Dobrý deň. Máme s Mauntfieldu bazén Azuro 6 a kúpili sme aj solárny ohrev, aj solárnu plachtu a voda má 26°. Chceli by sme docieliť aby voda mala 30°+ kvôli malemú (10m). Ráno zapíname ohrev celý deň svieti zozadu a potom spredu na ohrev slnko + vodu máme zakrytú s tou solárnou plachtou. Robíme to správne ? Alebo sa má cez deň odokryť bazén aby lúče šli rovno na vodu? Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem 🙂
@1vitito1 nepomôžeš si kým tam nemáš plnohodnotný termický systém. Aktuálne sú stále nočné teploty pod 20°C, takže bazén ako taký stráca teplo relatívne rýchlo. Keď budú nočné teploty okolo 25°C, zlepší sa to.
Záleží aj na objeme bazéna...
@1vitito1 to je riadna blbost! Solarnu plachtu len na noc. Cez den blokuje ohrievanie. Solarna plachta je vlastne bublibkova folia - hrubsia... takze izolant. Myslim ze bazen potrebujete izolovat v noci aby teplota neunikala, nie cez den aby sa tan nedoatala..
@dominik_galaba ,,Keď budú nočné teploty okolo 25°C, zlepší sa to. "
Čo to trepeš? Nočné teploty u nás ešte neprešli cez 11°C, dnes konkrétne 7°C a voda v bazéne 28°C.
@stefanby Vidno, že nemáš v bazéne solárnu plachtu a nepoznáš to. Solárna plachta je zvyčajne čierna alebo modrá. Do bazéna sa dáva bublinkovou stranou dole. Slnko zohreje povrch fólie, zohrejú sa aj vzduchové bubliny a tie ohrievajú povrch vody. Keby si zasunul ruku pod plachtu niekedy poobede, tak voda je citeľne teplejšia pod plachtou, než hlbšie v bazéne.
Môže sa nechať aj cez noc - aspoň do bazéna nenapadajú mušky a iná háveď a teoreticky izoluje vodu pred vychladnutím.
@ruren tak v KK možno ešte sneh odhadzujete, neviem... tu sú vyššie...
aj čítaš ? má tam 20 m3 vody... čo myslíš, že to vyhreje jak vaňu ?
20 m3... násobne väčší objem ako bežné bazény, väčšia plocha - jednak cez deň s veľkou solárnou dokáže viac ohriať (v závislosti od hĺbky bazéna) ale cez noc sa násobne viac ochladzuje cez plochu hladiny ...
ty trepko 😄
@chrobak7 no, plachtu som kupoval spolu s bazenom -6,6m3 vody... v noci keď je chladnejšie, tak vode podrží teplo - neschladne až toľko. Cez deň skôr spomali ohrievanie, ale nemeral som o koľko. A áno voda je pod plachtou ohriata cca 10cm, potom uz len vlažná. Ale rovnako sa ohreje aj pod zakrivacou plachtou - ale to bude tou tmavou farbou... keď bazen odkryjem rano a uz nan svieti slnko, voda sa ohreje skôr... ale kludne sa môžem mýliť a 3 roky to robim zle...
@dominik_galaba Trepko, od blbca, čo nevie ani čítať to znie pozoruhodné. A keby si sledoval tému od začiatku, tak by si sa dozvedel, že môj bazén má ešte dva krát toľko, čiže 40m3 a včera mala voda 30°C.
@ruren je to demenciou stareckou ? Nikde v tejto téme si neuviedol, že máš 40 m3 bazén ... ale OK.
hej ... 40 m3 bez prekrytia len so solárnou plachtou má 30°C ... 😄
@dominik_galaba neviem k čomu je mu taký bazén, pár km od neho je totiž welnes kde je kopa bazénov i s 38 st , ja tam chodím pomerne často a to tam mám podstatne viac a doma žiaden za jeho vybudovanie a prevádzku by som dal podstatne viac ako dám postupne za vstupné, odporúčam hlavne po turistike v blízkom Sl. raji alebo v Tatrách
@dominik_galaba podľa toho k čomu len na vyhriatie tela je to málo , tam sa len ochladíš, na plávanie zas veľa, skúsil som na Táľoch i v 16 st , tam len rýchlo preplávať a ihned vonku, ale na Mare som potom vydržal i celý deň len plávať preplával som ju po dlžke i po šírke má ešte viac v zátokách, najlepšie sa ale pláva v štiavnických jazerách, nikdy tam nefúka, hladina bez vlnobitia, teraz chodievam viac po welnes kde máš všetko