Odpoveď na príspevok od mordor44:
Zdravim, zasuvky a vypinace do 43mm hlbokych krab… @mordor44 Pokúste sa vyhnúť "klasickým" podomietkovým inštalačným krabiciam a urobte prepojenie priamo zo zásuvky/vypínača. V zhľadom k forme štylizácie vašej otázky predpokladám, že máte základné znalosti o inštalácii, ale minimálnu prax, preto by bolo vhodné hovoriť s elektrikárom priamo u vás. Koľko prúdových chráničov sa chystáte použiť a počítate aj s ochranou pospojovaním?Odpoveď na príspevok od stowasser:
@mordor44 Pokúste sa vyhnúť "klasickým" podomietk… @stowasser preco je lepsie prepajat zo zasuviek, vypinacov ? instalacnu krabicu by som mal pod podhladom, ale tak nie je problem ist spat po drazke s kablom a prepojit to skrz podhlad do dalsich zasuviekOdpoveď na príspevok od mordor44:
Zdravim, zasuvky a vypinace do 43mm hlbokych krab… @mordor44 43mm hlbka krabic aj az-az aj na wago svorky. Tieto spoje by mali byt pristupne, davat ich do instalacnych krabic, ktore zadebnis podhladom nie je dobre riesenie.Odpoveď na príspevok od mordor44:
@stowasser preco je lepsie prepajat zo zasuviek, … @mordor44 Časy, keď boli káble nedostupné, alebo stáli veľa peňazí, sú dávno preč. To, čo sa robilo v Nemecku už pred 40 rokmi, sa považuje za štandard už aj u nás. Jednoducho kvôli sprehľadneniu a zjednodušeniu sa robia teraz prepoje priamo pod zásuvkami a vypínačmi. Rozvodnými krabicami sa neušetrí takmer nič a ak bude niekto za 20-30 rokov riešiť nejaký problém, tak sa poteší, že nebude musieť hľadať krabice pod tapetou/omietkou/farbou..Odpoveď na príspevok od stowasser:
@mordor44 Časy, keď boli káble nedostupné, alebo … @stowasser ... nože bližšie konkretizuj ten čas, kedy boli nedostupné káble, vodiče... Síce ak máš na mysli 20-te roky minulého storočia, za čias tzv. benešovej republiky, tak áno, máš pravdu !Odpoveď na príspevok od petersd:
@stowasser ... nože bližšie konkretizuj ten čas, … @petersd Natrápil som sa nedávno s vyhľadaním studeného spoja v 2r. dome. Žiaľ neboli žiadne fotky z inštalácie a majiteľka nevedela nájsť projekt elektroinštalácie. Kryt rozvodnej krabice bol schovaný pod 3mm sadry a na tom bola tapeta. Bol som bezradný, vyzeral som ako 15r. učeň - asi si vieš predstaviť tú kopu roboty - všetko porozpájať a prezvoniť všetky vodiče.Odpoveď na príspevok od stowasser:
@petersd Natrápil som sa nedávno s vyhľadaním stu… @stowasser Treba použiť vyhladávač káblov /vysielač-prijímač/ a nenatrápiš sa...Odpoveď na príspevok od technik007:
@stowasser Treba použiť vyhladávač káblov /vysi… @technik007 Používam, ale tu bolo aj armovanie prekladov, do toho paralelne naťahané káble a svietilo a pípalo to ako vianočný stromček.Odpoveď na príspevok od stowasser:
@technik007 Používam, ale tu bolo aj armovanie pr… @stowasser Ani indukčný snímač-skúšačka nepomohla???? Ja som mal nedávno prípad že kamarát vŕtal do betónu za dverami "zastavovač dverí" a presne do stredu dvojvodiča zavŕtal...Vŕtal viac dier a toto prerušenie som našiel za 10min...A vyhľadávač vodičov pomocou sledovača som využil x krát..Odpoveď na príspevok od stowasser:
@technik007 Používam, ale tu bolo aj armovanie pr… @stowasser Pri použití mašinky vysielač/prijímač Ti všetko pípalo? Veď by to nemalo.