Rastlina levandule je zelený vetvený poloker, dorastá do výšky až 60 cm. Listy levandule sú dlhé a úzke, majú šedo zelenú farbu. Sú veľmi aromatické. Levanduľa kvitne v modrofialovej farbe najmä v júli a auguste. Kvety levandule obsahujú veľa blahodarných silíc ktoré svojimi účinkami upokojujú nervový systém, zlepšujú psychickú odolnosť a majú protizápalové účinky. Pôvodom levandule je Stredomorie, jej pestovanie sa stalo obľúbené aj v iných krajinách, vzácne aj na Slovensku. Najcharakteristickejšou oblasťou pre pestovanie levandule je však južné Francúzsko, oblasť Provance.Z rastliny sa zbierajú najmä kvety. Najvhodnejšia doba pre ich zber je tesne pred rozkvitnutím. Sušia sa zviazane po celých zväzkoch zavesené na suchom a teplom mieste. Zväzky sa potom ďalej používajú ako vonné predmety alebo dekorácia.Voňavé levanduľové vrecúška krásne prevoňajú náš domov. Uložené v šatni bezpečne odpudia mole a taktiež mravcom táto rastlinka veľmi nevonia. Taktiež komáre sa budú vyhýbať príbytku keď ucítia charakteristickú vôňu levandule.Listy levandule si nájdu uplatnenie aj v kuchyni. V malom množstve ich môžeme pridať k pečenému mäsu a rybám, hodí sa aj do hubových jedál a šalátov. Taktiež ich je možné kombinovať s rozmarínom, bazalkou a cibuľou. Levanduľové listy tvoria nedeliteľnú súčasť Provensálskeho korenia.
Levanduľová tinktúra pomôže liečbe lupín a nadmerného vypadávania vlasov. Lokálne sa dokonca používa proti plešivosti. Zmierňuje svalové kŕče a priaznivo pôsobí pri reumatických ochoreniach. Levanduľový čaj ma príjemnú vôňu a pomáha pri bolestivej menštruácií, či bolestiach hlavy. Pomôže aj levanduľový olej nakvapkaný do aróma lampičky. Uvoľňované silice znižujú krvný tlak a uvoľňujú napätie.Doprajte si príjemnú masáž s levanduľový olejom. Zregeneruje unavené telo, upokojí svalové a nervove napätie. Levanduľový olej sa hodí k ošetreniu pokožky celého tela. Priaznivo pôsobí pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Levanduľový olej ma protizápalové účinky a používa sa pri liečbe ekzémov a plesní.
Komentáre: