Pripojenie na IS

Zdravim, mam otazku ohladne IS. V obci sa nam rozsiril uzemny plan na vystavby domov. Sused chce vybudovat mensi developersky projekt s tym ze chce tahat IS na vlastne naklady vratane cesty. Od nas chce na oplatku 20% z pozemku na cestu. Je nejak zakonom dane kolko % sa musi pustit na cestu? Cesta ma ist pozdlz nasho 200m pozemku, preto by sme mu museli pustit vela. V opacnom pripade sa nam nedovoli pripojit na siete lebo budu na jeho sukromnom pozemku. Fakt ma pravo nepripojit sa nam na siete ktore by viedli cez jeho suktomny pozemok? Lebo architekt nam tvrdi ze on musi tie siete odovzdat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neregistrovany:

Zdravim, mam otazku ohladne IS. V obci sa nam roz…
@neregistrovany Akým spôsobom si predstavuješ pripojenie na jeho súkromnom pozemku? Že tam v noci nabehneš a urobíš si prípojku? Ty máš svoj pozemok za nedotknuteľný, lebo je tvoj súkromný, ale jeho pozemok máš za verejný, s povinnosťou umožnenie prípojky a ťarchy? Zabudni... A čo sa týka šírky cesty, tak záleží od veľa faktorov a aj obec, SU.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neregistrovany:

Zdravim, mam otazku ohladne IS. V obci sa nam roz…
@neregistrovany nieje zákonom dané niečo také, že musíš pustiť nejaké % súkromnému investorovi, lebo on tam chce robiť cestu a IS. 😀 Normálne mu nepusti nič. On nespraví cestu, lebo bude mať malú šírku. Nie že tebe sa bude vyhrážať, že ti nedovolí sa pripojiť na IS... Ak chce, môže od teba odkúpiť potrebnú časť pozemku. Nemusí nič odovzdať. Môže to dať do správy obci/mestu. Ale môže si to nechať aj vo svojej správe...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neregistrovany:

Zdravim, mam otazku ohladne IS. V obci sa nam roz…
@neregistrovany nemusí odovzdať nič, môže odovzdať iba siete alebo môže odovzdať siete aj cestu - vždy závisí ako to bude v projekte a ako mu to schvália. Takže je tam riziko že nedovolí napojiť sa na vybudované siete. Ale ako ostatní písali, tak nie je žiadna povinnosť nič odovzdať. Tu treba komunikovať a dohodnúť sa, pokiaľ vedia obaja na tom získať (jeden bude mať pozemok na vybudovanie sietí a cesty a druhý bude mať možnosť hneď sa napojiť a zároveň z jeho pozemku bude stavebný pozemok už do sieťami aj cestou, lebo inak tam asi nebude nikto nič stavať a bude to naďalej len pole). A 20% zo 400m2 je málo, ale z 10000m2 je veľa, takže neviem o akú rozlohu sa jedná. Treba si spočítať koľko by asi stálo spraviť prístupovú cestu a siete vo svojej réžii (dajme tomu že 15000€) a hodnota tých 20% pozemku by bola napr 40000€, tak treba navrhnúť že môže odkúpiť ten pozemok za 20-30000€ plus chcete mať v cene aj prípojky k hranici pozemku. Bude to vybavené hneď a bez roboty a obe strany možno spokojné, ak nie tak sa pokračuje v návrhu inej dohody.
Odpovedať
On Vás ide akoby vydierať tým, že Vám nepovolí napojenie na siete, proste chce niečo za niečo. Musíte si sám odpovedať, čo je pre Vás lepšie. Ak chcete stavať a mať rodinný dom, po ktorom túžite a nemáte inú možnosť napojenia na siete alebo kde by ste mohli stavať tak asi iné riešenie ako sa s ním dohodnúť nemáte. Avšak všetko požadujte písomne. Nie, že vy mu predáte pozemok na cestu resp. mu ju dáte zadarmo a on sa na Vás následne so sieťami vykašle. Požadujte zmluvu o vecnom bremene, aby musel strpieť napojenie. Určite to nie je také ľahké ako povedal projektant, že musí odovzdať siete. Veľa záleži na okolnostiach, kde tie siete má a podobne. Nás presviedča na stavebnom, že musím mať povolenie na prípojku vzduchom od suseda, lebo na jeho pozemku stojí stĺp len 20 cm od obecného pozemku. Čiže VSD to z plošiny dosiahne aj bez toho, aby mu tam vstúpila na pozemok. Na čo mi je potom súhlas toho suseda, ak sieť je verejná a to už nevravím o tom, že on musí strpieť na tieto úkony vstup na pozemok. Iné je ak ideš kopať cez pozemok tam povolenie treba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neregistrovany:

Zdravim, mam otazku ohladne IS. V obci sa nam roz…
@neregistrovany ako ty chces niečo stavat na 200m2 pozemku?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od audinak:

@neregistrovany ako ty chces niečo stavat na 200m…
@audinak To myslel určite tak, že mu ide tá cesta pozdĺž jeho 200 m-ového pozemku. Predpokladám, že to je dĺžková miera, nie plošná. Ten pozemok má dĺžku 200 m.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?