Nárast cien stavebných materiálov

Ahojte. Prosim Vas aj Vam firmy navysuju ceny za vystavbu? Estelen sme vo faze zazmluvnenia firmy na vystavbu a za posledne 2 tyzdne 2x zdvihli cenovu ponuku kvoli celkovemu narastu cien stavebnych materialov. Viem ze situacia na trhu je naozaj zla a je velky dopyt po stav.materialov, ale dost nas to zaskocilo nakolko je to dost velka suma 😳 Vdaka
Odpovedať
1
2
8
Ahoj, mozes aj popisat o kolko ti to nakoniec navysili a v ktorej cenovej polozke? Diky! My chceme zacat stavat tento rok a robi mi to celkom vrasky na cele.
Odpovedať
@malase85 je to brutal všade... Išlo hore drevo, polystyrén, tehla, Ytong, železo všetko 😏, cenové ponuky pomaly ani nerobia lebo za týždeň vychádza iná cena 🤭
Odpovedať
Navysili nam cenu drevodomu o 14tis € a vsetko v podstate - skridla isla hore, zelezo,drevo, materialy na zateplenie 😭😭 Navyse ani toto zvysenie nam nevedia garantovat ze bude konecne ze kazdym dnom sa minaju materiy a ze ani nie je pri niektorych polozkach ze za kolko ale ci vobec to bude.
Odpovedať
Predpokladate niekto nejake ustalenie cien? Resp. to sa uz asi ani nevrati na povodne ceny.
Odpovedať
@somecheck myslím že to môže ísť o niečo dole časom, ale tiež že to budú umelo držať stále navysene
Odpovedať
@malase85 všetko ide neustále hore... ja to viem napr. pri oceli, dodávateľ nám asi každé dva týždne posiela nový cenník. Bez akejkoľvek garancie, že o dva dni nepošle znova. Takisto drevo viem, že ide stále hore. dobré časy už boli.
Odpovedať
Prečo by mali casom ist dole? Ved je taky dopyt ze ho nevládzu pokryt... Kedy sli na SK nejake ceny dole okrem pripadov ako respiratory, ze to dostali prikazom? Tiez chceme stavat ale ratam s dalsim narastanim cien. Nie naopak.
Odpovedať
@mucha999 ja to myslím v Tom zmysle, napr polystyrén.. bol nedostatok materiálu na výrobu, cena šla hore.. teraz by ho malo byť viacej tak cena pôjde možno dole ale určite nie na pôvodnú hodnotu, možno pár percent dole.. ale súhlas ak jedno ide hore, pôjde hore všetko aj keď je toho dostatok
Odpovedať
@malase85 co sme sa bavili s majstrami, tak materialu niet a ceny sa mali zvysovat takze si myslim, ze je to opodstatnene. Aj ked uz mate zmluvu podpisanu, tak by nejako nemali hybat s cenami, ci vy ju este nemate podpisanu?
Odpovedať
Profilova fotka
Všetko ide hore. Synovci majú stolársku firmu a drevo objednávali ešte pred mesiacom kvôli zvýšeniu cien,tak robili obrovskú objednávku a ešte stále ju nemajú. Ľudia sa sťažujú, že to veľa stojí, tak teraz majú robotu len s prepočítaním koľko stojí materiál lebo tiež ho musia kúpiť aby to mohli vyrobiť a tiež zadarmo to robiť nemôžu
Odpovedať
@malase85 áno všetko ide hore. Robím elektroinštalácie a materiál šiel neskutočne hore....
Odpovedať
je to bohuzial tak ale isiel stavebny material tusim o 30% vyssie a s tym clovek nic nespravi. a pritom mi majstr hovorili, ze aj napriek takym cenam niektory material vobec stavebniny nemaju.
Odpovedať
Článok sa načítava...
no doba je kruta a nech zije kapitalizmus 🙂 vsak toto ste chceli a po tom ste tuzili ci sa mylim??? ta nestukajte a pekne pracujte na kapitalistov !!! inak odporucam sa prestahovat na vychod kde podla jedneho sudruha nic nie je a preto aj ceny su take ake boli pred rokmi kubik dreva 200,- tehla leier 25cm co je zapadnarom podradny material 1,50 co stvorak stavby vide na 16 eur vata presne tak isto po 98,. za stvorak polis za nejakych 67 za stvorak / ten zdrazel to je fakt/ ale DT- cka ostali na tej istej cene jak aj beton ta neviem o com tu tocite ??? vsak platy su vraj na zapade o1/3 vysie ako na vychode ta neviem? snad sa to ekonomicky vyrovnalo ci ?zijem na vychode s penzie a dokazal som postavit dom bez hypoteky, a este som neumrel od hladu 🙂 jak som to dokazal bez vyplakavania je mi zahadou 🙂
Odpovedať
Osobne si myslím, že stavebná bublina sa blíži k svojmu vrcholu a koncom roka to celé spadne. Stavebná produkcia každým mesiacom klesá. Prepad v stavebníctve je nepopierateľný a dlhodobo zaznamenávaný. Výrobcovia materiálu sa ešte snažia dvíhať ceny, aby pokryli svoje plánované kvartálne/ročné zisky, ale takto to dlhodobo nevydrží. Budú nútený utiahnuť opasky a optimalizovať množstvo výroby vzhľadom na nižší dopyt. Stavba domu v roku 2021 je pre fyzickú osobu finančne nevýhodná. (podrobné štatistiky na https://slovak.statistics.sk/wps/port... )
Odpovedať
@kavar ak máš tv archív, zapni si včerajší program :2 ktorý začínal o 20.10 a pochopíš prečo to predtým muselo skončiť. Ber to tak, že vďaka tomu tu máme dnes stavebné materiály , ktoré sú moderné a energeticky úsporné. Bohužiaľ zvyšovanie cien stavebných materiálov podporuje súčasná pandemická situácia @purplesticks ale blud, stavebníctvo trpí rovnakým problémom ako zvyšok krajiny, ekonomika sa pribrzdila, každý sanuje peniaze a bojí sa investovať, mnohí by aj investovali ale nemajú z čoho, pandémia a pandemické opatrenia ich podnikanie často poriadne vyšťavili, klesá to preto, že viac menej dobieha záujem predpandemických investícií a nové bohužiaľ nepribúdajú, každý čaká čo bude a kedy to už skončí. Tých prognóz spľasnutia stavebných bublín a bublín cien nehnuteľností v okolí BA tu už len za posledných pár rokov bolo niekoľko, a ani jedna sa nedostavila. Iba stavebníctvo sa načas spomalilo, stavebníctvo patrí medzi oblasti, ktoré býva postihované krízami najčastejšie už zo svojej podstaty.
Odpovedať
@sousedekovci89 ja vsetko chapem, len ma akurat fakt nezaujima nejake vyplakavanie o drahych stav. materialoch !!! jak cesi hovoria -" kdyz na to nemam tak to proste nedelam " a tym u mna zhasla fajka !!! a idem si pozriet tebou odporucany dokument, viem ze socik musel padnut akurat nechapem preco vsetko zle sme si odkukali od zapadu a na dobre sme sa vykaslali ??? 🙂 no to mi ostane zahadou snad navzdy ! zil som vyse 35 rokov v canade ta viem o com pisem !!!
Odpovedať
@kavar ty si borec. Napises, ze si zil 35 rokov v Kanade a popri tom sa cudujes ludom na Slovensku, ze bez hypoteky by dnes dom nepostavili. Ty si kedy postavil ten dom na vychode? Lebo ceny u nas rastu prilis rychlo, ale platy tak rychlo nerastu. Preto si ludia nemozu dovolit postavit domy z usetrenych penazi. Neviem, comu nerozumies. A pravdu mas v tom, ze na co nemam, do toho sa nepustam :-)
Odpovedať
@kavar tu nejde o vyplakávanie ale o rozhorčenie ľudí ktoré plne chápem, pretože dnes nakupujeme za nazvem to ľudovo "rakúske ceny" ale platy "rakúske" fakt nie sú ani zďaleka ako ti to presnejšie a všeobecnejšie vysvetlil @jurkoboss k tomu dokumentu: krásne ilustruje, že ten systém bol samé klamstvo, kam si sa len pozrel... pre ilustráciu nebudem porovnávať stavebné materiály nakoľko ich historické ceny nepoznám: pred 12-13 rokmi stal rožok na slovensku bežne 1 korunu, dnes pod 2,40 koruny rožok mimo akcie nekúpiš, nehovoriac o tom že z niekdajších bežných 50 gramov dnes 90% výrobcov robí 40 g rožky 😉 chlieb detto z 1000g chlebov sú už len 900 g a niektorí výrobcovia idú ešte nižšie. To čo kedysi stál celý chlieb, dnes stojí polovica z neho. A teraz otázka: vzrástli o toľko platy? inak ďalej odmietam rozvíjať túto debatu týmto smerom, začíname poriadne odbočovať od témy 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 @jurkoboss škoda reči chlapi, nestrácajte čas, aj tak to nepochopí. Stačí si počítať jeho príspevky.
Odpovedať
@palo18 vsak hej Staci len ked si porovname, za komunizmu sa dom postavil za cca 100 000 KCS, moji rodicia po prevrate v 90 rokoch rekonstruovali stary dom a bedakali, ake velke peniaze ich to stalo. Vtedy si brali myslim 80 000 SKK z SFRB a boli z toho nervozni. V dnesnej dobe v prepocte to su cca 3 mesacne priemerne platy. Dnes uz clovek pomaly dom za 100 000 eur ani nepostavi. A pobavme sa o tejto teme zase o 10 rokov. To nam tych 100 000 eur bude rovnako smiesnych a budeme spominat, ako bolo lacno :-) Ale tak to jednoducho je. Netreba nadavat na kapitalizmus. Kazdy mame moznost sa snazit a zarobit dostatok penazi, aby sme si byvanie vedeli zabezpecit v ktorejkolvek dobe.
Odpovedať
No, takže z diskusie o narastajúcich cenách stavebných materiálov si autor témy zoberie to, že keď bude 35 rokov žiť v CA, môže si postaviť dom aj bez hypo. Tak to je veľká paráda. Keď tak počítam, 28 rokov mám teraz + na 35 pôjdem do CA, tak môžem veselo v 63 rokoch stavať dom! See you in 35 years, bitches!!!!!!
Odpovedať
skor precitas ze ked chces dom stavat na hypo, daj si sakra majzla kolko si beries, bo ti to nemusi stacit a potom sa este len budes skrabat za usami...
Odpovedať
@lrdk autor temy ma vziat na vedomie, ze bude uz len drahsie. Kto chce stavat, byvat, ... tak berie ponuku aka je dnes. Alebo moze nadalej vyckavat, spekulovat, casovat, ... a aj tak mu to nepomoze :-)
Odpovedať
Nemate nejake info kedy pojde dolu aspoň ten polystyren ?😄
Odpovedať
Ja tomu nerozumiem.Stavebnictvo je vraj v krize.Tohto roku by malo prist o pracu cca 30 000 pracovnikov a ceny idu hore.Cakal by som,ze sa budu vyrobcovia a predajcovia bit o zakaznika dobrou cenou a nie zvysovanim,zeby pokryli svoje straty.
Odpovedať
@jurkoboss presne tak! Až do minulého roku (kedy sme začali stavať) som vôbec nesledoval tieto diskusie. Ale mám podozrenie, že sa tento jav bude opakovať každý rok či dva, či už vo väčšej, alebo menšej miere. Ale vzhľadom na to, ako neúnosne hore išli za posledné roky ceny bytov a pozemkov, sme sa dostávali do štádia kedy je stavať dom výhodnejšie ako kúpiť byt. Čiže, bolo iba otázkou času, kedy trend zdražovania doženie aj stavby RD (či už cenou práce alebo cenou materiálov).
Odpovedať
No asi to stavebnictvo v takej krize nie je. Mozno len to oficialne, bo teraz sa podnika mimo faktur... Kym su hypoteky s urokmi za hubicku, ceny dole nepojdu. Ani materialu ani nehnutelnosti. Zaujem je taky, ze nie je dostatok materialu tak predsa nebudu zlacnovat...navyse sme na SK, tu sa vzdy objem dohanal cenou.
Odpovedať
Nic nepôjde dole, toto su aktualne ceny, kto na to ma stavia, kupuje. Kto nema, zavahal, smola. Medzirocne rastu ceny, kazdy kto pouziva cenotvorbne programy vie o com rozpravam. Kto donúti vyrobcov znizit ceny? Jedond konkurencia, akurat ze oni sa medzisebou dohodnu, takze nic. Alebo zalobbuju a o chvilu tu bude zakon, ze "dom musi byt zatepleny 50cm izolantom" inac vam ho nepovolia... Stavebniny znizia ceny? Kdeze. A preco by mali? Jedine cesta je mat zaujimavy komercny projekt, oslovite silnejsich dodávateľov, urobite 3-4kola tendra, tak vtedy viete dosiahnuť dobru cenu. Ale pri RD skrz lacne hypoteky je to nerealne... Tak ako vravi jeden moj znamy v stavebninach, teraz je tu klondike, cez koronu predali aj vylozene vzorky na predajni... Robim cez 20r v stavebnictve
Odpovedať
My sme brali teraz polystyrn...a v priebehu dvoch mesiacov isiel hore o 50% a ma ist az o 100% a je ho malo... V nemecku vyhorela nejaka fabrika kde vyrabaju chemiu,ktora sa dava pri vyrobe polystyrenu takze preto isli ceny hore a jie je ho uz len to co je na sklade a potom dodacia foba 6-8 mesiacov... Tiez kvoki tomu sa nam posunula realizacia elektriky leno maju dat nejaky komponet zo Siemensu do trafo stanice a tiez to bolo v nemecku... Mam to z viacerych zdrojov ze je ziho extremne malo
Odpovedať
Profilova fotka
Kamarát , ktorý je vedúci v mpl mi vravel, že cena eps šla hore o 75%. Chcel som nakúpiť fasadny eps , ale vravel ,aby som počkal rok.Cena by mala klesnúť. tak uvidíme. Boli sme pozrieť int.dvere a pri odchode nás upozornili , že za krátku dobu ceny pôjdu nahor. Potom sme šli podlahy pozrieť.Pri odchode nás tak isto upozornili na zvyšovanie cien. ach jaj , katastrofa.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?