Zdravím.
Chystam sa prerabat byt na prenajom.
Je tam stare bytove jadro. Rozmyslam dat na umakart zeleny sadrokarton a kleber sietku a obklad.
Sam neviem ci bude taketo riesenie funkcne. Teoreticky by malo byt.
Druha moznost to zrutit a postavit ale nejdem menit rozmer jadra.
Dik za rady.
@lukas2589 Stúpačky sú v akom stave? Lebo ak v pôvodnom, tak vyhoď umakart a daj SDK - pri prípadnej výmene stúpačiek najmenšia škoda. Ak sú vymenené, daj aj pórobetón, ale 5 cm max - na zakrytie to stačí a nezmenší to miestnosť WC…
@lukas2589 radia Vám tí, čo to neplatia. Byt na prenájim investície moc nezhodnotia,a le nájomníci určite znehodnotia. Sdk upraví plochy esteticky, spevní stenu, obklad unesie. Ak nechcete meniť dispozíciu, je zme jadra zbytočná. A zvážil by som aj obklad, vodovzdorná omietka sa dá získať jednoduchšie.
@lukas2589 ak chces davat SDK, tak kleber a sietka je zbytocna. Obklad nalepis rovno na SDK. Dalsia moznost je renovacia umakartu, nemam skusenost. Vacsinou sa robila priecka z porfixu, ale to vacsinou z dovodu zmeny dispozicie.
@lukas2589 tak tam dáš iba omietku, to lepidlo ti tam vôbec netreba. v princípe by ti ale stačilo iby vysádrovať spoje, skrutky a vymaľovať a dosiahneš normálny vzhľad steny bez trápenia. Ibaže by si mal štukové omietky a potrebuješ mať zrnitý vzor aj na pokračovaní steny zo SDK.
@lukas2589 Mám to tak doma v byte zo 10rokov a úplne bez problémov. Na umakarte SDK a obklad, pre nájomníkov úplne postačuje, vandal zdemoluje aj panel 🙂
Najlepsie je zburat to cele a postavit na novo. Ono sa to javi ako dobra volba ten sdk, ze usetris a nemusis burat, ale to je riesenie len na cas. Potom aj tak to treba vymenit komplet. A zase ked sa to raz urobi a poriadne mas vystarane.
@lukas2589 svokrovci to tak maju uz 10 rokov a nie je s tym ziaden problem. Kludne by som to tak spravila.. Na sadros nepotrebujes ziaden kleber a sietku, zo strany kupelne normalne poobkladaj a tam, kde nemusia byt kachlicky, tam predsa moze byt sadrokartonova stena v pohode.. My sme si tiez oblozili umakart zo strany chodby sadrosom a vyzeralo to dobre.. A pouvazovala by som aj nad tou moznostou, co pise @jan45 My sme si napr. na chalupu dali do kupelne keramicky lak na stenu, pretoze jednak tam mame stenu tak krivu, ze 10 cm rozdiel a jednak sa sprchac bude vyuzivat ozaj len prilezitostne, takze sme to riskli a uvidime.. Celkova investicia asi 100 ecok a dva dni roboty na celu miestnost..
zaujimalo by ma z akeho dovodu davat omietku na sdk? Ved to je uplne proti vsetkemu, ved prave preto vymysleli sdk.zatiahnut spary,prebrusit, a malovat.
Zdravim, ako riesite ukoncenie sadrokartonu okolo zarubni ak davate sadrokarton na umakart ? resp. sadrokarton na umakartovu konstrukciu? lebo sadrokarton je hrubsi ako umakart
Zdravim chcem umakart prekryt sadrokatonom.
Chcem ho niecim prilepit na umakart a poistit to aj par samorezkami, alebo skrutkami s hmozdinkami do umakartu. Co hovorite na taky postup ?
Dalsia otazka je..., cim prilepit sadrokarton na umakart? chemopren ? lepidlo co sa dava na sietku, alebo na obklad? alebo montazna pena? alebo .... ?
Vopred vdaka za rady...