Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo Ukáž mi hlupáka, ktorý by zo svojej (hoc i… @petersd mas istice? Naco, ved predsa niesi hlupak, aby si pretazoval obvody...Odpoveď na príspevok od dedo758:
U známych je opačný problém. Čapák za elektromero… @dedo758 Keď som mal doma "gáter" tiež som to musel nejako takto... 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@dedo758 Keď som mal doma "gáter" tiež som to mus… @petersd Ale to nie, že kvôli niečomu. To je tak odvždy. Stĺp, nástrešák, elektromer, čapák. A neviem o tom, že by si montéri išli pred výmenou elektromera vykrútiť na stĺp poistky... 🙂Odpoveď na príspevok od starysomar:
Zas zbytočné polemiky až kecy. Pred rokmi nám kol… @starysomar A to nemal skratovaciu súpravu? Som bol vždy v tom, že v prvom rade sa overí odpojenie (z oboch strán), ktoré sa zaistí, potom sa nasadí skratovacia súprava a až následne sa vykonáva práca...Odpoveď na príspevok od starysomar:
Súhlasím. Podrobnosti neviem, bolo to dávno, stal… @starysomar Chalupár vyrábal s centrálou VN ???Odpoveď na príspevok od sparkyskk:
Dobrý deň, ďakujem za všetky informácie mám na vá… @sparkyskk keď urobíš bude, keď nie, tak nebude, ja by som ho na tvojom mieste nerobil, ale isto tu o chvíľu dostaneš odpoveď - podľa projektuOdpoveď na príspevok od foox:
@sparkyskk keď urobíš bude, keď nie, tak nebude, … @foox presne tak by som to chcel riešiť len sa bojím či to nebude problem pri reviziíOdpoveď na príspevok od sparkyskk:
@foox presne tak by som to chcel riešiť len sa bo… @sparkyskk podľa toho čo povie analýza rizík...Odpoveď na príspevok od sparkyskk:
@foox presne tak by som to chcel riešiť len sa bo… @sparkyskk tak sa postaraj aby v projekte nebol, revizák reviduje to čo vidí. Myslím, že do neexistujúceho bleskozvodu rýpať nebude. Napokon píšeš, že je starý, tá pomyselná valivá guľa už mala roky čas ho 100X obehnúť :-)Odpoveď na príspevok od starysomar:
Pri novostavbách je povinný, pri starších domoch … @starysomar smola no, ale keď to praskne aj do domu s bleskozvodom a narobí škodu, tak bol vraj zle urobený. No a pred priamym úderom ťa nezachráni nič.Odpoveď na príspevok od foox:
@starysomar smola no, ale keď to praskne aj do do… @foox Áno, ale aspoň si povieš, že: " Ja som urobil všetko, čo bolo v mojich silách!"Odpoveď na príspevok od sparkyskk:
Dobrý deň, ďakujem za všetky informácie mám na vá… @sparkyskk Urob si bleskozvod, či ho máš v projekte, či nemáš !!!... Už 500 € hore-dole, ale je to Tvoj majetok, Tvoj dom, a ako píšem vyššie, urob všetko pre svoju bezpečnosť (i Tvojej rodiny) , čo je v Tvojej moci ... ! Čo sa týka revízie, tak sú to dve samostatné úkony: revízia elektroinštalácie a revízia bleskozvodu. O čo požiadaš revizáka, takú správu Ti urobí. Moja otázka však je, že akú to rekonštrukciu ideš robiť? Oficiálnu na stavebné povolenie (alebo ohlásenie), alebo iba takú "vlastnú" ? Ak vlastnú, tak de facto nepotrebuješ ani revíziu 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@sparkyskk Urob si bleskozvod, či ho máš v projek… @petersd neodporuj si, revíziu musí urobiť vždy aby dostál tvojmu tvrdeniu " Ja som urobil všetko, čo bolo v mojich silách!" 😂Odpoveď na príspevok od foox:
@petersd neodporuj si, revíziu musí urobiť vždy a… @foox Keď urobíš odborne rekonštrukciu elektroinštalácie, tak revízna správa Ti ani nepridá, ani neuberie z bezpečnosti... iba tak pár sto eúr z Tvojej peňaženky. Môžeme tu ale teraz o tom polemizovať a hrať sa so slovíčkami... Ber to ako vec pohľadu. (Odpory bleskozvodu si ale zmeriam, aby som vedel na čom som a či vyhovuje. Na papieri to však nemusím mať.)Odpoveď na príspevok od petersd:
@foox Keď urobíš odborne rekonštrukciu elektroinš… @petersd no, urobil som, komplet reko elektro po profifirme (5 rokov po nich), prerábku z TN - C na TNC - S, asi v 2014?? komplet sám, v obývanom dome, tak povediac za jazdy. Niečo o tom viem, aj štítok z banána som dal na rozvádzač. Niekde je tu ten príspevok, kde mi miestni "elektri - kári" hovorili či si aj slepák sám operujem a podobné sprosté reči, ja tvrdím, že to je len zopár drôtov a nikdy a nikomu nezaplatím tie peniaze, čo elektri-kári za to chcú. Inak tá "profi-firma" s vlastným revizákom sú pekné prasce, nejako neverím, že sa odvedy niečo zmenilo. Jo a napriek predpovediam sme nevyhoreli, nikto neutrpel úraz elektrinou, deti žijú a všetko funguje. Dokonca to neskôr prešlo aj revíziou, ale to bolo pri inej príležitosti, revizák sa smial tomu štítku, až som ho musel po chrbte tresnúť :-)Odpoveď na príspevok od foox:
@starysomar smola no, ale keď to praskne aj do do… @foox - isto, po priamom zásahu môže niečo z elektroniky nevydržať (najmä ak sú zbytočné zemné slučky) no videl som nie jeden rozdinný dom po zásahu ktorý bleskozvod nemal a tam boli škody podstatne väčšie vrátane zničenej strechy, roztrhaného komína, odtrhnutého rohu baráku - no nech si so svojim majetkom každý spraví ako chce.Odpoveď na príspevok od starysomar:
@foox - isto, po priamom zásahu môže niečo z elek… @starysomar Blesk je nevyspytateľný. Iba na spestrenie: Už dávnejšie, jednemu známemu udrel do TV antény blesk. Po obyčajnej čiernej antenovej dvojlinke zišiel do TV a potom cez sieťový prívod vošiel do elektroinštalácie v dome. V niekoľkých izbách mu to na niekoľkých miestach vytrepalo až vodiče z murov. Antenovú dvojlinku musel vymeniť, lebo bola spálená,... Na televízore bola oprava za 50 Kčs (cca 2 €).... ale na elektroinštalácii v dome to však bolo cca 15000 Kčs (cca 500 €), čo v tom čase predstavovalo hodnotu takmer celej inštalácie do domu. Povieš to niekomu, tak Ti to neuverí. 🙂Odpoveď na príspevok od foox:
@petersd no, urobil som, komplet reko elektro po … @foox No, vidíš,... a prečo si mi vyššie chcel odporovať ? 😉 Ale varujem pred názorom, že "elektrika, to je len pár drôtov" ! To môže povedať iba človek, ktorý má strašne málo praktických skúseností s elektrikou. (a celý odbor vidí len ako čierny - modrý - zelený drôtik v elektoinštaláci domu)Odpoveď na príspevok od petersd:
@foox No, vidíš,... a prečo si mi vyššie chcel od… @petersd ešte sú tam všelijaké rúrky, krabičky a hnedý a sivý drôtik, pásovinka, hrubý lesklý drôt, ak vieš ktorý kam zapojiť je to brnkačka, neviem prečo si to ľudia nezapájajú sami a obťažujú zaneprázdnených -károvOdpoveď na príspevok od foox:
@petersd ešte sú tam všelijaké rúrky, krabičky a … @foox No vidíš, aj by si sa uživil na trhu...Takých ako si Ty ľudia potrebujú ako soľ...Odpoveď na príspevok od technik007:
@foox No vidíš, aj by si sa uživil na trhu...Taký… @technik007 už sa neživím, nechce sa mi, som parazit 😎Odpoveď na príspevok od foox:
@technik007 už sa neživím, nechce sa mi, som para… @foox No nie si sám, kto takto uvažuje...Odpoveď na príspevok od technik007:
@foox No nie si sám, kto takto uvažuje... @technik007 až na to, že ja už mám na to nárok, tak makajte mlaďasi, nech to udržíte aspoň na úrovni ako som vám to zanechal. Tvrdí sa predsa, že padáme na hubu. Vašou zásluhou, lebo padať sa dá len zhora, tam som vás vytiahol, tak sa tam držte a nefňukať! :-)