Môžeme na obvodové múry dať iný materiál ako bol pôvodný?

Prosim vas, poradte nam. Sme v takejto situacii. Mame uz stavebne povolenie cca 9 mesiacov. Vo vsetkych nakresoch, v technickej sprave .... proste vsade je uvedene, ze obvodove murivo bude Ytong Lambdu 375. Ale teraz uvazujeme o tom, ze by sme dali Ytong 300 + zateplili to. Davame robit novy rozpočet na material, nakolko sa menila DPH. Moze nam rozpoctar dat do rozpoctu Ytong 300 a material na zateplenie, aj ked vo vsetkych dokumentoch je Lambda??? A tiez ide o to, ze budeme ziadat o uver zo ŠFRB. Tam sa predkladaju faktury. A teraz - Mozem dat fakturu, kde bude nakupene Ytong 300 a material na zateplenie, aj ked, ako som pisala, vsade v dokumentoch je Lambda a zateplovanie sa nikde v dokumentoch nespomina, nakolko nebolo planovane. Dakujem za vycerpavajuce odpovede :-) , nakolko mi kazdy z vas moze odpovedat iba raz .
Odpovedať
Profilova fotka
my sme dali Ytong lambdu, vychádzalo to lacnejšie. My máme tiež sfrb, a nám povedal chlapík na msú, že rozpočet je cestovný poriadok, ale nič nekontroluje a faktúry nám podpisuje, len cena by nemala presiahnuť 20 %, materiál može byť iný.
Odpovedať
Ahoj ja mám taktiež ŠFRB. Keď som si dal robiť rozpočet tak som chlapíkovi povedal z akého materiálu idem stavať, koľko idem zateplovať (YTONG 300 + 150 EPS), akú idem dať krytinu, koľko zateplím podlahu a to bolo asi tak všetko. To som vedel na 100%. On mi to napočítal s kopcom iných vecí ktoré na mojej stavbe zrejme ani nepoužijem. Preto by som bral ten rozpočet ako informatívny nakoľko ty dopredu nemôžeš presne vedieť čo a aký materiál použiješ. V pohode sa to dá urobiť tak že ak zoberieš niečo iné ako máš v rozpočte tak do faktúry si dáš zapísať podľa položiek v rozpočte. Lenže skúsenosť je taká že moc to v stavebninách robiť nechcú. Ja to už neriešim. Čo kúpim to si dám preplatiť a zatiaľ s tým problém nebol. Pracovníkovi poviem za čo je faktúra a on to ďalej nerieši. Ešte ani raz to nekontroloval podľa rozpočtu. Keby bol problém tak fyzicky mu viem ukázať každú jednu položku na dome. Nerobil by som si s tým ťažkú hlavu. V tvojom prípade by som do rozpočtu čo pôjde so žiadosťou na ŠFRB dal ten materiál o ktorom vieš na 100% že bude aj v skutočnosti použitý bez ohľadu na to čo je v projekte. Rozpočet je smerodajný ale ako vravím bral by som ho s rezervou. Myslím že už je aj najvyšší čas poslať žiadosť ak chcete byť úspešný. Pekný deň.
Odpovedať
Zdravím Bol som v Xelle v Zemianskych Kostoľanoch na školení ako stavať z Ytongu. Vozíme tam cement do výroby takže som rozprával aj s chlapmi čo tam robia.Vraj celá Lambda a Theta su zbytočné výmysly,bohate stačí 599x250x375 PD,PDK a nechať to zvonka neomietnuté aspoň rok, dva aby to vyschlo,a potom sa vraj uvidí či zatepliť,podľa toho kde staviate. My ideme tiež stavať z Ytongu,lebo tam ide najmenej bordelu,viem to lebo to vozíme.popolček a iný bordel. Myslím,že normy sú schválne nastavené tak aby to tam mohli sypať,zdravé to určite nie je. Len toľko:D
Odpovedať
Ja som sa rozhodol pre Ytong 300 + zateplenie. Možno to je lacnejšie, možno to je rovnaké a trebárs drahšie, ide o teplo. Velký rozdiel v cene tam nebude, podla toho ako draho nakupujete, ale 375 sa určite nevyrovná 300+EPS pomer cena/teplotný prestup. Záleží čím budete zateplovať, návratnosť ...hmmmm to som nerátal pretože napríklad pri oknách, mama kupovala plastové pred x rokmi a vtedy bolo 3sklo a povedali že je zbytočné dávať 5sklo pre naše teplotné pásmo, že keby býva na orave a tak, a presne toto sa deje teraz, 7kom a 3sklo je zbytočné a bla bla bla..... a všetci rátajú návratnosť na terajšie hodnoty ale nikto nevie čo bude stáť elektrina za x rokov, plyn atd. Ja by som vár radil určie zateplovať, ale je to individuálna vec.... kto ako chce takl nech si spraví a nech si to naštuduje popredu nech potom nelutuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som staval z Lambdy a este to zateplim 8cm EPS. Polystyren ma bude stat cca 800eur (300m2) co je pri celkovych nakladoch na dom nevelka suma. Ked som kupoval Lambdu, tak ju netrebalo zateplovat. A zrazu je tu Theta s este vacsim tepelnym odporom, ktory pred 3 rokmi bol postacujuci na to aby sa nezateplovalo.
Odpovedať
@miko509 A čo rosný bod?!
Odpovedať
ja tomu teda voooobec nerozumiem, ale od nasho architekta som sa dozvedela, ze tie vyroky, ze aku tehlu a neviem co netreba zateplovat, to su len reklamne tahy... vzdy je lepsie vrstva naviac...
Odpovedať
Ahoj my budeme stavať z 375 ytongu, ešte uvidime či lambu ale skor obyčajnu 375. časom uvidíme čím zateplíme kedy a čí vobec. Tiež sme to riešili a nakoniec som manžela ukecala na tu 375. zdalo sa nám logické mat hrubší múr , kým budeme mat na zateplenie. Tiež žiaame o šfrb a mame tam uvedenú 375.
Odpovedať
Profilova fotka
moze byt problem s rosnym bodom pri mure 375 a 8cm polystyren?? je lepsie 300 a 15eps?
Odpovedať
co sa tyka rosneho bodu 375 a 8cm EPS-tak bude urcite v murive-a urcite by som nerobil na 375 ak je to lambda zateplenie....lepsie je to druhe riesenie-aj ja ho budem davat-lebo tam to vychadza rosny bod medzi murivom a EPS--ale zalezi s akymi hodnotami sa to rata----teda kde sa dom bude nachadzat a ake su tam teploty.Ak zvolis 16cm EPS tak mas uz Rosny bod v polystyrene :) dufam ze som trochu pomohol
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?