Olovovnik - diery v kmeni

Profilova fotka
Ahojte, kupili sme dnes olivovnik, krasny, velky a poriadne stary. Az pri vykladani doma sme si vsimli male dierky v kmeni. Dokonca aj na miestach, kde bol upravovany rezom. Neviete co by to mohlo byt? Nestal malo a bojim sa ci nie je napadnuty skodcom a este nam skape. Zahradnictvo povedalo, ze je to ok ale ked chcem nech ho privezieme spat. To je vsak extremne komplikovane. Je hrozne tazky a samotna preprava bola peklo. Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vovo:

Ahojte, kupili sme dnes olivovnik, krasny, velky…
@vovo Vyskúšaj hrubším silonom alebo nejakým mäkším drôtikom, ako sú tie diery hlboké a či sú rovné alebo vnútri zatočené. Ak je to rovné a nie veľmi hlboké, tak mne to príde ako diery vyvŕtané človekom - možno na tom strome bolo niečo uchytené. Ak je to hlboké a vnútri sa to točí, tak to môže byť nejaký škodca. Podobné som mal na rakytníku - napadli ho drevotoče, viď táto diskusia: https://www.modrastrecha.sk/forum/zah... Ale prírodní škodcovia nerobia tak dokonalé a rovnaké diery. Aj na mojich fotkách uvidíš, že to sú skôr chodbičky pod kôrovou. Nechaj ten strom chvíľu tak a pozoruj ho. Ak by sa pod tými dierami vyskytli piliny, tak to bude škodca. Ak nie, tak to nie je prírodné alebo už tam nič nie je.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@vovo Vyskúšaj hrubším silonom alebo nejakým mäkš…
@chrobak7 dakujem za radu. Urcite vyskusam
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vovo:

Ahojte, kupili sme dnes olivovnik, krasny, velky…
@vovo Aké veľké sú tie diery? Ja mám mladé olivovníky s priemerom kmena ale 3cm a doniesol som ich s dierkami. Dierky mali ale 0,5-1mm. Dierky som zatrel Dendrosanom, takým voskom na rany na stromoch. A všimol som si že niektoré dierky sú ešte aktívne. Tak som do nich strekol aj decis s injekčnou striekačkou. Objavil som že by to mohol byť buď nosáčik alebo lykožrút, resp najviac sa mi to podobalo na Olive bark beetle https://www.google.com/search?q=Olive... Bežný škodca na olivovníkoch. A keď som písal aj na FB na olivovníky.sk, vraveli že oni majú overené zdroje že tam s takymto škodcom nemajú skúsenosť. Ale zistil som že by na nich mal platiť postrek na báze deltamethrinu. To sú systémové postreky ako decis alebo sanyum. Decis má viacej účinnej látky deltamethrinu na dávku. Aj keby to nebol Olive bark beetle tak by som to strekol spomínanými systémovými postrekmi, zatrel dierky Dendrosanom a sledoval ich či sa niečo neobjaví.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?