Strecha z falcovaneho plechu - skusenosti

Ahojte,mam zhruba pol roka strechu z falcovaneho plechu. Otazky preco nie radsej skridlu, lebo statika to nedovolila. Falcovany plech som zvolil na zaklade odporucania, predtym sme na streche mali hlinikovy plech. No co ma trapy je, ze ked vonku fuka, tak ten plech nehorazne pocut,ako ked chytite plech a zacnete s nim mavat. Naopak ked prsi tak dazd nie je tak pocut ako pri starom plechu. Strechu nemam zatial zateplenu. Plech je prichyteny na latkách cca 4cm hrubych a 10 cm sirokych. Medzera medzi latkami je cca 10cm. Vie mi niekto povedat ci je tento jav normalny. Plech je pokladany v celych kusoch nie nadpajany a pod. Ake mate vy skusenosti? Dakujem
Odpovedať
@gami1008 skúsenosti sú obdobné (aspoň na jednej stavbe ktorú poznám osobne), neviem či to nie je tým, že pod plechom nie je plný záklop, alebo by pomohla DELTA TRELA alebo DUPONT TYVEK, ale tie by mali byť tiež uložené na plnom debnení. Zaregistroval som asi 3 obdobné skúsenosti a všetky boli uložená na latách. Predmetná strechy už bola zhodená a nahradená škridlou.
Odpovedať
Môže ten plech napr. podfuknut alebo niečo z dlhodobého hladiska sposobit?
Odpovedať
Mam plne debnenie -plechova strecha ,,blachotrapez ice crystal ,, falcovana-klik ..z rubovej strane plechu je nalepeni filc -najviac pocujeme v lete ked je 30 c , vtedy pocut ako plech sa roztahuje.., ked prsi absolutne nic , pri vetre sa posledne 3 roky sme poculi 2x ale to bol vetrisko ..inak nie mame 24 stupne sklon , snehove zabrany , ale ako som pisal plne debnenie na nom este folia baudera pod krytinou filc antikondenzacni..
Odpovedať
Nemam fotky kde by to bolo dobre vidieť ale vľavo ako sú nabité dosky tak pod nimi je strešná folia
Odpovedať
Profilova fotka
@gami1008 plech pôsobí ako blana na bubnoch, treba na miestach medzi doskami a v strede medzi falcami streknúť penuaj pod laty aba sa zmanili napínacie dľžkymecdzi prichytením plechu. Môže tam byť aj málo príchytiek, ale to už nezmeníte. ZTateplenie to nezmení.
Odpovedať
@jan45 O ten vydavajuci zvuk sa mi az tak nejedna,bojim sa len toho aby strechu neodfuklo. V nasom kraji dost prefukuje,samorejme ze pri miernom vetry to nie je pocut, ale ked sa vietor oprie do strechy tak ako keby niekto kladivom po streche buchal.
Odpovedať
@gami1008 podfuknúť by to nemalo, ale aj bez toho sanie vetra je dosť veľká sila. Bežný vietor tomu neublíži. Aj na streche ktorú som vyššie opisoval , extrémna víchrica, ktorá v meste zhadzovala staré strechy otvorila len zámok na asi 2 metroch . Opatrenia ktoré popisal @jan45 by tomu mali pomôcť, ak ju samozrejme nechceš riešiť kompletne.
Odpovedať
@gami1008 ja to mám už viac ako 60 r. a vietor ju nezobral,nie je ani upevnená na venci , lebo dom veniec nemá, takže je na dome len ako klobúk,upevnená len na krajniciach , musí byť zavetrená tak aby sa pod ňu nemohol dostať vietor, i presah je kratší, vietor z vonkajšej strany s ňou nepohne, to by musela mať 90st uhol,nepočujem ju skoro vôbec, no bývam v údolí kde veľmi nefúka
Odpovedať
Profilova fotka
proti podfúknutiu strechy sú vetráky, pozrite si strechy na kostoloch vždy mali okienka alebo vikiere, odsávalo to vlhký vzduch počas omše a bránilo podfúknutiu strechy. Strechu neodtrhne na strane odkiaľ fúka, tam ju pritláča ale odtrhne tých pár klincov na príponkách(robí sa to ešte tak?) Čo som videl odtrnuté strechy tak príponky mali po metri na jeden klinec alebo ešte horšie skrutku, a o falcovaní do spoja ani nevedeli.
Odpovedať
Mame podobny problem s hlukom ....ale zasa poriadne zafuci za ten rok u nas mozno 5x az 10x....cize to uz neriesim...musim verit strecharom:)
Odpovedať
Odfuknut ti ju neodfukne a to bubnovanie je u tohoto typu krytiny normálne. To je nevýhoda, čo sa ale týka zatekania je to najlepšia strecha aká môže byt. Zaizolovanie strechy niečo pomôže, ale počuť to bude. Ak môžem poradiť tak strechu treba zatepliť vatou. Pur pena je dobrý tepelný izolant ale zvukový až tak nie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?