Na jesen som si zhotovil vyvysene zahony zo starych dosiek o vyske cca 25-30cm. Styri su s rozmerom 1x2,5m a dalsie styri s rozmerom 1x8m, dokopy zhruba 42 m2. Inspiroval som sa clankom Igora Ljadova. Po polozeni konstrukcie na zem som vykopal na hlbku jedneho ryla zeminu. Skladba zahonov je odspodu: hrube drevo, stare kusy dreva, hrube konare, tenke konare, slama, listie (aj orechove), zemina (tu co som pretym vykopal), trochu polovyzreteho kompostu (asi aj dost kysly, nakolko som tam daval vela jablk z celej zahrady). Chystam sa to este vsetko posypat dolomitnym vapencom a drevenym popolom z krbu, posledna vrstav bude tvorit nejaky kvalitny substrat (asi 5 cm).
Ma niekto skusenosti s podobnym pestovanim? Kedze takyto zahon by sa mal skorej zahrievat, malo by sa dat vysadzat zeleninu skorej ako klasickym sposobom. Planujem to na prve tyzdne prekryt netkanou textiliou. Ma s tym niekto skusenosti? Alebo ake doporucenia by ste mali napr. ohladne kombinovania typov zeleniny atd. Vdaka.
@darthez skusil som zobrat len pre zaujimavost, videl som take velke rajciny, ale trhali sa , praskali, schli... tato na foto vyzera uplne inak, som zvedavy
@senovlastnombyvani tak toto som nikdy nepocital :D, ale tak aby sa dalo medzi nimi chodit, aby som sa vedel normal kolmo k tomu postavit... netusim, cca 40-50cm
@hizanka my ešte len plánujeme... ešte máme čas kým to zrealizujeme - len som sa dopredu chcela informovať, koľko je asi fajn - ale fúrik, je veru dobrý nápad. Porozmýšľam :) Ďakujem za tip :)
Vyborne fungovali vlani, ziadna burina, urychleny rast, vsetko som musel doslova krotit. Na podiv, na malu plochu sa zmesti ovela viac. Pouzil som tiez cerveny smrek, zvnutra folia, zvonku drevo natrete belinkou (ochrana + lazura), naplnene najprv konarmi a bio odpadom, potom zeminou. Na jar vzdy naveziem kompost na vrch a premiesam, ziadne rylovanie. Kvetinace su vyssie, male dosky pri zemi stracaju vyznam, clovek sa musi zohybat rovnako, pri takomto rieseni chrbat netrpi.
Ano, nechcel som zvonku spatit drevo srobami. Z vnutornej strany mam L-kove profily, zasunute su do zeme cca 50cm a cca 3cm pod hornym okrajom vrchnej dosky. Kazda doska je prichytena na kazdej strane 2mi srobami. Najdlhsie "kvetinace" maju 3m a 2.3m, tie maju zelezny profil este aj v strede.
@darthez Vdaka. Tento rok planujem este natahat a zautomatizovat kvapkovu zavlahu v kvetinacoch. Vela stastia pri stavbe, ak budes mat otazky nejake, napis.
@mareklin este otazocka: "naplnene najprv konarmi a bio odpadom, potom zeminou" ake konare si daval? je rozdiel ci ovosny strom alebo nie? bio odpad myslis kompost alebo listie, trava atd...? zeminu si kupoval si normalnu zo zharady si dal.
dik
@darthez konare z ovocnych stromov, casti kmenov, nech si odhnivaju pomaly na spodu. Na to mensi odpad ako trava, a tazsia zemina. Nekupoval som nic, je tam navozena zemina zo zahrady, z vykopu pre jazierko. Daval som ju vsak rovnako ako bola povodne, cize spodna na spodok, vrchna na vrch. Kompost davam vzdy na jar na vrch vrstvu.
@darthez tak to ti verím, my začíname na vyvýšených záhonoch už tretiu sezónu. Našiel som pár fotiek, tak pripojím, možno niekoho inšpiruje. Kľudne sa pýtať, veľa vecí by som už pri budovaní záhonov robil inak.
@andyfoto ale vylamovali sme, ale niekedy sa aj pozabudlo :( a keď som pod paradajky a cukety nanosil slamu, tak aj polievať sme zabúdali, ale paradajkám, paprike aj cuketám sa darilo.
Cukety sme mali napríklad až do konca októbra a stále boli na nich kvety, ale to bolo vďaka teplému počasiu čo bolo minulý rok.
@atlaska tak minulý rok pršalo veľa to je pravda aj tu na Žitnom Ostrove, ale teplé počasie prevládalo až do začiatku novembra. V polovici októbra sme zberali zo záhonu uhorky nakladačky, ktoré sme neskoror zasadili :)