Odpoveď na príspevok od peter6999:
Ahojte. Je tu niekto kto rozmýšľal nad plynovým a… @peter6999 viem ti odpovedať celkom úprimne, nakoľko môžem porovnať.. Plynový je lepšie regulovateľný, ale to je asi tak jediná výhoda, ak vôbec nejaká, lebo už aj nové indukčné majú celkom dobre nastavenú reguláciu. Vlastne ešte jednu výhodu má plyn, že naň môžu ísť všetky typy hrncov. No a teraz k jednej obrovskej nevýhode plyňákov. Plyn, ked horí, tak vytvára s vodnými parami hnusnú mastnú paru, ktorá sa prichytáva všade okolo dosky. T.j digestor, skrinka, obloženie steny. Je to taký hnusný lepkavý humáč, čo nevyčistíte ani čističom bŕzd na auto. Pri elektrickom indukčnom je para parou a nevytvára sa tá hnusná lepkavá hmota, ktorá sa nedá vyčistiť. Rýchlosť indukčnej dosky je až šokujúca.. Lepšie sa udržiava čistota.. Nezasne vám plameň, nepodpálite si pohodenú utierku na dreze, skrátka je bezpečnejšia. Čo sa ceny týka, tak už tie rozdiely nie sú také priepastné, ako kedysi. Ekonomičnosť prevádzky je na porovnateľnej úrovni, možo trošku výhodnejšie je variť na plyne.. Ale ja by som teraz radšej šiel do indukcie. Je však potreba sa s ňou naučiť variť.. Ale ked máš indukciu, tak nepotrebuješ elektrickú varnú konvicu, stačí ti čajník. Ja mám 3000W konvicu a rovnaké množstvo vody sa mi na 2000W indukcii ohreje k bodu varu rýchlejšie. Za mňa indukcia palec hore.Odpoveď na príspevok od peter6999:
Ahojte. Je tu niekto kto rozmýšľal nad plynovým a… @peter6999 Úprimne poviem, že aj keby som mal v novom dome plyn, tak by bola indukčná varná doska. A to sme cez 20 rokov mali plynovú (naposledy Elektrolux s 5 horákmi)... Akurát by som volil takú indukcie, ktorá dokáže dobre regulovať svoj výkon, myslím, že mnohí výrobcovia majú na niektorých doskách aj funkcie pre roztapanie čokolády (či masla?). To je jedno, proste, že majú už dobré riešenie pre reguláciu. Možno aj že má napr. 15-20 stupňov regulácie a nie iba napr. 7.Odpoveď na príspevok od peter6999:
Ahojte. Je tu niekto kto rozmýšľal nad plynovým a… @peter6999 tiež som riešila túto dilemu a keďže som sa nevedela rozhodnúť, mám kombinovanú dosku plyn, indukcia a som nadmieru spokojná. Už je tu o tom pomerne dosť debát, pohladaj si tie staršie. Väčšina preferuje indukciu. Ja oceňujem jej rýchlosť, ale mne sa proste lepšie varí na plyne. Ak by som nemohla mať aj aj, beriem plyn. Nemám na to nejaké extra zdôvodnenie, že prečo, proste sa mi lepšie varí na plyne 🤷 To je ako otázka, či manuál alebo automat. Alebo či bývať v meste alebo na dedine. Proste dostaneš odpovede čisto podľa pocitov, čo komu je lepšie.Odpoveď na príspevok od peter6999:
Ahojte. Je tu niekto kto rozmýšľal nad plynovým a… @peter6999 ber idukciu. Mali sme na byte plynovú, na dome máme indukciu a je to nebe a dudy. Plynovú už ani zadarmo.Odpoveď na príspevok od peter6999:
Ahojte. Je tu niekto kto rozmýšľal nad plynovým a… @peter6999 indukcia, mame plyn v dome, ale dali sme si indukciu. sem-tam u mamy varim na plyne a teda uz by som to doma nechcela...Odpoveď na príspevok od zicher:
@peter6999 viem ti odpovedať celkom úprimne, nako… @zicher S tou kanvicou je to technicky nezmysellOdpoveď na príspevok od zicher:
@peter6999 viem ti odpovedať celkom úprimne, nako… @zicher S tou kanvicou je to technicky nezmysel.2000W nemoze zohriať vodu skor.ako 3000W.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@zicher S tou kanvicou je to technicky nezmysel.2… @dusan72 tak si to vyskúšaj ty technický nezmysel. V kanvici zohrievaš najskôr špirálu, tá zohreje výmazový keramický materiál okolo špirály, následne sa ohreje dno ktoré prenáša teplo do vody. Nábeh je pomalý, tepelná zotrvačnosť veľká, teplota jadra špirály obrovská... Teplo dna v kanvici stúpa ešte dlho potom, čo sa kanvica vypne, lebo špirála má dlhý dobeh.. Voda sa zo špirály cez prechodové média ohrieva oveľa pomalšie, lebo je obrovský rozdiel medzi teplotou špirály a teplotou dna kanvice, tepelný prechod nemá zdaleka takú účinnosť. Na ohriatie vody špirálou potrebuješ reálne oveľa vyššiu teplotu jadra špirály, ako ked ohrievaš v indukcii iba dno nádoby. Žiadne tepelné straty, prechody, prehriate jadro a žiadny tepelný dobeh jadra.. To všetko je jalová energia, ktorá sa do vody dostane oveľa pomalšie, ako ked ohrievaš samotné dno elektromagnetizmom. Vyskúšaj a nemudruj.Odpoveď na príspevok od zicher:
@dusan72 tak si to vyskúšaj ty technický nezmysel… @zicher samozrejme záleží aj od konštrukcie kanvice, či hrnca a tiež aj množstva ohrievanej vody, ale indukcia má vždy vyššiu účinnosť, ako akákoľvek špirála.. Či sklokeramika, alebo kanvica na kávu.Odpoveď na príspevok od zicher:
@zicher samozrejme záleží aj od konštrukcie kanvi… @zicher Amen.Odpoveď na príspevok od zicher:
@zicher samozrejme záleží aj od konštrukcie kanvi… @zicher A aj si zmeral skutočné príkony oboch zariadení?Odpoveď na príspevok od peter6999:
Po pozreti recenzií videí som rozhodnuty pre indu… @peter6999 urcite nech ma kazda "platna" samostatne ovladanie, to je asi najdolezitejsieOdpoveď na príspevok od cina1:
@peter6999 urcite nech ma kazda "platna" samostat… @cina1 neviem, či je podmienkou, to samostatné ovládanie na každú platňu, minulý rok sme menili dosku, stará mala "centrálne" ovládanie, nová má na každú dosku zvlášť a vždy keď ju moja zapne, tak počúvam, že tá stará bola lepšia. Už je to 4 mesiac a ešte ju to neprešlo, proste jej to nevyhovuje 😎Odpoveď na príspevok od zicher:
Ked sme pri tých indukčných, Pred pár dňami som m… @zicher rúru som dal do inej skrinky. Dva dôvody, u nás sa dosť varí aj pečie, a keď ide rúra, tak chladenie z nej ide dopredu rovno na stehná tomu, kto stojí a mieša niečo hore na doske. A za druhé, keď pečie rúra, tak indukcia nad ňou sa veľmi prehrieva.Odpoveď na príspevok od zicher:
Ked sme pri tých indukčných, Pred pár dňami som m… @zicher indukciu máme nad šuflikom - priborníkom a rúru máme vo výške pracovnej dosky v skrinke na boku linky... Na druhej strane presne rovnako microwave...Odpoveď na príspevok od foox:
@cina1 neviem, či je podmienkou, to samostatné ov… @foox varim ja, a ja teda by som nechcela mat spolocne ovladanie, nemusi sa podla toho riaditOdpoveď na príspevok od peter6999:
Tak teda na co pozerať pri výbere indukčnej dosky… @peter6999 Ako sa pripája, či je do zásuvky na kábel s vidlicou, alebo do krabice.. Ako sa ovláda. Aký má odober. Či je 1F alebo je trojfázová. Takže či ju dokážeš správne pripojiť do siete.. Aká je hlboká, či máš na ňu v linke dostatok miesta. A či sa ti páči...Odpoveď na príspevok od peter6999:
Prerába sa cela kuchyňa s elektrikou takze bude n… @peter6999 žena dosť využíva (a aj ja) spojenie dvoch zón do jednej, fry snímač, flexi zónu (tri výkony na jednej zóne a posúvaním panvice/hrnca po nej sa meni výkon v troch vopred nastavených presetoch) A máme tiež centrálne ovládanie a neviem, čo je na tom akože zlé. Navolim zónu a zadam jej výkon. Easy. A máme veľa stupňov výkonu od 0 po 9 a každý je ešte delený na 1/2, takže 18 stupňov výkonu + boost + powerboost. Powerboost je pecka - 30 sekúnd a voda vrie... https://www.bosch-home.com/sk/vypis-p...Odpoveď na príspevok od zicher:
@peter6999 viem ti odpovedať celkom úprimne, nako… @zicher "...Plyn keď horí, vytvára s vodnými parami hnusnú mastnú paru..." Ten lepkavý nános na digestore, potrubí, atď. poznám, ale určite to nie je od kombinácie plyn + vodná para ! Vieš Ty svoje tvrdenie nejako chemicky zdôvodniť ????