Oprava kanalizacnej sachty

Zdravim, U rodicov sa chystam opravit zubom casu poznacene kanalizacne sachty. Sachty boli vyrobene zasalovanim (30x40) vyliatim betonu, do ktoreho bol vlozeny ramik z pozvaranych kovovych L profilov, do ktoreho zapadol poklop, ktory je obycajny obdlznik z plechu asi 4mm hrubeho. Sachty maju asi 20 rokov, kovovy ram z L profiliv prehnil a beton sa na povrchu zacal rozpadavat. Rozmyslal som nad tym, ze zvetrany beton z vrchu sachiet odbijem, kupim betonovu dlazbu 50x50, vyrezem v nich v strede otvor 20x30, tym ziskam ram z betonu, ktory osadim na vrch sachty do flexibilneho lepidla. Boky by som pripadne este obkopal a bok starej sachty aj s nalepenym prstencom z dlazby by som natrel tekutou lepenkou. Na poklop by som z vnutornej strany privaril kusy roxoru, ktore by zapadli presne do vyrezaneho otvoru, co by zabezpecilo, ze by sa poklop neposuval. Toto mi zatial pride ako najlacnejsie a najrychlejsie riesenie, kedze na salovanie nemam material, musel by som vybit aspon 10cm aby to aj drzalo. Prerobit celu sachtu nechcem, kedze je bez chyb pod povrchom, len veh sa rozpadava. Myslite ze dobry napad alebo mate lepsie riesenie? Dakujem za kazdy napad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

Zdravim, U rodicov sa chystam opravit zubom casu…
@mduro19 Nemáte fotku kvôli predstave? Otvor je naozaj len 30x40cm? Takže to slúži len na kontrolu hladiny a na odsávanie? Čo je na šachte, štrk a dlažba? Jazdia tadiaľ autá? Ak by vám to výškovo pasovalo, tak by som to riešil najjednoduchšou cestou - len by som na šachtu položil rám s poklopom, ukotvil skrutkami a hotovo. 50€ mi príde ako dobrá investícia, a už nikdy žiadne malovanie a korózia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@mduro19 Nemáte fotku kvôli predstave? Otvor je n…
@stowasser to by bolo fajn, ale sachta je obdlznikoveho tvaru, vnutorny rozmer 30x40, vonkajsi rozmer 40x50, steny su 10cm hrube. Je v rohu pozemku, rovo terenom v travniku, jazdi po nej len kosacka. Vase riesenie mi nevyhovuje, kedze je to okruhly poklop, neviem ako vy som osetril medzery ktore by vznikli medzi stenou a prstencom. Keby som to aj zasypal a zabetonoval, neviem zase ci by to kraz v zime neodtrhol, keze poklop by precnieval cez sachtu, zemina pod tym by zmrzla a nadvihla poklop.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

@stowasser to by bolo fajn, ale sachta je obdlzni…
@mduro19 Poklopy sú aj štvorcové a aj obdĺžnikové, ja som dal okrúhly poklop len ako príklad, mám ich radšej, lebo okrúhle poklopy nemôžu spadnúť do žumpy. Našiel som napríklad štvorcový s vonkajšími rozmermi rámu 450x450mm, ten by vám tiež pasoval. Ukotviť a utesniť to môžete xy spôsobmi, napríklad expanznou páskou, alebo silikónom, prípadne tekutou izoláciou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?