Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox mne o nic, napisal som ako sa da zapojit… @minoo áno, reagoval som na tvoj bullshit "ja rozlisujem medzi logikou a zvykom", aby náhodou nevznikla ďalšia fáma, že "zvyk je nelogický". Všetko je ako má byť, ale možno aj toto máš nejako atypicky nastavené.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo áno, reagoval som na tvoj bullshit "ja roz… @gadefox jejda nenky, zvyk nezvyk, ja som to zapojenie nevymyslel, napis do OEZ nech si zmazu obrazok zo stranky: https://www.oez.cz/aktuality/jake-pri...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo áno, reagoval som na tvoj bullshit "ja roz… @gadefox zvyk bol obetovat kozu... A bol nelogicky...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox jejda nenky, zvyk nezvyk, ja som to zapo… @minoo ešte raz, reagoval som na toto: "rozlisujem medzi logikou a zvykom". Nič také OEZ netvrdí.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo ešte raz, reagoval som na toto: "rozlisuje… @gadefox ale nepaci sa ti zapojenie, ze chranic je za isticmi tzn zprava do lava, oez to tak ma zapojene...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox zvyk bol obetovat kozu... A bol nelogick… @minoo ale no.. aj v tom bola logika v rámci myslenia danej doby. To, že nie si schopný ju vidieť, nie je dôkazom, že tam nie je..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo ale no.. aj v tom bola logika v rámci mysl… @gadefox doba sa posunula ako pri kozach tak aj pri rozvadzacoch... A teda neplati: logika hovorí, že je lepšie riadiť sa kultúrnymi zvykmi.Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox ale nepaci sa ti zapojenie, ze chranic j… @minoo kde píšem, že sa mi to nepáči? A hlavne: o čo ti ide? Urazil si sa? Vadí ti (atypicky), že som si dovolil s tebou v niečom nesúhlasiť? Pretože mi to pripomína ostrú výmenu názorov vo vlákne o účtovaní, kde sa nakoniec vyjadrili experti na danú problematiku a aj tak si to nedokázal rozdýchať a stále si papagájoval svoju obohratú platňu. Aj vtedy si si svoj názor racionalizoval svojou subjektívnou logikou..Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox doba sa posunula ako pri kozach tak aj p… @minoo evidentne sa neposunula, keď tu píšu ELEKTRIKÁRI, že zapájajú RCD a ističe zľava doprava.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo kde píšem, že sa mi to nepáči? A hlavne… @gadefox pri uctovani ti nevadilo neriadit sa zvykmi, ze neplatitel dph by nemal uvadzat dph... Tu ti vadi ze sa neriadi zvykom... A hovoris ze usporiadanie podla zvykov = logicke usporiadanie... Skor tebe o co ide...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo evidentne sa neposunula, keď tu píšu ELEKT… @gadefox pre mna je dolezitejsie ako ich zapaja ten co ich vyraba - napr. oez...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox pre mna je dolezitejsie ako ich zapaja t… @minoo ok, ale netrep nezmysly, že "rozlišuješ medzi logikou a zvykom". Točíme sa v kruhu. Opýtam sa na rovinu: ide ti o to, aby si mal posledné slovo alebo sa chceš so mnou hádať (pretože to robíš)? O čo ti teraz ide? Neurazím sa.Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox pri uctovani ti nevadilo neriadit sa zvy… @minoo ale no.. nemanipuluj tu.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo ok, ale netrep nezmysly, že "rozlišuješ me… @gadefox Omg ma to oez zapojene logicky? Ano. Ma to podla starych zvykov? Nie. Je rozdiel medzi logickym zapojenim a zapojenim podla zvyku? Ano. Co viac treba na tom riesit, okrem toho, ze ty sa chces so mnou hadat, nie ja s tebou...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox Omg ma to oez zapojene logicky? Ano. Ma … @minoo ak by si sa so mnou nechcel hádať: -- nereagoval by si štýlom, akým si reagoval. -- odpovedal by si na moje otázky, aby som pochopil, čo vlastne riešiš. -- diskusia by dávno skončila minimálne po tom, ako si pochopil moje zdelenie. Lenže ty neustále reaguješ aj napriek tomu, že som sa ťa jasne opýtal o čo ti vlastne ide (a nedostal som doteraz odpoveď). Pokračoval si offtopic s nejakým OEZ zapojením. Dokonca si obetoval kozu.. Presne ako v prípade toho účtovania - ani vtedy si nebol schopný akceptovať, že si sa pomýlil.. ale to sa bežne stáva káždému, aj mne - nie je to nič atypické, ojedinelé. Aj potom, čo jasne zreteľne potvrdili experti na účtovanie (výrobca softwaru a účtovníčka), že sa mýliš, reagoval si nejakou tvojou subjektívnou logikou. Takže som našiel vzorec: brániš sa v momente, keď niekto spochybní tvoju subjektívnu atypickú nezvyčajnú logiku. Idem sa venovať niečomu prínosnejšiemu. Čus..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo ak by si sa so mnou nechcel hádať: -- ner… @gadefox odpisoval som Petrovi na otazku ci mi to nepride nelogicke, jemu moja odpoved nevadila... Ty si nemal ziadne zdelenie, okrem toho, ze logicke by bolo zapojit to podla zvyku - s tym nesuhlasim a dookola pisem preco a to je ten problem, ze s tebou nesuhlasim... Ktorym komentom som utocil? Edit: vidim ze si zmenil slovo utocit na branit... Ano branim sa...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox odpisoval som Petrovi na otazku ci mi to… @minoo 1) Zvyknú sa brániť tí, ktorí majú pocit, že na nich niekto útočí - nič také sa nedeje. 2) Ani mne tvoja odpoveď nevadila. 3) "Ty si nemal ziadne zdelenie, okrem toho" c'mon ,) Buď som mal zdelenie alebo som nemal zdelenie. Je to binárna záležitosť ako tehotenstvo (nie si tehotná, okrem toho, že čakáš dieťa) 4) Moje zdelenie si vôbec nepochopil, zrejme kvôli silným emóciam (to nie je útok, ani pozvánka na ďalšiu telenovelu)..Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox odkial mas ten nezmysel o cervenej a cie… @neutrino norma predpisuje červený pre + a biely pre -Odpoveď na príspevok od merak:
@neutrino norma predpisuje červený pre + a biely … @merak ktora konretne? A ak ma byt biela pre minus preco vsetci pouzivaju ciernu?Odpoveď na príspevok od neutrino:
@merak ktora konretne? A ak ma byt biela pre minu… @neutrino aby to nebolo jednoduché, tu je zase uvedená modrá (odstavec "farebné označovanie").. "https://sk.wikipedia.org/wiki/Vodi%C4%8D_(elektrotechnika)" Farebnému označovaniu holých a izolovaných vodičov sa venuje norma: STN 330165 (Označovanie vodičov farbami alebo číslicami), STN/IEC 60446 (330165) (Označovanie vodičov farbami alebo číslicami). STN 347411 (Označovanie žíl v kábloch a ohybných šnúrach). ___ Červená je jasná a zrejme medzinárodne uznávaná a prísne dodržiavaná..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino aby to nebolo jednoduché, tu je zase uv… @gadefox odpoved bola na meraka ze ktora norma prikazuje bielu? Ja tieto normy poznam ale bieu si nejako nepamatam...Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox odpoved bola na meraka ze ktora norma pr… @neutrino a čo si pamätáš? veď sem daj konkrétne znenie, ak tieto normy poznáš..Odpoveď na príspevok od neutrino:
@merak ktora konretne? A ak ma byt biela pre minu… @neutrino STN EN IEC 60445:2022 tabuľka A.1, túto bielu farbu zaviedli už v roku 2018 v predošlej norme, čierna sa používa na označenie fázového vodiča v striedavej sústave @gadefox STN EN/IEC 60446 je už roky zrušená a nahradená, čo sa týka farebného označdenia vodičov v PC na ATX zdroji, tak treba rozlišovať farebné označenie vodičov zapojení vo vnútri zariadenia, kde platí iná norma (EN/IEC 61140 a/alebo EN/IEC 60204) a zapojení medzi zariadeniami, vedenia NN, kde platí okrem iného aj STN 33 2000-5-51, STN EN IEC 60445, poprípade iné normy.Odpoveď na príspevok od merak:
@neutrino STN EN IEC 60445:2022 tabuľka A.1, túto… @merak norma STN EN 60445 vo svojej prilohe A je informativna a teda v revizii nemozem vyzadovat jej naplnenie. Inak povedane asi by nepresla ani jedna FVE keby to bolo povinne lebo tam je + cervena a - cierna. Ja som hovoril ze norma farby DC vodicov nevyzaduje. Nemozem v revizii napisat negativne stanovisko s odvolanim sa informativnu cast normy.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino a čo si pamätáš? veď sem daj konkrétne … @gadefox si pamatam ze A priloha je informativna a teda odporucana. Reviziu robime voci normativnym castiam noriem.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@merak norma STN EN 60445 vo svojej prilohe A je … @neutrino v poriadku.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox si pamatam ze A priloha je informativna … @neutrino rozumiem, čiže podľa teba môžem použiť 2 ružové vodiče alebo dúhové vodiče nemenovanej komunity a nikto ma za to nesmie šikanovať. Ak je to naozaj pravda(?) a nejdem sa hádať.. ..je to presne ten typ voľby riešenia, ktorý som riešil s kolegom minoom: že aj napriek tomu, že je to nepovinné t.j. nie je to imperatív daný STN, riadil by som sa ZVYKOVOU LOGIKOU. V praxi to znamená, že by som použil červený vodič pre +DC, biely (-DC) a čierny pre zem tak, to býva v prípade vnútorného zapojenia v slaboprúde (viď. zdroj ATX, multimeter ap). ____ Na extrémnych prípadoch sa najlepšie vysvetľuje: moduly môžeš do rozvádzača nahádzať náhodne lopatou. -- ak je všetko označené, čo musí byť označené (hlavný vypínač ap) -- ak sú merané hodnoty v norme -- ak sú moduly správne zapojené (prierez ap) -- (ďalšie povinné imperatívy) ..tiež by nemal revízny technik protestovať - gúlať očami a preklínať realizátora bude v tomto prípade asi každý. Som rád, že si doplnil toto vlákno, pretože si de facto potvrdil, že aj napriek tomu, že realizátor nemá úplne zviazané ruky, je vhodnejšie dodržiavať ZVYKOVÉ pravidlá založené na jasnej LOGIKE a nie vlastné SUBJEKTÍVNE (sem použijem ružový vodič, na 5V zase čierny, lebo mi zostal), aj keď môžu byť v niečom LOGICKÉ.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino rozumiem, čiže podľa teba môžem použiť … @gadefox mozem pouzit cokolvek pokial to nie je normou vyzadovane, ale musi to byt dokumentovane. Ked sa vykonava revizia vykonava sa podla noriem a projektu. Projekt ovsahuje technicku spravu kde popises riesenie a mozes ho pouzit. Samozrejme norma hovori ze vodice musia byt nezamenitelne a teda dva vodice ruzovej farby pouzit nesmies. Rovnako aj istice nikde nie je napisane z lava do prava, je ale popisana orientacia faz (pravotociva). Preto je dolezite poznat obsah noriem a nie ich presne vediet citovat. Ked pisem Technicku alebo Reviznu spravu tak si tie normy otvorim a nedostatky spisujem podla nich. Avsak co nie je v norme musi byt niekde vysvetlene. Napriklad popis isticov, jednopolova schema spravne oznacenie a ine doklady... Toto zas vyzaduje priamo vyhlaska 508/2009. Takze ano riadim sa zakonmi a vyhlaskami, normami a nasledne good engineering practice.