Vedeli ste, že strešná krytina nemusí váš dom chrániť proti vode ?

Nakoľko to aj pre vás pokladám za prospešné vedieť, založil som k mojej predošlej téme novú diskusiu. V technickej príručke Teranu, platí ale rovnako pre Bramac, Tondach ...., som sa dočítal nasledovné. "Aby bol strešný plášť striech s nízkym sklonom plne funkčný, musíme si uvedomiť, že v tomto prípade skladaná krytina plní pohľadovú funkciu, zároveň chráni spodné vrstvy strešnej konštrukcie pred UV žiarením, !!!! ale len do určitej miery chráni od vodných zrážok !!!!. Hydroizolačnú funkciu strechy preberá podstrešie. " Podstatné som označil výkričníkmi. Znamená, ak mi projektant v podotýkam, realizačnom projekte, naprojektoval a predpísal na 22 stupňový sklon strechy "trendy krytinu" Tegalit BS25st, alternatíva či Zenit BS 27st, tak moja dôvera nemoknúť sa mala po zbytok života (záruka 50 rokov) opierať nie o strešnú krytinu, ale o vieru, že je dokonale zrealizované podstrešie !? Kto nevie čo to je podstrešie a čo to je - štandardné,- tesné a - vodotesné podstrešie odporúčam naštudovať si. Opäť som si raz položil otázky prečo niektorí projektanti s nami experimentujú? Ten môj mal príkaz riešiť všetko maximálne jednoducho a funkčne! Prečo musí platiť, že ak staviate a neovládate skoro všetko zo stavbárčiny nemôžete sa čudovať, ak vás niečo, čo ste si dôkladne nenaštudovali raz dobehne. Mňa v tomto prípade mohla dobehnúť "iba" voda. Nakoľko nemôžem kvôli dodržaniu predpísanej výšky RD zvýšiť sklon strechy, podkrovie bude neobývané, predpísaný, technicky správne navrhnutý, plný záklop by tak bol pre mňa zbytočný luxus riešenie som našiel v použití iného druhu krytiny, ktorá 22 st v pohode zvládne aj proti vode. :-) Danubia, Klasik, MAX 7 ..... Viem, že správny technologický postup je pre projektanta samozrejmosť, no kto z nich by vsadil jediný prst, že to na stavbe tak aj bude dodržané? A načo veci komplikovať, keď to ide aj jednoduchšie?
Odpovedať
Profilova fotka
Investor si vyberie krytinu akú chce. Projektantovi tam stačí napísať, na akú krytinu navrhoval krov. Keramická, betonová či plechová. Na chyby v projekte by mali upozorniť majstri z jednotlivých profesií a navrhnúť vhodné riešenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 nech si vyrobca pise co chce ZIADNA "kusova" krytina v ZIADNOM sklone ti nezabezpeci ze pod nou nenajdes za urcitych podmienok vodu, alebo sneh. Takze na tvojom mieste by som neexperimentoval a dovolil si ten luxus plneho zakrytu.
Odpovedať
môže byť sklon ako po rebríku do neba no ak je metelica, sneh sa dostane všade, vtedy padá aj zo spodu do hora a podvihne i škridlu.
Odpovedať
A ked sa ta dostane par kvapiek vody tak ju hadam zadrzi folia nie? nevidel by som to tak tragicky
Odpovedať
Pod strechu s malým sklonom sa vždy odporúča plný záklop. Dokonca aj pod falcovanú krytinu kde je riziko najnižšie.
Odpovedať
majkoj strechári mi ponúkali záklop len dosky od 1400-1700 EUR, všetci okrem jedného, ktorý mi záklop vyhováral mi nacenili v technickom liste Teranu vyslovcene zakázané OSB !!!, ku cti im ide že to mali vo Výkaze výmere, no nikoho ani netrklo že sa to nemá, potom k doskám treba prirátať 2x tak drahú fóliu...., ale načo by som to robil ak netreba a riešením je iná krytina pri ktorej plný záklop výrobca krytiny nepožaduje? Diskusiu som otvoril s otázkou načo veci komplikovať? A ja som vyžadoval od projektanta jednoduché riešenia už pri zadaní RD. sysell odpovedá, čo sa stane s tými kvapkami, ktoré tam natečú, nafúka sneh a má pravdu bubulka722, suffo kto to odporúča, akí majstri?, strechári, ktorí mi všetci až na jedného ponúkli na záklop zakázané OSB !!??, alebo, že mi urobí z 22 25 pri Zenit bez záklopu a bude vymaľované. :-) BS je min 27 stupnov ??!!. :-( Výrobcovia krytiny odporúčajú to čo som napísal. Tegalit BS 25, Zenit BS 27. Všetko pod záklop. Danubia, Klasik, MAX 7 v pohode 22 bez záklopu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 Treba si vybrať správnych strechárov. Ja strechu nejdem robiť ak by chcel investor použiť OSB na krov alebo strop. Používam iba dosky. Ak nemusím, tak hladké krytiny nerobím. Však nemusíte tam dať ten Tegalit alebo Zenit. Projektant nie je strechár, tak detailne nevidí do toho.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 vobec nic sa nestane http://www.modrastrecha.sk/blog/bfina... iba tam budes mat vodu a sneh :)
Odpovedať
@pripad001 Hovoria to technické listy. Tak urob podla seba, mne je to jedno, len v prípade problémov so strechou ti reklamáciu nikto neuzná. Naj riešenie, zavolaj technikovi strešnej krytiny a hod s ním rozhovor. OSB tak maximálne na podhlady.
Odpovedať
@bubulka722 Vďaka za radu, urobil som tak. Konzultoval som s regionálnym zástupcom Bramacu a práve on mi odporučil ani nie Bramac MAX 7,pre nízke sklony, ale práve bežný Klasik, a to bez plného záklopu. Navyše nakoľko nepôjde o obytné podkrovie neodporúča ani zbytočne investovať do protectoru, ktorý sa v tomto druhu tiež vyrába a vraj menej prehrieva. Celú tému som ale otvoril hlavne z dôvodu ako som hore citoval z technického listu.
Odpovedať
@pripad001 Tak potom beriem späť. V každom prípade by som ale protector dala. Ani nie kvôli prehrievaniu, ale lepšej povrchovej úprave a tým pádom dlhšej farebnej stálosti. Predpokladám, že tem nie je taký velký finančný rozdiel, ale kvalita je určite neporovnatelná.
Odpovedať
@pripad001 regionálný zástupca nie je technik. Má za úlohu Vám predať 15 minútovú výrobnú kapacitu. Vypýtajte od neho písomné stanovisko, tak ako je to v "technickom liste".
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pripad001 Uplne chapem tvoje rozcarovanie nad projektantom. Tiez som zazil. Ale neviem, co ako teraz riesis. Do vyssieho skloniu nechces ist, radsej urobis kompromis na skridle, ktora sa ti mozno ani nebude pacit, ma horsiu povrchovu upravu, len preto, aby si sa vyhol plnemu debneniu??? To je kapanek nonsens. Hlavne vobec nerozumies najdolezitejsej veci - preco sa vlastne od nejakych ° sklonu odporuca to plne debnenie. Ked uvidis, ako sa aj najpevnejsia stresna folia prehyba pod vlastnou vahou, alebo ked na nu zasvieti slnko, tak pochopis. Nad prelepenymi spojmi sa ti budu vanicky tvorit. Neodtecie vsetka voda, zamrzne tam. Cize pre vystuz a oporu TEJ FOLIE je tam to debnenie, ulahcim ti patranie.. ;-) Ten kompromis ides robit uplne zbytocne a na svoj ukor. Ako pisu vyssie, voda, hnana vetrom, ci ako sneh sa dostane pod KAZDU skridlu. Neviem, aku mas plochu strechy, ale je to Acko, odpadu tam vela nebude. Kupis dosky, 160€/m3, pri 200m2 to je 5 m3, cize 800€. Kladivo hadam v ruke udrzis aj sam.
Odpovedať
@latomas Plný súhlas. Ušiel mi rozdiel medzi reg. zástupcom a techikom. Co je psáno, to je dáno. Inak kamarát má stavebniny a uplne bežná praktika mnohých výrobcov je natrepať zákazníkovi blbosti len aby sa zbavili starých skladových zásob. Tak isto to mohlo byť aj v tomto prípade, pretože už tá zmienka o Bramacu bez protectoru ma zabila.
Odpovedať
@pripad001 ano vedeli, pri malom sklone je zaklop "nutnost", stoji to par kubikov dreva a nejake tie klince, aspon mas istotu, ze ti strecha nezatecie, urcite by som nemenil krytinu resp. sklon strechy
Odpovedať
Profilova fotka
Treba sa postaviť pred nízky dom so strechou s malým sklonom a zistíte, že škridlu vôbec nevidíte. Potom treba zvážiť níklady a zistíte, že plochá strecha je výhodnejšia. Zatiaľ som nikde nečítal, ale škridla je materiál, ktorý neprenáša dobre ohyb a pri nízkom sklone je to zvýšené namáhanie ohybom. tam hrozí zlomenie a porucha
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?