Odpoveď na príspevok od denka259:
Ahojte, Plánujeme s manželom kúpiť byt o rozlohe … @denka259 BAlkón alebo loggia nie je spoločný priestor, patrí k bytu. Majiteľ platí aj z plochy terasy či balkóna príspevok do fondu opráv. A je jedno, či napíšu v kúpnej zmluve , že kupuje sa byt a balkón alebo sa uvedie byt s balkónom a uvedie sa jedna cena. Ty nekupuješ balkón samostatne, ale ako súčasť bytu. A je jedno, akú cenu si povie predávajúci - buď ju akceptuješ, alebo nie. Tak isto ti nevyčísľuje cenu chodieb, schodiska, výťahu... Všetko je v cene bytu. V kúpnej zmluve len musí byť špecifikovaná plocha jednotlivých miestností, preto je tam balkón samostatne uvedený. Ale cenu nemusel uvádzať za balkón.Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:
A budeš spokojnejšia keď bude cena za m2 bytu vyš… @pavol_skalicky cena je uvedená za m2 a podľa plochy sa vypočítava celková cena. Je to izba v hoteli, predáva developer. Skôr rozmýšľam, či je fér mať rovnakú cenu/m2 balkóna ako aj riadeneho interiéru.Odpoveď na príspevok od denka259:
@pavol_skalicky cena je uvedená za m2 a podľa plo… @denka259 a ako my keď ti tu teraz povieme, že "jasné, cena za m2 balkóna má byť o 1/2 nižšia ako je cena m2 bytu" tak čo? Pôjdeš túto diskusiu ukázať developerovi a zjednávať cenu? Nesranduj. Nekúpiš ty, kúpi iný... Je úplne normálne, že dva úplne rovnaké byty, jeden s balkónom a druhý bez, budú mať rozdielne ceny. A nie, balkón nieje spoločný priestor. Spoločný priestor je ten, ktorý obyvatelia bytového domu užívajú spoločne. Schodisko, výťah, ... Nepredpokladám, že budú susedia využívať tvoj balkón....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@denka259 a ako my keď ti tu teraz povieme, že "j… @megdesign zo zákona je spoločný a nie, nepojdem ukázať diskusiu 🤦♀️ len ma zaujímajú názory iných.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@denka259 a ako my keď ti tu teraz povieme, že "j… @megdesign ano aj nie :D to nieje spolocny priestor, ale spolocna cast domu, to su rozdielne vecy vela ludi to riesi lebo chce prerobit na okna a balkon zlucit s izbou resp zasklit ...a pod. po takomto zasahu ked sa to zacne vykurovat maju problem susedia dole / hore lebo tepelne mosty ...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@denka259 a ako my keď ti tu teraz povieme, že "j… @megdesign podľa zákona o vlastníctve bytov sa za spoločnú časť domu považuje aj balkón, pretože ide o vodorovné nosné konštrukčné prvky vonkajšej konštrukcie obvodových múrov domu. Pojem spoločný priestor zákon ani nepozná.Odpoveď na príspevok od kreola:
@megdesign podľa zákona o vlastníctve bytov sa za… @kreola ale pozna. Vola sa to spolocne nebytove priestory. Zákon č. 182/1993 Z. z. Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o vlastníctve bytov a nebytových priestorov Spoločenstvo § 7 (1) Spoločenstvo je právnická osoba 11) založená podľa tohto zákona, ktorá spravuje spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu, nebytové priestory, ktoré sú v spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov (ďalej len „spoločné nebytové priestory"), Balkon nieje nosna konstrukcia.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kreola ale pozna. Vola sa to spolocne nebytove p… @megdesign ale no ... pojem spolocny nebytovy priestor sa v zakone pouziva len na nebytove priestory v spoluvlastníctve,,,,,,, Tu sa ale bavime o balkonoch, ktore sa povazuju za spolocnu cast domu a to som napisala vyssie. Nebojte, pojmy si nemylim :-)Odpoveď na príspevok od kreola:
@megdesign ale no ... pojem spolocny nebytovy pri… @kreola ale veď o tom píšem. Zadávatelka témy píše o tom, že balkón je spoločný priestor (viď úvodný príspevok). Ja som napísal, že nieje. Tak o čom stále?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kreola ale veď o tom píšem. Zadávatelka témy píš… @megdesign ved tagovali ste ma, ze "nemylte si pojmy a dojmy" :-). Tak potom sme ma oznacili omylom :-)Odpoveď na príspevok od kreola:
@megdesign ved tagovali ste ma, ze "nemylte si po… @kreola ešte raz a pomaly. Ja som napísal pred dvomi hodinami zadávatelka, že "A nie, balkón nieje spoločný priestor. " Nato si označila mňa "podľa zákona o vlastníctve bytov sa za spoločnú časť domu považuje aj balkón, " a začala vysvetľovať rozdiel medzi spoločnými priestormi a spoločnými časťami bytového domu... 🤦Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kreola ešte raz a pomaly. Ja som napísal pred dv… @megdesign ok beriem, zrejme som to prebehla v rychlosti a napisal si to tam spravne. Sorry.Odpoveď na príspevok od denka259:
Ahojte, Plánujeme s manželom kúpiť byt o rozlohe … @denka259 Byt si kúp za ponúknutú cenu a povedz im, že balkón nech si nechajú, že ho nechceš, lebo je to niečo "iné" a nie súčasť bytu. Ak náhodou kúpiš byť aj s balkónom, tak aspoň skús oznámiť obci/mestu, že balkón nepatrí k bytu, je to niečo "iné" a teda, že za neho nebudeš platiť daň z nehnuteľnosti rovnakú ako za byt. ... 🙃Odpoveď na príspevok od petersd:
@denka259 Byt si kúp za ponúknutú cenu a povedz i… @petersd dovolim si oponovat, do dane z nehnutelnosti sa sa balkony a terasy nepocitaju ... a vlastne mozme sa hadat ... lebo sak ... to nieje uprava pre cele slovensko, ale iba napr. pre konkr. mesto / obec ... :D