ahoj
vypisujem ziadost pre pripojenie elektriny a narazila som na problem ake su predpokladane instalovane príkony v kW svietidla spotrebice a ine veci pre rodinny dom a kolko je celkova požadovana hodnota v kW a ampericka hodnota ističa ....? kolko ste pozadovali vy ? nebudeme mat elektricke vykurovanie pozadujeme 3fazovu pripojku ale z ostatneho som jelen tak budem vdacna ak niekto vie a poradi :-)
@veronika2509 Dobrý den. To je pořád dokola, jako na kolovrátku. Jak někdo může, či nemůže doporučit, či zamítnout nějaké proudové řešení, bez znalosti celkového příkonu domu ? Agentura JPP ( jedna paní povídala ) to nevyřeší. Prostě zásadní věc je znalost jednak tepelných ztrát a taktéž dimenzování příkonu na ostatní spotřebu. Nicméně, i když celková potřeba domu přesáhne v omezeném časovém úseku přesáhne proudovou hodnotu hlavního jističe, tak se to dá řešit pomocí přenostního relé, které vypne třeba elektrokotel v případě, že pojede elektrická trouba a sklokeramika. Nicméně, to se musí nějak spočítat na konkrétní dům, protože to omezení topení nesmí v součtu způsobit nedostatek tepla. Nejlepší řešení je pasivní opatření, čili snížení teplených ztrát. To jednak sníží velikost instalovaného příkonu a velikost hlavního jističe a současně to bude trvale přinášet solidní úsporu nákladů na topení.
S pozdravem Laďa
@veronika2509 Ale veď to bude mať nejakú reguláciu, termostat, takže temperovanie bude zabezpečené, nie? A má to akumul. nádobu asi, nie?
Ak elektrinu, tak len do kúpeľne nejaký ohrievač - infra alebo halogén - na rýchle vykúrenie.
Hlavne si dom poriadne zateplite, nie že 5 cm EPS na steny. Pozerám Čadca... =-) Najlepšou reguláciou a ochranou pred poklesom teploty počas neprítomnosti sú tepelné izolácie.
Tie ističe Vás trápiť nemusia.
@blacksr určite, regulácia bude. to mi je jasné, že bez poriadneho zateplenia není o čom. Inak vzhladom, že bude kotol na tuhé palivo ako hlavný zdroj vykurovania do podlahovky, chceme až dve 800l akumulačky aby sme po ich úplnom nahriatí nemuseli 1 - 2 dni kúriť samozrejme mimo velkých mrazoch.
@juliett7 to záleží na aký výkon bude elektrokotol podľa toho sa určí hlavný istič v ampéroch , nedáva sa zbytočne veľký , lebo sa platí za veľkosť ističa , inštaláciu zapojiť tak aby všetke spotrebiče ktoré musia ísť stále . kotol, bojler, sporák sa v pohode vošli do veľkosti. všetke ostatné spotrebiče z veľkým výkonom sú nie naraz zapnuté, najnižšia veľkosť je 25A v nových domoch v pohode vyhovuje,
@kanvor Co sa cudujes?Mne urobili v SPP zmluvu o pripojenie a projekt mi vratila,ze ho nepotrebuje (robila sa rekonstrukcia plynoveho vedenia do domu),zobrala si iba tlakovu skusku a reviznu spravu.A ze mam cakat 30 dni na pripojenie.Nakoniec som nabehol za sefom monterov a ten si sklbal vlasy,ze ci im sibe.Zobral projekt a este sme spisali dake blbosti,popytal sa,pokukal v katastralnej mape a do 5 dni sme boli zapojeny....ze najprv mala urobit zmluvu o nieco ine a az na zaklade schvalenia sa mala robit zmluva o pripojenie ci co.A ye by ma bez projektu aj tak nepripojili a cakal by som 30 dni a nakoniec by sa vyjadrili,ze mam dolozit projekt:)
Standard na RD je 25A istic , pripojovaci poplatok je cca 200€ , 32A je zvacsa zbitocnost ten sa dava len v pripade ze mate niake "nestandardne" zariadenie (elektrospotrebic) ktore to vyzaduje
bezne bez kurenia 25 a a s kurenim podla potreby aj ten 25 a vydrzi dost cca 12kw kurenia a vsetko naraz aj tak nepojde podla velkosti istica sa plati staly plat
na trojfazovu pripojku davaju 4 kw to staci cez hlavu na kazdy rd aj ked je kurenie cize 25 A. pri prevadzke sa aj tak blokuje kurenie a ostatne zrace el prednostnym rele vacsi istic treba platit viac