Súhlas

Zdravím. Chcem sa opýtať, nakoľko sa nevieme dopátrať k jasnej odpovedi. Bývame v dome s tromi bytovými jednotkami. Každý byt má vlastný vchod. Samozrejme obvodové múry a strecha sú spoločné. A tu je otázka. Som vlastníkom jedného bytu a zvyšné dva byty sú vo vlastníctve ľudí, ktorí sú v blízkom rodinnom vzťahu. (Mama a syn. Každý má jeden byt). Samozrejme začali nejaké problémy. Ide o to, že ja keď chcem niečo urobiť, nedajú mi súhlas, ale oni si veselo na dome robia, lebo vraj im stačí väčšinový súhlas. (Tak si pomáhajú) Pán zo stavebného povedal, vraj musia mať súhlas od všetkých vlastníkov bytov, ale oni si idú svoje, lebo sa riadia podľa nejakého zákona o bytových domoch. Momentálne sa chystajú zatepľovať svoje časti bytov. Prosím vás, ako je to teda pri trojdomoch? Väčšinový súhlas stačí? Dúfam, že nie, lebo sa mi ozaj nechce ťahať po súdoch. Ďakujem
Odpovedať
Porad sa blizsie s panom zo stavebneho alebo si prestuduj ten zakon, podla ktoreho sa oni riadia. Ono to zvykne byt tak, ze staci vacsinovy suhlas v bytovkach, panelakoch, ale v tomto neviem, bolo by to akoze fakt nespravodlive, keby to tak bolo aj v tomto pripade, kedze cez nich dvoch neprejdes.
Odpovedať
@zdennicio pán zo stavebného im jasne povedal, že aj keď je tento trojdom zapísaný ako bytový dom (lebo že vtedy sa to už neviem z akého dôvodu tak zapisovalo), že proste tu platí súhlas všetkých majiteľov. Ja len chcem vedieť, či aj takéto trojdomy majú nejaké pravidlá, čo sa týka úpravy stavby. Ich zastupuje právnik a s ním sa nič nedá rozprávať
Odpovedať
@andrea993 tak potom su to dva protichodne nazory, s tym sa musi tym padom dat nieco robit. Nevyznam sa do toho, nejdem mudrovat, no akoze drzim ale palce, aby sa ti to podarilo nejak rozumne doriesit.
Odpovedať
@zdennicio ďakujem. Musím rýchlo poriešiť, kým mu tu robotníci nenabehnú zatepľovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrea993 Podľa toho ako si opísal predmetný dom so spoločnými múrmi a strechou, tak to podľa stav.zákona asi bude rodinný dom s tromi bytovými jednotkami. Ak by to bol trojdom, tak každý dom by musel mať vlastnú stenu. Pozri si v zákone ako sa postupuje v prípade stavebných úprav v trojdome a rodinnom dome s tromi bytovými jednotkami a zistíš podmienky.
Odpovedať
@oli333 ďakujem. Lenže na katastri je to zapísané ako bytový dom. A podľa toho sa riadia.
Odpovedať
@andrea993 tak je podľa mňa zapísané v katastri zle. Pomohlo by preklasifikovať na rodinný dom. Pri bytových domoch sa ide podľa zákona o bytoch a nebytových priestoroch, tam je špecifikované na čo treba nadpolovičnú väčšinu, načo dvojtretinovú a kedy je potrebný súhlas všetkých vlastníkov. Vo vašom prípade by sa mohlo ísť podľa občianskeho zákonníka § 139: (1) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. (2) O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd. (3) Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd. To, čo žiada od vás stavebný úrad - takto si to mnohí stavební referenti vysvetľujú, je to tým, že stavebný zákon v tomto nie je jednoznačný.
Odpovedať
Viem o dvoch developerských projektoch v obci, kde sú domy každý s tromi bytovými jednotkami a v katastri sú zapísané takto: Druh stavby: 10 - rodinný dom Popis stavby: rodinný dom. V jednom prípade má každý byt samostatné súpisné číslo, v druhom prípade je súpisné číslo rovnaké pre všetky tri byty.
Odpovedať
Zákon č.50/1976 Zb. (Zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku) v aktuálnom znení: Par. 43b Bytové budovy (2) Bytový dom je budova určená na bývanie pozostávajúca zo štyroch a z viacerých bytov so spoločným hlavným vstupom z verejnej komunikácie. (3) Rodinný dom je budova určená predovšetkým na rodinné bývanie so samostatným vstupom z verejnej komunikácie, ktorá má najviac tri byty, dve nadzemné podlažia a podkrovie. Predpokladám, že keď predmetný dom zapisovali do katastra bolo znenie zákona iné...
Odpovedať
@alexnetatmo určite bolo iné. Tento dom má +-80 rokov. Už neviem presne, aby som netrepal do vetra. Kedysi to bývalá fara a prerobilo sa to na byty.
Odpovedať
@andrea993 Aha. Ale zápis do katastra bol urobený po prerábke, však?
Odpovedať
@alexnetatmo to netuším. Ale určite áno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andrea993 Dá sa to jednoducho potvrdiť: https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?