Odpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 nemam nic vycvaknute, predstav si 4P ch… @st89 ano, zlava do prava, zacinam od chranica L1, L2, L3, nic, L2, L3, L1, L2.... atd atdOdpoveď na príspevok od cukrik25:
@st89 ano, zlava do prava, zacinam od chranica L1… @cukrik25 ďakujem, je to jasné už. A keď je použitý prúdový chránič s nadprudovou ochranou pre jeden samostatný zasuvkovy obvod, tak to zamerať 2 moduly, ktorá časť tej vecičky je urcujuca pre to na akej fáze je daný obvod?Odpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 ďakujem, je to jasné už. A keď je použi… @st89 prepac, nerozumiem otazke, skus ešte razOdpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo logika hovorí, že je lepšie riadiť sa kult… @gadefox a kto iny ako elektrikar bude riesit pod ktory chranic patri ktory istic? Bezny uzivatel sa nechodi hravat s rozvadzacom... Vacsinou ti ludia ani nevedia, ze nieco je prudovy chranic a volaju to velky istic... Uz som sa stretol aj s tym, ze si clovek myslel, ze to je jeho hlavny istic... Nikto, kto riesi nejaku poruchu sa nespolieha na taketo zvyky, lebo v tych rozvadzacoch byva isticov a chranicov tolko, ze niekedy vychadzaju cez jeden riadok a zacina sa to miesat, takze vzdy pozries papier alebo zhodis kryt...Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@st89 prepac, nerozumiem otazke, skus ešte raz @cukrik25 predstav si prúdový chránič s nadprudovou ochranou pre zasuvkovy obvod, je to dvojmodulovy chránič, otazka je ako zistíš na akej fáze je to zapojené?Odpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 predstav si prúdový chránič s nadprudov… @st89 meranímOdpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox a kto iny ako elektrikar bude riesit pod… @minoo elektrikár-neelektrikár - nič to nemení na tom, že normy (pravidlá hry) sú úzko prepojené s tým ako vnímame svet. Preto sú v slaboprúde vodiče označené červenou a čiernou a nie naopak (červená = farba krvi aka život, čierna smrť aka neživot). Preto symbol pre nebezpečenstvo el. prúdom nie je červené srdce (život), ale blesk. Väčšina rozvádzačov (na pár výnimiek) je realizovaných zľava doprava, zhora dole - práve preto, že sme takto kultúrne nastavení (čítanie [textov/fotiek ap]) - potvrdzujú to aj komentáre v tomto vlákne. Písal si o nejakej logike - na to som chcel upozorniť, že s logikou to nemá nič spoločné..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo elektrikár-neelektrikár - nič to nemení na… @gadefox vobec nevies ako to 99% elektrikarov realizuje a logiku v "logickej naslednosti" nevidis lebo niesi elektrikar... Ked elektrikar uvidi vedla seba vypinac, spd, chranic, istic vie hned ako su zapojene bezohladu na to ci zacinaju zlava alebo zprava... A ked elektrikar uvidi v prvom rade 3 chranice, druhy rad plny isticov a treti rad v strede chranic a okolo neho istice, tak mu moze byt fuk v com bfu vidi logiku... A k tej tvojej logike, kedysi bolo pravidlo "privod z hora", dnes pouzivas hrebene a do chranica mas privod z hora a vedla do istica privod z dola a logika citania textu je zrazu niekde...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox vobec nevies ako to 99% elektrikarov rea… @minoo Ešte raz. Písal si o logike, lenže s logikou to nemá nič spoločné. Aj v mojom rozvádzači je hlavný vypínač vľavo hore a nie vpravo dole. A od toho sa zapájajú ďajšie moduly. Detto rozvádzače kamarátov, susedov. Ad 2. odstavec: už z toho kľučkuješ a tak trochu manipuluješ..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo Ešte raz. Písal si o logike, lenže s logik… @gadefox logicke usporiadanie neznamena zlava do prava... A nie len v elektrike, ale v celom svete... Mas triedenie podla farby, velkosti, abdcedy a kadecoho ineho... V nasom pripade podla ucelu a potom existuje taka nelogicka vec ako uspriadanie zostupne a vzostupne... Predstav si, ludia si to v esopoch bezne prepinaju, ked raz chcu mat tovar od najlacnejsieho alebo od najdrahsieho a nevybuchne im hlava, ze to ide naopak...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox vobec nevies ako to 99% elektrikarov rea… @minoo uvedom si, že do rozvádzača má prístup každý (nielen elektrikári). Ak niekto chce v prípade prúseru zhodiť hlavný vypínač, podvedome hľadá prvý modul vľavo hore - bo vtedy nie je čas na analýzu pseudologiky elektrikára (ktorý si chcel zjednodušiť prácu). V týchto prípadoch ide o ČAS, že..Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox logicke usporiadanie neznamena zlava do … @minoo v eshope ti nejde o život, netrep. A daj si zoradiť produkty podľa ceny a sám na vlastné oči uvidíš, že najlacnejší bude VĽAVO HORE a nie vpravo dolu. Dokonca nebudú zoradené zhora nadol, zprava doľava (ekvivalent k tvojmu zapojeniu rozvádzača). PRETOŽE TAKTO ČÍTAME TEXT a takto sme kultúrne nastavení!!!Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo v eshope ti nejde o život, netrep. A daj s… @gadefox logika na jednoduchosti a smere nezalezi. Logicky suvis vie existovat mimo nich... Hl. vypinac musi byt podla normy jasne oznaceny. Riesenie suvislosti istic-chranic nema so zivotom nic...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox vobec nevies ako to 99% elektrikarov rea… @minoo Tak ako si to napísal v poslednej vete príspevku, všetko (onú "logiku") 😁 nabúralo zjednodušovanie práce, teda masívny nástup používania hrebeňov. Nechal som sa zmagoriť "jednoduchosťou" a aj vlastnej dcére som na dome urobil rozvadzač s prívodmi na ističe z dola. Nahodíš hrebeň pod chránič, na ktorom vylomíš jednu vidličku a máš vyriešené všetky prívody ističov v riadku. Dodnes mám však z toho nie najlepší pocit a viac to už asi neurobím takto nikomu. A stačilo tak málo - iba prepojiť, porobiť klémy, zo spodku chrániča na vrchy ističov v rade... a až potom hore na ističoch hrebeň.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo elektrikár-neelektrikár - nič to nemení na… @gadefox odkial mas ten nezmysel o cervenej a ciernej? To je taky isty zvyk ako z lava do prava... Norma hovori ze + je oznaceny farebne vyznamnejsou farbou. Kludne moze byt cervena a modra a vsetko je v poriadku. Takisto to neplati o slaboprude ale o jednosmernom napati ;) aj ked tam ide 1000V + je cerveny a - cierny (zo zvyku a nie z normy).Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox logika na jednoduchosti a smere nezalezi… @minoo prečo nezoraďuješ moduly podľa šírky alebo farby, typu alebo výrobcu? Veď aj to má NEJAKÚ logiku, že.. Vždy si vieš (z)racionalizovať svoju logiku, tomu sa ale nadáva pseudologika.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox odkial mas ten nezmysel o cervenej a cie… @neutrino áno je to zvyk, ale tá červená a čierna má nejakú históriu t.j. nie je náhodný výber vycucaný z prstu..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino áno je to zvyk, ale tá červená a čierna… @gadefox jop ale nie je to poziadavka normy. Farebnost vodicov (podla normy) plati vseobecne pre AC a osobitne pre DC a osobitne znacenie pre neizolovane vodice a pripojnice (hlavne VN)Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox jop ale nie je to poziadavka normy. Fare… @neutrino písal som o slaboprúde, ty píšeš o silnoprúde. Si schopný tie pojmy rozlíšiť, či?Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox odkial mas ten nezmysel o cervenej a cie… @neutrino @gadefox Vo fabrike, v ktorej som dávno pracoval, všetky obrábacie stroje mali svoje ovládacie obvody s vodičmi červenej farby. Mali to tak všetké stroje, či z Nemecka, Ruska, Česka, alebo aj z Číny, Indie. Líšili sa len ovládacím nápätím, ktoré bolo v drvivej väčšine 24 V striedavých. Ale červené ! 🙂Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino písal som o slaboprúde, ty píšeš o siln… @gadefox aj slaboprud DC je to iste ide o to ze je to DC a plus je cervena. Normativne to vsak podcyhtene nie je.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox aj slaboprud DC je to iste ide o to ze j… @neutrino veď nikde nepíšem, že minoo porušil nejakú normu. V jednom komente píšem "pravidlá hry" t.j. všeobecne uznávaný úzus, ktorý nie je imperatív - v preklade: nikto ti to neprikazuje, ale každý to tak realizuje viď. Petrov koment..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo prečo nezoraďuješ moduly podľa šírky alebo… @gadefox usporiadane to mam podla rovnakej logiky ako ty, akurat to nemam zoradene l -> p ale p-> l... A to zoradenie nema s logikou usporiadania nic... Je to netradicne, nezvycajne, pre niekoho to moze byt aj iritujuce a drazdive... Nelogicke to moze byt len z pohladu zvyku, z pohladu samotneho usporiadania nie...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox usporiadane to mam podla rovnakej logiky… @minoo "mám to podľa rovnakej logiky ako ty, >>akurát/len<<" je typická racionalizácia a minimalizácia. Áno, konečne si priznal, že je to netradičné, nezvyčajné - s tým súhlasím. Lenže pôvodne si písal o logike, na čo som reagoval. Logika má totiž hierarchiu. Koniec koncov aj Nacisti dokázali nájsť "logiku" (aka racionalizovať si) plynové komory, že..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo "mám to podľa rovnakej logiky ako ty, >>ak… @gadefox hned v prvom komente, som napisal, ze oddelujem logiku a zvyk, ty si povedal, ze v tom nie je ani logika... Ale to usporiadanie logiku ma...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox hned v prvom komente, som napisal, ze od… @minoo napísal si toto: "ja rozlisujem medzi logikou a zvykom". Doplnil som, že aj ten zvyk má svoju logiku a z logiky vychádza. To nie je logika vs. zvyk ako si to pletieš, ale "tvoja subjektívna logika" (sám priznávaš, že atypická) vs. "zvyková logika". Vo všetkom totiž nájdeš nejakú logiku - sa ti snažím neúspešne vysvetliť. A subjektívna má menšiu váhu/prioritu ako väčšinová. Tak to proste je..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo napísal si toto: "ja rozlisujem medzi logi… @gadefox ked potrebujes nieco vysvetlovat, vysvetluj to lepsie...Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo Tak ako si to napísal v poslednej vete prí… @petersd ja zase nerad davam hreben hore, lebo pri vacsine isticov musis pouzit zhora kolikovy a nepaci sa mi ho davat do diery s vodicom...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox ked potrebujes nieco vysvetlovat, vysvet… @minoo neviem, o čo ti ide, ale od toho je diskusia, aby si ľudia vyjasnili nejasné - je to úplne bežný ZVYK, dokonca je to LOGICKÉ.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo neviem, o čo ti ide, ale od toho je diskus… @gadefox mne o nic, napisal som ako sa da zapojit 4p chranic bez cvakania kontaktu a s moznostou jednoducheho odpocitania faz, kde nie je potrebne vidiet cisla na liste... Ty si zvrhol debatu na citujem: "Písal si o nejakej logike - na to som chcel upozorniť, že s logikou to nemá nič spoločné"