Tepelný most

Riešili ste niekto niečo podobné, panelák nezateplený, posledné poschodie, kúrime, vetráme, odvlhčujeme riadnym odvlhčovačom a stále to dlhodobejšie nepomáha, do pol hodiny zas zatečené, keďže sa rieši len následok. Je to severná stena a na dotyk stále studená. Skúšal niekto nejaké stavebné úpravy z vnútra (purpena, alebo tepelnoizolačná malta do spojov medzi stenu/strop a pod.), aby sa aspoň trochu zmiernil následky a teda znížil tepelný most, keďže zateplenie zvonku celého paneláku dlhodobo nehrozí.
Odpovedať
Profilova fotka
to je nejaký nešťastný konštrukčný detail, spájajú sa tam nosné prvky bez izolácie. Skúste foto rohu zvnku, najlepší by bol detail strechy. Zvnútra izolovať nepomôže, museli by ste celé steny a to by ešte mohlo pôsobiť kontraproduktívne znížením teploty steny. Skôr by som ba streche priložil materiál, ktorý by zvýšil izoláciu strechy a teda celého kúta pri strope.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

to je nejaký nešťastný konštrukčný detail, spájaj…
@mimi2411 Z dnuka neskúšaj riešiť tento problém. Možnože na čas by si si vizuálne aj pomohol, ale až by to prepuklo opäť, potom to bude horšie ako teraz. Skús tak, ako vraví @jan45
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

to je nejaký nešťastný konštrukčný detail, spájaj…
@jan45 roh zvonku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimi2411:

Riešili ste niekto niečo podobné, panelák nezatep…
@mimi2411 hajik, co? Skus kontaktovat Bytterm (alebo koho mate ako spravcu) pripadne cez domovnika. Svokre (sice inde) ale podobne zatekalo, nasli problem, opravili to a preplatili malovanie. Predsalen, Ty nie si za to zodpovedna a nie je to Tvoja chyba. (viem, ze Tebe nezateka ale aj tak to nie je Tvoja starost)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mimi2411:

@jan45 roh zvonku
@mimi2411 je tam spoj plechov na atike ktorý môže zatekať, tačal by som prelepením spojov plechu atiky asfaltovým pásom. Ak to nezateká, je tam studebé schodisko , pod strop a na stenu schodiska nalepiť tepelnú izoláciu.
Odpovedať
Zatekanie resp. poškodenie zvonku a k tomu kondenzácia, súhlas s @jan45 @igor256. Nahlásiť aj ako škodovú udalosť do poisťovne.
Odpovedať
Zdravim, chcel by som sa aj ja zapojit do temy ci mi nebudete vediet poradit. Mam problem v sprchovom kute, kde mam zvlhnuty roh, co ukazalo na sparovacke (obr.1). Najprv som myslel, ze zateka za silikon tak som to odsilikonoval a nechal pocas tyzdna vyschnut, no vlhkost tam je stale - mal som aj 3 dni odvlhcovac. Vylucovacou metodou som isiel a hladal unik vody, ale tlak neklesa ani sa hodiny netocili pocas vikendu kedy sa voda nepouzivala. Roh sprchoveho kuta dole pri podlahe je citelne chladnejsi nez zvysok kachliciek, nasledne som si isiel pozriet roh z vonku (sprchac je v rohu obvodovych stien, severna strana). Tam som objavil ze mi nezatiahli asi meter medzi soklom a zvyslou izolaciou stien a k tomu je tam cca 3mm spara medzi xps a eps (obr.2). Termo kamerou som si obehal vnutrajsok aj vonkajsok a tepelne rozdiely sa ukazuju v rozmedzi cca 0.5 stupna dnu aj von (obr. 3-5 zvonku, 6-7 zvnutra). Otazka, moze 0.5 stupna sposobovat kondenz za kachlickami? - rovnake hodnoty som nameral v izbach a nemam prejav vlhnutia nikde v dome. Alebo sa stekajuca voda z fasady dostane cez skaru a preto vlhne? Alebo to moze byt nieco ine? Vdaka za kazdu radu @blacksr @jan45
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matkop:

Zdravim, chcel by som sa aj ja zapojit do temy ci…
@matkop Treba počkať. Ak to navlhlo znútra od vody, treba to nechať vysychať dlho. Ak máte možnosť nepoužívať kút, tak nechajte sušiť. Odporúčam pomerať aj vlhkosť dotykovým vlhkomerom, Zapísať hodnoty a neskôr na tých istých miestach odmerať znovu. Zatekanie zvonku: nie je tam lišta s odkvapovou hranou? Resp. voda tečúca po fasáde má možnosť zatekať cez tú medzierku smerom k murivu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@matkop Treba počkať. Ak to navlhlo znútra od vod…
@blacksr dakujem pekne za reakciu. Chvilu to teda este necham susit a uvidim. Premeriavam to aj dotykovym vlhkomerom. Nie, lista s odkvapovou hranou vonku nie je a technicky voda cez tu skaru ma moznost zatekat, spajdlu neprepcham na hlbku xps ale drotik ano, neviem ako by si ale nasla cestu dnu cez hydroizolaciu kuta.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. Pripnem sa sem s mojim problémom.. možno mi "laická verejnosť" poradí resp. ma utvrdí v tom, čo si myslím.. :) Nová bytovka, obvodová konštrukcia ŽB 20cm, zateplenie 20cm, veľkoplošné hliníkové okná a našiel som si v kúte pod stropom obývacej izby, ktorá je spojená s kuchyňou, pleseň.. Je to roh budovy. Máme záclony spolu so závesmi a záves bol v podstate celú dobu zatiahnutý práve v tom rohu. V obývacej izbe je teplota konštantne cca 22-23°C, vlhkosť vzduchu mohla byť priemerne kľudne cez 60%.. aj keď sa snažíme vetrať, tak vďaka tesnej stavbe to niekedy zrejme nestačí.. Môže za to faktor, že tam bol ťažký záves spolu s vyššou vlhkosťou a tým pádom slabým odvetraním? No v opačnom rohu okna sa takýto problém nevyskytol.. tam sú ale dvere na balkón, ktoré sa častejšie otvárajú.. podotýkam, že v rohu, kde sa pleseň objavila je pevné okno.. Prikladám ešte termosnímku miesta, kde sa vyskytla pleseň. Izbová teplota bola cca 23° a vonkajšia 5°C. Je okej rozdiel na povrchu steny cca 2° ?? Ďakujem
Odpovedať
Prever si reálne akú máš vlhkosť vzduchu. Ak by si teoreticky mal v miestnosti 23° a povrchovú teplotu steny 19° tak na rosenie tej steny by si musel mať vlhkosť skoro 80%. https://m.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoc...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od atrac3:

Ahojte. Pripnem sa sem s mojim problémom.. možno …
@atrac3 nuž... prečo sa roky rokuce robili "kuty" stropu pivovou fľaškou? Pretoze 90° roh, nebodaj kut je vzdy problem. Problem pre prudenie vzduchu. Plus zaves, atd. Teplota vzduchu v tom kute je uplne inde, ako teplota vzduchu na vnutornej priecke 1,5 metra od zeme. Teply vzduch s vlhkostou vystupa hore, tam sa v rohu ochladi, jeho vlhkost stupa, ale dole neklesa, pretoze ho drzia zavesy a uz si tam, kde si. Rosny bod, vybavene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@atrac3 nuž... prečo sa roky rokuce robili "kuty"…
@kejsix každopádne záves išiel preč.. ošetril som to.. uvidím ako sa to bude správať.. bolo to cca rok bez závesu až kým sme ich nedali a dovtedy som si nevšimol, že by sa tam niečo dialo..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od atrac3:

@kejsix každopádne záves išiel preč.. ošetril som…
@atrac3 Zavesy zhorsili prudenie vzduchu. Otec ma v podobnych miestach PC vetraciky 12V, ktore spina casovacom 3x do dna po pol hodine. Aby to nehucalo, tak im pusta len 9V. A rohy/kuty su ciste, bez plesni. Stojaty vzduch je problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?