Chov činčíl v bytovke

Ahojte! Moja známa má problém so susedou. Býva v bytovke a jej suseda si zriadila v 2-izbovom byte chov činčíl. Má ich tam 10 kusov. Tie tam robia v noci strašný rachot, takže moja známa nemôže celé noci spávať. Už je z toho celá zničená. Obrátila sa už aj na domovú správu a na políciu, ale nikto sa necíti byť kompetentný a odmietajú jej pomôcť. Je to možné, aby mal niekto v byte taký zverinec? Vie niekto poradiť, kam sa má obrátiť?
Odpovedať
Profilova fotka
ako to máš tak pokiaľ má podmienky vhodné a chov ale to samozrejme aj to, že ten samotný chov nijak neovplyvňuje v negatívnom zmysle okoložijúcich tak môže. no toto je poľa mňa v možnostiach bytovej správy si hluk napríklad v noci odsledovať
Odpovedať
@amazon7 ja som mal cincilu 13 rokov. Sice "len" jednu ale s tym hlukom to nebolo take hrozne. Brat pri nej spaval. Neviem si predstavit co moze pocut vo vedlajsom byte...
Odpovedať
Profilova fotka
@amazon7 obavam sa toho, ze ak ma fakt na to vhodne podmienky, tak aj keby to policia zacala riesit, tak nic s tym nespravia. A povedala to susedke, ze robia velky hluk?
Odpovedať
@igor256 Suseda im tam dala nejake hrkalky, vraj aby sa mali s cim hrat. Okrem toho, ze tam tie cincily skriekaju, tak tam aj tie hrkalky rachotia. A vies, ake tenke steny su v panelakoch...
Odpovedať
@dangs Jasne, povedala jej to viackrat, ale ta sa na nu osopila. Co s takou babou narobis? Pokial viem, v inych krajinach je vylucene, aby si niekto choval v byte tolke zverstvo, co vyrusuje susedov.
Odpovedať
@amazon7 10 činčíl nie je "toľké zverstvo". A neviem, akú krajinu máš na mysli, kde by to zakázali. Tvoja známa (alebo skôr si myslím, že píšeš o sebe) je precitlivelá a nemá na práci nič iné, len sliediť susedov. Bežného človeka, čo má plno starostí a je rád, že večer spí, nemôže 10 malých hlodavcov rušiť. Potom ako spí suseda, ktorá má tie činčily vo vedľajšej izbe? Tá by musela byť hore celú noc. Tvojej známej by vadilo aj to, keby susede o 11 v noci spadol špendlík na zem. Aj to by ju asi zobudilo. Mal som podobných susedov. Bývali sami a len rozprávali, ako horný sused má zase novú priateľku, že pozná podľa hlasu, lebo ich večer počúva cez šachtu vo WC. A že nemôže spať, lebo o polnoci sexujú a počuje to cez stenu. Však jasné, že je počuť, že vedľa teba žijú iní ľudia. A že ich je občas počuť. Veď je to panelák!! Tu majú činčile, tak má tému o čom rozprávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@amazon7 asi som nic ine ani necakal. Tu na slovensku je vsetko mozne.
Odpovedať
@chrobak7 ach prosim ta, tie prazdne tirady si nechaj pre seba, ked nemas co k tomu rozumne napisat. Podla tvojho tonu si hasterivy a frustrovany a toto vsetko kompenzujes vypisovanim somarin po internete. Nejedna sa sice o mna, ale z tvojich reci ma az niekde ... stipe (ako sa hovori po slovensky). Ja poznam krajiny, kde take nieco nedovolia, ale to su vyspele krajiny. Nemusim uvadzat, v ktorych krajinach sa gniavia zvierata dokopy s ludmi v byte a nikomu to nevadi!!!
Odpovedať
@amazon7 No uveď konkrétnu takú krajinu, kde je chov domácich zvierat zakázaný. Napr. v takom Nemecku, čo asi nebudeš tvrdiť, že nie je vyspelá krajina - nie je možné zakázať chov zvierat v byte. Pozri si právne články na túto tému, napr. tu: https://www.tierrecht-anwalt.de/tierr... Je to obyčajný susedský spor. Keby nemala činčily, tak by jej vadilo niečo iné. A akú radu si očakával? Že podľa zákona č. .... nemôže doma chovať činčily? Môže ich doma chovať, nikto jej to nezakáže. Tá tvoja známa sa môže sťažovať aj na lampárni. Právo nie je na jej strane. Nie je čo poradiť.
Odpovedať
@chrobak7 ja som už videl v byte i koňa, cigoši ho nemali kam schovať, ak by si mal bývať pod nimi zrejme by ti to nevadilo, byt je na bývanie pre ľudí, akékoľvek zviera je v ňom ako v base , aj ten neposlušný papagáj , naučil sa čo nemal a dostal trest obesením na hák, oproti nemu visel kristus na kríži a pýta sa ho a ty si čo vykrikoval?
Odpovedať
@amazon7 Ale aby som nebol len zlý - nech si tá známa pozrie na stránke obce, či obec nemá prijaté VZN obce o chove zvierat. Za určitých okolností môže byť činčila považovaná za úžitkové kožušinové zviera a chov takýchto môže byť určitým spôsobom obmedzený. Keby mala len jednu činčilu, ako domáceho maznáčika, tak by to bolo považované za spoločenské zviera (ako mačka a pes, či škrečok). Ak ich má viac a chová ich kvôli predaju kožušín, tak to bude spadať do inej kategórie (tak ako sliepky). @duzu Tiež som mal v bytovke mačku, ale už by som do bytu nechcel nič. Ani v RD zatiaľ nemám ani mačku, ani psa ani iné zviera.
Odpovedať
Profilova fotka
podnet na statnu veterinu ti pridu preveriť ci je chov v poriadku. ak nieje daju pokutu a termin napravy. vela ale necakaj. nedavno prebehla sprava ako pani v cinziaku chovala 28 psov, bordel smrad.... ludia sa stazovali roky kym sa nieco pohlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?