Odpoveď na príspevok od andrejsto:
Zdravím stavebníci, chystáme sa dokončiť dlažbu k… @andrejsto bude sa ešte zatepľovať? Lebo dlažbu je dobré robiť až potom .. či rozoberie sa potom časť pri dome keď sa bude robiť fasáda?Odpoveď na príspevok od marsdm:
@andrejsto bude sa ešte zatepľovať? Lebo dlažbu j… @marsdm bude sa ešte zatepľovať, 10 cm šedý polystyrén. Práve tá myšlienka je taka, že na ipu co je na stene chceme nalepiť styrodur, aspoň do výšky 5-10 cm nad dlažbu - ale tak, aby nesiel vyššie ako Ipa. Potom by sme to radi zaklebrovali (pečie na to cele poobede slnko) - nopova fólia (tu by sme však chceli zalomit tak ako ide Ipa... No a štrk a dlažba.. 🤷♂️... Majster vraví, že by tu zaklebrovanu ipu prebehol tekutou izoláciou... Neviem ci to ma uplne zmysel....Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@marsdm bude sa ešte zatepľovať, 10 cm šedý polys… Účelom by vlastne malo byt ze styrodurom ochránime ipu pred makadamomOdpoveď na príspevok od frantisekca:
To prevedenie hydroizolácie je podľa mňa nedostat… @frantisekca prečo myslíte? Ipa je na celej platniOdpoveď na príspevok od andrejsto:
@frantisekca prečo myslíte? Ipa je na celej platni @andrejsto To je logické, že je na celej platni. Ale koľko cm je pod úrovňou terénu a tiež nad ním? Tie rohy vyzerajú byť zle prekladané. Už teraz tam je diera?Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@andrejsto To je logické, že je na celej platni.… @frantisekca Bol som sa pozrieť, a to je taky milimeter zhruba... Vypadá to byť skôr povrchové. Inak ak beriem vrch dlažby ako nulu, tak pod ňou je zhruba 8-9 cm, potom je tam ta platna, a od nuly hore je to zhruba 15-17 cm...Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@frantisekca Bol som sa pozrieť, a to je taky mil… A... Tamto dole zakruzkovane je hlina...Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@frantisekca Bol som sa pozrieť, a to je taky mil… @andrejsto Takže už teraz je to deravé. A keď si myslíte, že to máte dostatočne, tak je to potom OK. Za mňa však je to proste zlé... Mimochodom, to tak tu hydroizoláciou máte v projektovej dokumentácii??? Šetríš na nesprávnom mieste. Platňa, základy sú zateplené? 10cm EPS na ten porobetón??? Uff, neviem, dosť málo, nie??? To aj niekto počítal, či vlastne podľa čoho sa stavia?Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@andrejsto Takže už teraz je to deravé. A keď si… @frantisekca hmm len otázka znela úplne inak, že? 🤷♂️ - nemyslím si ze to je deravé, už len vzhľadom k tomu ze Vy ste zakruzkovali hlinu, resp povrchovú necistotu. Okrem toho to nebola najlacnejšia ipa - 10 cm je bohate dosť.. Stačí len spočítať koľko zaplatíš za zateplenie, a aká je návratnosť.. Ja s mojimi skúsenosťami môžem povedať ze 30 rokov... Kľúčový je strop. Tam mam 38 cm, lambda 0,33.. - v podlahu mam zateplenuOdpoveď na príspevok od andrejsto:
@marsdm bude sa ešte zatepľovať, 10 cm šedý polys… @andrejsto hydroizolácia sa dáva cca 30cm nad budúci terén. Tu mi to príde cca zarovno s tou dlažbou, čiže by to chcelo ešte dolepiť nad to. A na to nalepiť styrodur a nopovou fóliou prekryť celé. Potom sa odreže zarovno dlažby, keď sa spraví fasáda. Cez hydroizoláciu sa aj tak nemôže kotviť nopovka, čiže aj tak by bola vyššie.Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@frantisekca Bol som sa pozrieť, a to je taky mil… @andrejsto Mam za to ze ipa by mela jit alespon 20-30cm nad uroven terenu. Po tu vysku bych dal xps ktery nenasakne. Jinak to usazeni domu v terenu me prijde divne:-/ nevim jak zaizolujete aby nedochazelo k promrzani skrze zaklady...Odpoveď na príspevok od marsdm:
@andrejsto hydroizolácia sa dáva cca 30cm nad bud… @marsdm dal som tam vodovahu, je to cca 15-17 cm nad dlažbou.. My plánujeme nechať 5-10 cm styrodur nad dlažbou a k tomu potom napojiť fasádu (10 cm šedý PS).. A na styrodur pôjde nopova... Len teda neviem ci ma zmysel ešte dávať tekutu izoláciu na zaklebrovany styrodur..Odpoveď na príspevok od raziel628:
@andrejsto Mam za to ze ipa by mela jit alespon 2… @raziel628 musíme sa prispôsobiť tomu co tam už stojí 🤷♂️ preto si rad vypočujem rôzne nazory...Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@raziel628 musíme sa prispôsobiť tomu co tam už s… @andrejsto to chapu proto se ptam jak to mate resene. Existuje snad nejaky projekt. Napr. budete delat vodorovnou clonu (obr 4)? https://m.tzb-info.cz/zateplovaci-sys... jinak vyska hydroizolace je malo to same dat xps pouze takto vysoko muze udelat neplechu pri trose snehu...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@andrejsto to chapu proto se ptam jak to mate res… @raziel628 vodorovnu clonu asi áno.. Tiež som nad tým premýšľal, ale nemyslím si ze až 80cm... Potom by teoreticky strácala vyznam nopova... Nie? - co sa týka tej výšky hydroizolacie, tak mam za to, že keď sa o ňu oprie PS z fasády, tak vlhkosť nemá kadial prejsť, alebo sa mýlim?Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@raziel628 vodorovnu clonu asi áno.. Tiež som nad… @andrejsto tu clonu bych nechal nekoho prepocitat uprime jsem nikde nevidel delat takhle jenom znam z tzb. Jinak pokud by to bylo jak rikate tak tam prece ani hydroizilaci nepotrebujete kdyt to utesni eps, navic kdyz natahne eps vodu tak moc neizoluje. Za me bych hydro a xps dal vys, jak to chcete vy muze ale i nemusi delat problem blbe je ze naprava toho je hrozne draha. Jinak tech 10cm sedeho vam nekdo pocital? To u porobetonu je dost malo na to aby nevysel rosny bod do zdiva...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@andrejsto tu clonu bych nechal nekoho prepocitat… @raziel628 10 cm nepočítal.. Ale mam to 7 rokov na dome, plus viem porovnať keď som to nemal vôbec. Čiže zase, vlastne skúsenosti 🙂 Myslím ze limit bol niekde pri 8cm. A to teraz výrobca tvrdí, že tieto nové porobetony lepšie izoluju.. - co sa týka tej hydroizolacie, tak pôvodný stav domu ju mal spravenú podľa všetkého horšie.. Prakticky len vodorovne platna. Do spodku nič, hore nič. Nemáme vlhko v dome. Ak sa našla pleseň v roku, tak snáď len raz, a aj to, že tam bol gauč opretý... Keď sme ho odtiahli a miesto ošetrili, tak sa to už nevrátilo...Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@raziel628 10 cm nepočítal.. Ale mam to 7 rokov n… @andrejsto pod vodorovnú hydroizoláciu sa nedáva už izolácia, iba sa ťahá smerom hore nad terén. Odporúča sa aspoň 30cm, pretože býva sneh síce len niekoľko cm poslednú dobu, ale keď je to spolu s vetrom, tak dokáže nafúkať na náveternú stranu domu dosť toho. Na styrodur sa nedáva hydroizolácia, keďže on je nenasiakavý a voda cez spoje prejde ďalej. Taktiež sa nedáva na neho lepidlo v úrovni pod terénom, lebo lepidlo ťahá vlhkosť. Dáva sa nad terén až alebo ak je aj pod úrovňou terénu, tak na to ide tiež omietka, ktorá by to mala minimalizovať. Ale vlhkosť stále môže ťahať zo spodu, čiže veľa ľudí potom rieši prerezanie fasády v úrovni terénu a vytmelenie. Nopová fólia je len mechanická ochrana, čiže voda sa vie dostať cez ňu, styrodur a vtedy treba aby bola správne spravená hydroizolácia na murive. A teda ten styrodur dať tiež vyššie. Nevidím dôvod dať to zarovno dlažby, keď potom by aj tak muselo ísť aspoň 30cm styroduru zase a zbytočne by len vznikla medzera pre vodu priamo pri dlažbe, keď sa zareže potom nopová fólia zarovno. A ešte styrodur teda lepiť na penu alebo sa dá aj na hydroizolačnú hmotu, len možno zbytočne drahšie. Na lepidlo možno nie, lebo ak to bude v tomto stave dlhšie a aj cez zimu, tak po murive asi nejaké voda zatečie za styrodur a nech sa to neodlepí.Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@raziel628 10 cm nepočítal.. Ale mam to 7 rokov n… @andrejsto nic v zlom ale 10 cm hrubky izolacie bolo dost tak 10 rokov dozadu.Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@raziel628 10 cm nepočítal.. Ale mam to 7 rokov n… @andrejsto no problem ze tim ze ma porobeton lepsi izolacni vlastnosti tak potrebujete silnejsi izolaci aby jste posunul rosny bod ze zdiva do izolace ale to vam asi nic nerika. Uprime ani nechci vedet jak tu izolaci na dome mate delanou predpokladam na 3 buchty a bez ramecku.... ja jenom doufam ze to nedelate na prodej aby si to nekoupila nejaka rodina za celozivotni uspory...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@andrejsto no problem ze tim ze ma porobeton leps… @raziel628 netreba sa obávať.. Bývame v tom, a nikam sa neplánujeme odsťahovať. Zatiaľ. Buchty spočítané nemám, ale keďže to robila firma, a vedeli o tom ze tam budeme lepiť tehličky, tak verím ze to spravili tak ako mali, ramceky tam sú napríklad. Ohľadne toho rosneho bodu, vidím ze tomu rozumiete, čiže predpokladám ze mi viete poslať nejakú tabulku/graf ake zateplenie správne zvoliť..Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@andrejsto nic v zlom ale 10 cm hrubky izolacie b… @sousedekovci89 hmm je to možné.. Len sa divím ze výrobcovia poro tvrdia, že však zatepľovať pomaly ani netreba... 🤷♂️Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@sousedekovci89 hmm je to možné.. Len sa divím ze… @andrejsto Hoci to ako zadávateľ otázky nechceš akceptovať nedá sa inak len zopakujem a súhlasím čo bolo vyššie poradené. Hydroizolácia - fakt vyššie a poriadne - teraz je to otázka stovák neskôr už bude tisícok Tepelná izolácia - 10cm je fakt málo a k skladbe áno pod úroveň a 30 cm nad XPS, potom vyššie už EPS, čo ma zaráža že nepíšeš o zaizolovaní päty múru tam bude tepelný most ako svet. Zámková dlažba - zaujíma ma prečo pred fasádou? Myslím že je nemožne urobiť fasádu a nezašpiniť zámkovku. Jasné dá sa, no chcem vidieť tých majstrov, ktorý sa budú prezúvať do čistých baganží. Nie v zlom ale fasádu zo z´mkovky neumyješ.Odpoveď na príspevok od treborztv:
@andrejsto Hoci to ako zadávateľ otázky nechceš a… @treborztv nie ze nechcem, snažím sa pochopiť prečo tých 30 cm výšky ipy, ked to preložím polystyrénom. Resp. 8cm je ipa pod dlažbou a cca 17 cm nad dlažbou (+-) .. Chcem tam dat 8cm hrubý styrodur, do výšky cca 18-20 cm. Na to fasádny polystyrén. Ci to bude 10-15 alebo 20 cm nateraz nie je dôležité...Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@treborztv nie ze nechcem, snažím sa pochopiť pre… Snažím sa pochopiť ze keby tu ipu potiahneme hore, čomu by to pomohlo... To je cele...Odpoveď na príspevok od andrejsto:
Snažím sa pochopiť ze keby tu ipu potiahneme hore… @andrejsto viac menej vôbec ničomu...ale navrhuje sa to tak🙂.Odpoveď na príspevok od andrejsto:
@raziel628 netreba sa obávať.. Bývame v tom, a ni… @andrejsto nejednodusi je kdyz so podle vaseho zdiva najdete nejakou referencni/doporucenou tloustku zatepleni. Pokud si to chcete spocitat muzete pouzot program TEPLO https://kps.fsv.cvut.cz/index.php?lmu... pripadne na netu pohledat zjednodusene kalkulacky myslel jsem ze mel neco isover ale nemuzu to najit. Bohuzel porobeton na dodatecne zatepleni je slozity. Pripadne zvolte vatu/paropropustnou izolaci a rosny bod uplne resit nemusite...Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@andrejsto viac menej vôbec ničomu...ale navrhuje… @eagleowl svojim spôsobom to tak mam, akurát to nebude 300 ale len 100.... 🤷♂️Odpoveď na príspevok od raziel628:
@andrejsto nejednodusi je kdyz so podle vaseho zd… @raziel628 skúsim to pozrieť, to bude aktuálne až na jeseň. Teraz by som sa rad vymotal z tej dlažby. A to ešte ideme robiť schod pred dvere, ale to už radšej nebudem foto... Inak, známy dal 500vku poro a nezateploval vôbec...