Ahojte,
mám byt v Petržalke, v ktorom je pôvodné betónové jadro. Ide o typ bytu, do ktorého miesto umakarttovej kúpelne vložili betónovú kúpelňu. "Vďaka" tomuto nápadu mám fakticky dvojité steny a čo je horšie, aj dvojitú podlahu v kúpelni. Do kúpelne sa vstupuje po jednom schode. WC takýto schod ani dvojité podlahy & steny nemá, a preto sú dvere do oboch miestností v inej výške.
Premýšľam nad rekonštrukciou kúpelne a WC a rád by som sa zbavil schodu v kúpelni. Inými slovami by som sa rád aspoň čiastočne zbavil dvojitej podlahy v kúpelni a túto odstránil až po budúce vaňu, alternatívne možno vyhodím aj celé panelové jadro a zväčším tým priestor kúpelne.
Má niekto z Vás skúsenosť s podobným typom kúpelne (vloženej betónovej so schodom) a čo všetko odstránenie aspoň toho schodu môže obnášať, a to aj finančne? Neviem, či sa do toho mám púšťať, alebo nie. Laicky mi príde, že by malo byť reálne vyrezať aspoň podlahu po vaňu (vaňa by sa položila na pôvodnú dvojitú podlahu) a zbavil by som sa schodu, o ktorý som rozospatý zakopol už aspoň sto krát a každá návšteva takisto ]-(
Za každý nápad a radu budem vďačný!
@gastonglock Robili sme takúto kúpelňu na Hrobákovej. Samozrejme, že je možné danú podlahu vyrezať a vybúrať, ale len za určitých podmienok. Keďže celá kúpelňa bola položená ako celok vrátane podlahy, tak po vybúraní podlahy v takejto kúpelni by asi mohol nastať statický problém s bočnými stenami, pretože v takomto prípade slúži podlaha ako rozpera. Bolo to už pár rokov dozadu, ale klient mal na takéto vybúrenie podlahy "statický" posudok s návrhom preventívnych opatrení. Riešilo sa to oceľovou konštrukciou (L - profily) ukotvenou na chemických kotvách a podlaha sa vyliala nivelákom v hrúbke asi 7mm. Ideálne je podľa môjho názoru asi zbúrať to celé. Záleží ale od finančných prostriedkov určených na rekonštrukciu.
@gastonglock - tak toto prave riesime aj my, v byte do ktoreho sa budeme stahovat. Kupelnu budeme zvacsovat a tym padom by tam bol v strede kupelne schodik :-S ...majster ked bol na to pozerat tak tiez spominal ze hrozi ze sa rozidu bocne steny. Bola som pozerat u znamych, ti maju ten schodik vysekany po vanu, a nakolko maju rohovu vanu 140 x 140, tak im to drzi bez problemov uz viac ako 5 rokov. My planujeme vanu 160 x 100 ked to bude potial vysekane, snad to tiez bude OK. Pytam sa uplne laicky - co sa teoreticky moze stat? Moze sa nam normalne zrutit cela kupelna? =-)
Nuž toho sa obávam aj ja, že by vyrezanie časti podlahy mohlo destabilizovať steny, ktoré na nej fakticky držia. Ďalšia vec je, že ak by bola vaňa položená na pôvodnej podlahe (teda na schode", jej horný okraj by bol dosť vysoko a asi by sa do nej zle vchádzalo...
Bujdo, spomínaš si koľko asi vyšli zásahy do toho jadra v byte na Hrobákovej? My máme byt v podstate neďaleko, zrejme ten istý typ paneláku.
Keďže nemáme moc veľký rozpočet, možno to ani nebudeme musieť zvažovať a budeme sa toho rovno musieť vzdať :-S Ďalšia vec je to, že sa bojím, aby pri prípadnom rozbíjaní jadra susedom pod nami nespadol obklad...
Ďakujem!
@gastonglock Na eurá to vyšlo cca 2.200 eur bez sanity a obkladu, ale robilo sa aj WC. A toho suseda sa báť nemusíš, ten betón sa najprv nareže a až potom vyseká.
ja mam taky isty typ jadra, panelak v dubravke. povodne som tiez spekuloval nad tym ci cele to jadro nevyburat... ale nakoniec z financnych aj casovych dovodov som od toho upustil... len som odstranil starte obklady s velkou vrstvou lepidla pod nimi a dal nove. Po vyrovnani podlahy na chodbe a polozeni dlazby zostal ten schodik na cca 4 cm voci podlahe z chodby. Nezakopol som o to ani raz. Len bude problem so zarubnou, bude tam musiet ist atyp rozmer - o tie 4 cm dlhsia ako standard.