Odpoveď na príspevok od katrinka8:
Ahojte, máte niekto, prosím, reálnu skúsenosť s … @katrinka8 dobrý deň, dávali ste nakoniec tú traverinovu dlažbu na terasu? Uvažujeme nad tým a zaujímajú ma reálne skúsenosti. Vopred ďakujem za odpoveďOdpoveď na príspevok od katarina153:
@katrinka8 dobrý deň, dávali ste nakoniec tú tra… @katarina153 - dobrý deň. Nie, nedávali sme ju nakoniec - dali sme WPC dosky na terasu. Chodníky ale máme travertínové, aj schody a vstup do domu.Odpoveď na príspevok od katrinka8:
@katarina153 - dobrý deň. Nie, nedávali sme ju na… @katrinka8 A teraz keď vidíte ako sa správa ten travertín, pravdepodobne ho nemáte ani zastrešený ak je na chodníkoch, dali by ste si ho aj na terasu alebo nie? Vy ste tam v pôvodnom príspevku spomínali aj mach a pod. Zanášajú sa nejako tie špáry? je to zložité na údržbu? My by sme chceli len terasu, ktorá bude prestrešená, ale z každej strany brutálne fučí.Odpoveď na príspevok od katarina153:
@katrinka8 A teraz keď vidíte ako sa správa ten … @katarina153 - čiastočne ho máme pod stechou, ale vstupný chodník a časť pred domom nieje pod strechou. Na 100% by sme ho dali zase, zo zadnej časti domu máme obyčajnú zámkovú, a tam v špárach vyrastá občas burina, treba ju vytrhať. Vpredu v špárach nemáme vôbec nič. Mach som spomínala preto, lebo v práci máme kamenné dlažby aj schody pred budovou (budova je pamiatkovo chránená, stavaná v 70-tych rokoch) a dlažba je tu úplne v pohode, nič neprerastá ani mach tam nie je - na rodziel od zámkovej dlažby v blízkosti. Ja by som ho úplne v pohode na terasu dala (a aj rada), len nám sa to nedalo kvôli spádu. Chodníky máme ako sú na obrázku, a schodisko a vstupná časť domu je kombinácia schodových panelov a terasových platní. Treba brať do úvahy, že to nie je ako klasická hladká dlažba, má to tie spóry, či ako sa to volá, takú tú štruktúru.Odpoveď na príspevok od katarina153:
@katrinka8 A teraz keď vidíte ako sa správa ten … @katarina153 to si odkonzultujte s niekým kto to má na terase lebo travertín je nasiakavý ...ak plánujete na terase napr. grilovať tak mastné fľaky sa z nasiahavého materiálu dostávajú ťažkoOdpoveď na príspevok od eagleowl:
@katarina153 to si odkonzultujte s niekým kto to … @eagleowl - existuje na to špeciálna úprava, aby to nenasiakalo, ale asi je to dosť drahé...Odpoveď na príspevok od katrinka8:
@eagleowl - existuje na to špeciálna úprava, aby … @katrinka8 neviem o akú úpravu sa jedná ale predpokladám že je to chémia ....to vydrží len určitú dobu a časom treba impregnáciu obnoviť....to je zbytočná práca a kopa peňazí.... povedal by som že vyliate červené víno môže byť vcelku problém.... Travertín má jedinú výhodu že nejaká špina zanikne v jeho prirodzenej nepravidelnosti.....Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@katrinka8 neviem o akú úpravu sa jedná ale predp… @eagleowl - to neviem veru, je to možné, nedávali sme, lebo sme nepotrebovali. Po chodníku ani popred dom sme ešte s červeným vínom nechodili, takto veru neviem posúdiť 😄 Hrdza sa nám dostala na dlažbu, ale išla dole čističom na kameň. Ale áno, v tej štruktúre zaniká bežná špina, ktorú vidno napríklad na zámkovej dlažbe alebo aj na drevoplastovej podlahe. Ale našla som takúto pomôcku: https://www.cisticedlazby.cz/jak-odst...Odpoveď na príspevok od katrinka8:
@katarina153 - čiastočne ho máme pod stechou, ale… @katrinka8 my budeme mat chodníky aj vstup a parkovisko zo zamkovej dlazby, uz ju mame na pozemku len ju nema kto položiť. Aspon terasu som chcela nejakú peknú. Boli sme travertín aj pozrieť prišlo mi to hladké, leštené až na spóry. Nešmýka sa na tom v zime? Lebo to vyzeralo dosť hladké. A tie spóry sa moc nemažú? Ja som si myslela keď som to videla, že to nemôže nasiaknuť také to bolo pekné hladkolesklé. Rozmýšľali sme aj pieskovec, ale to by bolo všetko vidno, tak ako na zamkovej, každý frk oleja.Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@katarina153 to si odkonzultujte s niekým kto to … @eagleowl bola som pozrieť vzorky a vyzeralo to pekné hladké, ako keby leštené. Ešte sme rozmýšľali nad pieskovcom a do toho by sa 100% všetko vpilo a nešlo dolu tak ako do zamkovej. Myslela som práve, že to pekne utriem keď sa niečo vyleje ako z gresuOdpoveď na príspevok od katarina153:
@katrinka8 my budeme mat chodníky aj vstup a park… @katarina153 - no nám sa na tom nešmýka, keď je len napršané. Iba keď je ľad so snehom, ale tak to sa šmýka na všetkom. No tým, že nemáme travertín na terase, tak tam nám zatiaľ nemalo moc čo také napadať alebo sa vyliať, že by sme zistili, že tam niečo vsiaklo alebo nevsiaklo. To neviem veru. Ale také, že keď sa rozmažú lupene z kvetov napríklad - tak tie farebné čmuhy v pohode zmyje dážď, neostanú fľaky.