Aký motor a ovladanie externýych zaluzi na casovane otvaranie a zatvaranie

Aky motor odporucate na zaluzie, ktore chcem automaticky cez nejake zigbee zariadenie spustat a vytahovat kazdy den v urcite hodiny, nad cim by bol manualny ovladac dialkovy, s ktorym by sa dalo hocikedy ovladat zaluzie...
Odpovedať
@radoslavc úplne klasický somfy, ktorý má 2 x L vstup (treba 4 žily, ale väčšinou sa ťahá CYKY 5x1,5). Potom to funguje tak že keď sa zopne fáza na prvý vstup idú žalúzie dole na druhý vstup idú hore. Príprava sa robí tak že tento 5 žilový kábel ide do krabičky kde bude ovládacie tlačidlo a následne odtiaľ už ide CYKY 3x1,5 do rozvádzaca. Následne keď budete automatizovat tak do krabičky pod vypínač dáte nejaký zaluziovy aktor.
Odpovedať
@radoslavc otázka znie aké riadenie motora, nie aký motor....
Odpovedať
@megdesign je viacero aj tych motorov, cena od 150e @neutrino ano mam 5x1,5 do rozvadzaca, cestou nebude ziadny vypinac, chcem to len dialkovo riesit... na aliexpresse som videl nejake tuya rele urcene na toto, len neviem ako s tym dialkovym vypinacom, kde sa to aj nastavuje, to je vzdy jeden vypinac ku kazdemu motoru?
Odpovedať
https://www.kzaluzie.sk/eshop/p/motor... https://reflexrol.eu/somfy-j4-wt-prot...
Odpovedať
@radoslavc keď to má byť priamo z rozvadzaca a len cez apku tak netreba žiadny vypínač alebo tlačidlo... To nie je samozrejme povinné. Len pozor keď sa dáva niečo do rozvadzaca aby to bolo aj v takom vyhotovení (aby sa na to dala dať revízia). No ak máte natahanu hviezdu až do rozvadzaca prečo nejdete do niečoho lepšieho ako je tuya a zigbee. Napríklad TapHome alebo Loxone kde je už aj priamo declaration of conformity a o stabilite sa nemôžme ani baviť. Tuya je fajn ale skôr na prerábku klasickej inštalácie na Smart... Keď je niekde hviezda na aktory tak by som určite išiel do robustnejšieho riešenia.
Odpovedať
Dalsia otazka, ked tam cchem senzor vetra, tie motory maju komunikaciu so senzorom vetra v sebe, alebo treba na to dalsi soft, napr. tahoma? https://www.kzaluzie.sk/eshop/p/eolis...
Odpovedať
@neutrino som zastanca nepropietarnych rieseni a jednoduchych, kde si vsetko viem sam vymenit. nepotrebujem detailne blbosti v ovladani, cim je toho viac, tym menej to clovek vyuziva a hlavne hra sa s tym v uvode ako dieta s hrackou, ked to je nove, potom uz na taketo hry nie je priestor...tak preto mam rad najjednoduchsie riesenia...
Odpovedať
@radoslavc Ak chceš komplexné riešenie pre žalúzia - teda všetko to, čo popisuješ - časovač, DO, tak skús osloviť firmu Loxone. Nedávno som bol na prezentácii inteligentného domu a ich moduly dokážu všetko centrálne ovládať. Dokonca tie žalúzia sa dajú kombinovať so slnečnými a teplotnými čidlami, naprogramuješ si aj to, ktorá žalúzia je na ktorú svetovú stranu a pod. Ale nebude to stáť asi 50 €. https://www.loxone.com/sksk/produkty/... Ak si to chceš robiť sám, tak nemôžeš použiť 2 nezávislé systémy ovládania - napr. ten časovač a DO. Lebo by sa mohlo stať, že v rovnaký čas dostane motor príkaz na stiahnutie aj vytiahnutie. Časovanie aj DO musí byť jeden systém. A motor je jedno aký použiješ, túto službu ti urobí ktorýkoľvek. Dôležité je to ovládanie.
Odpovedať
@radoslavc Veterné čidlo je v podstate diaľkový ovládač, ktorý ovláda len vytiahnutie žalúzií. Ja mám tuším presne to čidlo, na ktoré si dal odkaz. Po inštalácii a napojení na 230 V to bolo treba spárovať s každým motorom (presnejšie povedané, každý motor mal svoj vlastný prijímač a ovládač motora a s tým to bolo treba spárovať). Takže žalúzie môžem ovládať diaľkovým ovládačom a veterné čidlo dáva príkaz len na vytiahnutie. Ku každému motoru sa dá napárovať aj viac diaľkových ovládačov.
Odpovedať
@chrobak7 a cez aky system to ovladate?
Odpovedať
@radoslavc Neviem, či sa to dá nazvať systémom, ale pri motore je prijímač a ten je spárovaný s diaľkovým ovládačom Telis 4 Soliris: https://www.kzaluzie.sk/eshop/p/telis... V obývačke mám 4 žalúzie a ovládam ich týmto jedným ovládačom. V spálni je jedna žalúzia a je k nej samostatný ovládač. Možno keby si našiel nejaký modul s časovačom, ktorý by si dal napárovať na prijímač, ktorý budeš mať pri motore (ktorý vlastne bude ovládať motor), tak by si mohol k nemu napárovať diaľkový ovládač aj časovač. Ak to ovláda jeden prijímač, tak by problém nemal byť, lebo buď dostane príkaz z jedného alebo druhého zariadenia. Ale nemám prehľad o prijímačoch k motorom.
Odpovedať
@radoslavc Tu som našiel približné ceny riešenia od firmy Loxone. Používa sa na to miniserver, na ktorý sú napojené všetky žalúzia. K nemu si môžeš pripojiť potom diaľkové ovládače, slnečné, veterné čidlá a cez ten server môžeš programovať časové ovládanie každej žalúzie. https://www.loxone.com/sksk/blog/cena... Cena síce nie je malá, ale máš to komplexné. Nemyslím, že nájdeš lacnejšie riešenie. Ak pozliepaš rôzne komponenty, nemusia byť kompatibilné. Pri tomto riešení nepotrebuješ k motoru prijímač, lebo motory sú priamo napojené káblom na server, ktorý ich ovláda. Všetky ostatné ovládače sú napojené na server. Akurát motor by si mal použiť taký, ktorý má aj spätnú väzbu o polohe a naklonení. Potom ten server má stále informáciu o tom, v akom stave sa žalúzie nachádzajú. Aspoň tak nejak nám to na tej prezentácii vysvetlili.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ked tak nad tym rozmyslam, by to bez problemov malo ist. To ovladanie by som kupil na ovladanie 4 zaluzii (presne tolko je aj na jednom ovladaci) a to ovladanie bude asi nadriadene. Casovac by bol cez tuya. Otazne je, ci tie Tuya by len spinali tie vodice, alebo su aj take verzie, co by sa vedeli sparovat so Somfy.
Odpovedať
Tak treba dat spravne do vyhladavaca. https://www.wouternieuwerth.nl/how-to... https://leo-vander-meulen.medium.com/... https://www.libhunt.com/compare-Pi-So...
Odpovedať
@radoslavc čo chceš párovať aké Somfy prosím ťa s Tuya? 😄 Evidentne nevieš o čom píšeš... A ešte si to chceš robiť DIY.... Somfy sú obyčajné motory. Dve fázy (na smer) pracovný a ochranný vodič. Basta! Riadiaci systém dáva správnu fázu, keď fúka vietor, keď svieti slnko, keď prehrieva interiér, atp.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?