, ale teda to co pisal @dwh, vlastn… @megalord vieš to spraviť týmto zariadením. 😉 "Zabudovaná funkcia nulového exportu energie do verejnej siete" https://solaro.sk/p/hybridny-menic-so... Ale batérie musíš mať....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@megalord vieš to spraviť týmto zariadením. 😉 "Z… @megdesign Ani Victron pretok nespravi, a ze sa o to pokusalo X ludi v testoch. Ale bez (aspon malej) baterie ani ranu.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@megdesign Ani Victron pretok nespravi, a ze sa o… @kejsix tak overené práve teraz. Ten Sofar sa dá nastaviť tak, že vyrába toľko koľko je potreba. Cez CT sondy meria koľko treba a podľa toho vyrába. Týpek nemá žiadnu batériu. Keď nestíha FVE vyrábať, tak ťahá potrebnú ele zo siete....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix tak overené práve teraz. Ten Sofar sa dá … @megdesign A ma elektromer s meranim pretokov a ukazuje mu nula celych nula celych nula nula...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@megdesign A ma elektromer s meranim pretokov a u… @kejsix že vraj áno.Odpoveď na príspevok od pochabel:
A dalo by sa to realizovať tak, že by si zadováži… @pochabel presne tak fungujú všetky hybridné FVE (pripojené do siete), len malý detail, v prípade menšej výroby z panelov ako je potreba domovej siete si menič pricucne z batérie a zo siete to čo nevie sám pokryť z panelov, nekoná sa žiadne prepnutie. Napr. vyrába 1kW potreba je 4 kW, tak si 3 plynule potiahne odkiaľ sa dá. V prípade, že je to v noci a baterka je vybitá, menič vypne a celý odber je zo siete.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix tak overené práve teraz. Ten Sofar sa dá … @megdesign v prípade, že sú zakázané pretoky do siete robia to všetky mne známe meniče - výroba kopíruje spotrebu, aj v prípade hybridov, čo už majú baterku nabitú doplna. Nemá to kam napchať, tak to nechá na strecheOdpoveď na príspevok od foox:
@megdesign v prípade, že sú zakázané pretoky do s… @foox Ide o vyrovnanie prechodovych javov a na to posluzi aj "plna baterka" nie o stabilne pchanie vykonu "navyse" "niekam". Ono je to prd do sumavy, ale v sucte za dlhsie obdobie to proste elektromer namera. Moze to byt aj chyba merania, ale akonahle mas panely na streche a distribucka "nevie o nicom", tak to na Teba hodia :)Odpoveď na príspevok od kejsix:
@foox Ide o vyrovnanie prechodovych javov a na to… @kejsix pri pripojenom meniči sú "technické pretoky" vždy, záleží na tom ako veľké, niečo distribučka toleruje a niečo už pokutuje.Odpoveď na príspevok od foox:
@kejsix pri pripojenom meniči sú "technické preto… @foox Ano. Ale laik si to podla mna nema sancu ustrazit, lebo nevie, kde je server.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@foox Ano. Ale laik si to podla mna nema sancu us… @kejsix rieši sa to sústavným pricucávaním 150-200W zo siete aj v čase, keď je výroba dostatočná. Ale aj tak to nie je na 100%Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix tak overené práve teraz. Ten Sofar sa dá … @megdesign Nech s tým Sofar-om skúsi napr. indukčnú dosku, ak má. Malé výkony možno dokáže rýchlo vyregulovať, avšak pochybujem, že to dokáže napríklad s tou indukčnou platňou (a podobné výkonnejšie spotrebiče). Čo taký fén?Odpoveď na príspevok od foox:
@kejsix rieši sa to sústavným pricucávaním 150-20… @foox Nechápem to šaškovanie v dobe, keď si za 1000€ viem spraviť plnohodnotnú LFP bateriu 14kWh (a ako bonus v prípade výpadku DS mám stále elektrinu). Ale máš pravdu samozrejme.