Mám nárok na polovicu?

Zdravím všetkých 🙂Vedel by mi niekto objasniť situáciu?Manžel dostal do daru pozemok,časom sa tam postavila pivnica(je už skolaudovaná).Všetko vybavoval manžel ,ale už počas trvania nášho manželstva. Teraz stavba bude pokračovať-ide sa tam stavať rodinný dom.Chceme aby v papieroch už som figurovala aj ja ako spoluvlastník. Teraz nechápem či už som spolumajiteľom tej stavby aj ja automatický alebo treba ešte niečo dodatočne vybavovať na katastri aby tam figurovalo aj moje meno.Budem vďačná za revelentné odpoveďe.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Podla mna treba aby si tam bola zapisana, bude to istejsie. A hlavne bezproblemovejsie keby sa nieco stalo 😉
Odpovedať
@aksunin všetko čo ste nadobudli spolu tak máš nárok na polovicu okrem daru. Čiže na stavbu máš 1/2 nárok ale pozemok je manželov.
Odpovedať
@aksunin tak tak ako pise @jumt.Dokonca do BSM sa nepocita okrem daru ani dedicstvo.
Odpovedať
@jumt Nič nebrani tomu, aby manžel prepisal na manželku i polovicu pozemku. 🙂
Odpovedať
@jumt to nieje tak uplne pravda.
Odpovedať
@profistavbari v čom?
Odpovedať
@jumt v prípade rozvodu sa dokladuje financovanie stavby. Ak si niekto myslí že jeden z páru financuje celú výstavbu a po rozvode získa 50% je na omyle.
Odpovedať
@profistavbari nemyslim ze to tak je
Odpovedať
@profistavbari treba prečítať zákon. Skúma sa majetok a kataster keďže bude postavená za manželstva bude mať podiel 1/2 a tak sa aj bude deliť. To že niekto zarába a žena je doma neznamená že jej nič nepatrí.
Odpovedať
@profistavbari Zial nie. Pri BSM 50/50 alebo za istych okolnosti sudne este horsie v prospech zeny. S dvomi vynimkami: dedicstvo a dar. Takze ak chlap investoval do stavby 50000 € a zena 1 € pocas BSM, patri zene polovica, pokial sa nedohodnu inac alebo chlap preukazatelne nezdokladuje, ze dostal do daru 50000 a tie nasledne pouzil na stavbu. BSM je najvacsia sprostost na svete. Len zial nikto na to nemysli v dobrych casoch, ved jemu sa to nemoze stat, a potom nekonecne sudy a mozno ostane aj s holou ritou. BSM okamzite po sobasi zrusit a pekne cez podiely, kto kolko dal...a je pokoj, ci je dobre alebo zle. A to este nespominam sialeny poplatok, ked sa BSM deli sudnou cestou bez dohody.
Odpovedať
@profistavbari Pokial by napr.manzel ziskal peniaze pocas manzelstva darovanim,alebo dedenim,tak by tato ciastka ktoru by vrazil do spolocneho byvania patrila pri rozvode jemu.Ale pokial by manzelka napr.mala slabo platenu pracu a manzel by vacsinu svojho prijmu vrazil do nehnutelnosti,tak to uz by sa delili fifty fifty
Odpovedať
Stavebné povolenie bolo len na pivnicu a na dom je/bude samostatné stavebné povolenie? Ak vybavoval všetko on a iba on je stavebník na stavebnom povolení tak potom bude on pri kolaudácii domu zapísaný do katastra, samozrejme s tým, že pri rozvode by si si vlastníctvo už musela nárokovať a dokazovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@roman_x nejaké stavebné povolenie, nejaký zápis mena stavebníka na nejakom stavebnom úrade vôbec nestojí nad zákonom. Ako stavebník môže byť zapísaný ktokoľvek, zákon ale vraví, že všetko, čo je nadobudnuté počas manželstva sa bude v prípade vysporiadavania BSM deliť napoly! Toto je podstatné a ak to nejakým pokútnym spôsobom neobídeš na svojom KÚ, tak ani samotný kataster Ti nezapíše nehnuteľnosť iba na jedného z manželov počas trvania manželstva. @kuracinarez môžeš mať peniaze odkiaľkoľvek, trebárs aj z daru, je len na Tebe ako Tvoj vlastný dar (ktorý patrí iba Teba) použiješ. Ak ich použiješ na nehnuteľnosť nadobudnutú počas manželstva, tak si to nazvi ako chceš - trebárs aj "nesprávna investícia", ale už je to potom BSM - a všetko napoly ! 🙂 🙂 🙂 @profistavbari s tým dokladovaním financovania domu si netreba mýliť,... teda je rozdiel, kedy rozvod prebieha. Ak pred kolaudáciou RD, tak áno, preukazujú obidvaja manželia, kto - koľko prispel a tak sa potom aj dom delí. Ak však rozvod je až po právoplatnej kolaudácii, tak nemáš už Boha pomoci, ako sa to u nás na SK vraví. Ide to na fifty-fifty BSM. 😉
Odpovedať
@petersd veď som písal... Nieje to úplne pravda.
Odpovedať
@petersd To dokazovanie a delenie pred kolaudaciou kolko kto prispel ma zaujima. Mas k tomu nejaky relevantny zdroj? Lebo pokial mam dobre info, tak este aj vyplata a prachy na ucte su 50/50. Mimo darov, dedicstva a veci osobnej spotreby.
Odpovedať
@zefe Zdroj Ti teraz narýchlo nepoviem, a pravdupovediac nie je to len jedno legislatívne usmernenie. Právnych noriem je viac a nadväzujú na seba. Je len na šikovnosti zastupujúceho advokáta, ako sa s tým v prípade rozvodu vie posluhovať. Spravidla, dobrých právnikov v každej konkrétnej lokalite veľa nie je a keď chceš niečo vysúdiť, musíš si sám naštudovať právo, odborné diskusie, prípady ľudí, judikáty súdov, vyhlášky, smernice,.... a našepkávať advokátovi. (lebo zo zákona sa v istých záležitostiach bez právneho vzdelania nesmieš sám obhajovať). A niekedy ani všetko toto nepomáha, ak si "nesympatický" sudcovi/sudkyni, alebo jednoducho rozhodujú podľa ich vnútorných subjektívnych (ne)hodnôt. Bohužiaľ... Myslíš si, že napr. 2-krát rozvedená sudkyňa, ktorú trebárs terorizoval jej manžel, rozhodne v prípade rozvodu absolútne neutrálne a nepoškodí chlapa? Zabudni na to. Tak s výplatou "napoly" to tiež nemusí byť dočista tak. Od nej sa dajú odčítať položky vyživovacích povinností na členov domácnosti, dokonca aj na protistranu, výdavky vedenia domácnosti a pod., až potom to ide fifty-fifty. Smutné, ale je to tak. Budem sarkastický, ale ak vzájomný vzťah má náznaky, že smeruje k rozvodu, treba sa na to predom pripraviť. A napr. peniaze z bankových účtov, výplaty a pod. vyberaj z banky hneď ako prvé. Do dátumu podania o rozvod si so svojou hotovosťou môžeš narábať ako chceš - nik Ti nič nemôže dokázať. 😉
Odpovedať
ak už pri sobáši myslíte na rozvod, tak ste nezrelí na spoločný život a kašlite na to!
Odpovedať
@foox Neviem kolko mas rokov, ani co mas za sebou... ale toto je bullshit. Potom o par rokov, ked nahodou dojde k rozvodu, tak ti ostanu akurat oci pre plac a budes si trieskat hlavu do steny, preco si to jednoducho neosetril, ked sa dalo. +-50% manzelstiev konci rozvodom. Celkom slusna pravdepodobnost, ze skonci aj tvoje, vsak? Ja som tiez kedysi davno vo vela veciach hlupo veril, ze mne sa to predsa nemoze stat, nebudem si kazit romantiku a podobne... Od isteho veku a po istych skusenostiach neverim nikomu a nicomu. Stastie praje pripravenym. BSM je najvacsia sprostost vo vesmire, ktora poctivych chlapov pripravuje o majetok a v horsom pripade aj krvopotne postavenu strechu nad hlavou.
Odpovedať
@petersd Pises:môžeš mať peniaze odkiaľkoľvek, trebárs aj z daru, je len na Tebe ako Tvoj vlastný dar (ktorý patrí iba Teba) použiješ. Ak ich použiješ na nehnuteľnosť nadobudnutú počas manželstva, tak si to nazvi ako chceš - trebárs aj "nesprávna investícia", ale už je to potom BSM - a všetko napoly ! Nemas pravdu.Pokial zdedis,alebo ti da niekto darom 100 000e,tak ano mozes to pouzit na co chces,trebars aj na kupu nehnutelnosti,ale v pripade rozvodu ze bude mat nehnutelnost hodnotu 200 000,tak tych 100 000 je tvojich(ten tvoj dar,resp.dedicstvo),zvysnych 100 000je na poly.
Odpovedať
@zefe suhlasim veru s tymto. Clovek nevie, co vsetko sa moze stat. My od zaciatku sa snazime vsetko riesit tak aby bolo dobre aj keby sa nieco stane. Mame kazdy byt na svoje meno, co sme mali uz pred rokmi, dom aj pozemok mame spolocny, financovali sme spolocne.
Odpovedať
@kuracinarez Nie je podstatné, či chcem mať pravdu ja, alebo napr. Ty. Subjektívne výklady zákona nikoho nezaujímajú. Načítaj si súdne judikáty (aj na nete je ich kopec) a uvidíš, ako to je 😉
Odpovedať
@kordo3 podobne sa to aj u nás rieši od začiatku. čo sa dá, tak sa píše na oboch, nech s tým je pokoj, keby sa bolo niečo udialo a bolo treba niečo riešiť.
Odpovedať
@zefe rokov mám dosť, 33r. ženatý, 5 dospelých detí, úspechov aj pádov mám za sebou hafo, ale vždy som mal po boku 1 ženu - aj keď sme kupovali a prerábali dom, aj v šťastí aj v nešťasti, aj v zdraví aj v chorobe. To sa dnes len tak nevidí, keď sa snaží každý s každým vy*ebať. OK, tak deľte majetky, ešte skôr než sami so sebou vykývate. 😎
Odpovedať
Najistejsie proste bude, ak tam budes zapisana, to je jednoznacne. Ono ano da sa na to pozriet aj z tej druhej strany, ale tak verme, ze na tu sa nebudete musiet pozerat
Odpovedať
@foox Gratulujem. Nie kazdy ma take stastie a silu, aby to ustal. Ano, prisla skur*ena doba, kde je najprv honosna svadba pomaly v Las Vegas a o par rokov si ludia nevedia prist na meno a chcu so sebou len vy*ebat. Ale co je zle na snahe tomu riziku predist? Vsak ked to bude stastne manzelstvo do smrti, tak super a nic sa nedeje ani bez BSM...
Odpovedať
@foox napr. ja som ženatý 35 rokov, spoločných manželských konfliktov sa za tú dobu pritrafilo ajajáj, ale ani jeden jediný raz ma (ani moju ženu) nenapadlo, ani len myšlienkou, že rozvod... Napriek všetkému som opatrný, všímam si okolie, a myslím, že by som vedel prijať "správne opatrenia", keby nejaké ohrozenie sa črtalo. 😉 Vieš, nič v živote nie je 100%-tné a ako hovoria starí ľudia: "Čo vidíš na druhom, aj na sebe čakaj!" Osobne sa mi takisto nepáčia nejaké predmanželské zmluvy, alebo vstupy do spoločného vzťahu, kde už na začiatku sa zichruje a ráta s rozchodom...
Odpovedať
stačí sa riadiť heslom - Nech nad vašim hnevom slnko nezapadne.
Odpovedať
@zefe úprimne poviem, že Ti rozumiem... Nič nie je čierno-biele a vzťahy sú často aj lotériou a o šťastí... Neexistuje v tomto žiaden univerzálny recept, či návod. Riadim sa však nasledujúcim: kto so mnou jedná férovo, tak takto jednám aj ja (hoc aj niekedy trochu "prerábam"), teda ak sa hraje podľa pravidiel, pravidlá dodržiavam aj ja. Ale ak zistím, že druhá strana podvádza, odžubuje, nuž začínam hrať bez pravidiel - ak to tak chcú(?)... Potrpím si ale na jednom, že vždy platí to, čo sa dohodne a ja dodržím slovo (ak keby to bolo v môj neprospech.) A vyžadujem to aj od druhej strany !!!
Odpovedať
@foox v našom manželstve to neplatí a vidíš, tiež nám to funguje. Žena sa vie zachmúriť aj na niekoľko dní, no ale ja na to kašlem - nech sa vysporiada sama so sebou, robím si svoje ďalej. Beriem to tak, že žena je tiež len "stvorenie božie", tak čo už s ňou? 😉 🙂
Odpovedať
Ďakujem všetkým za príspevky, ale veľa ich je napísaných úplne od vecí:o rozvode(načo to info mi je dobre v tých otázkach čo potrebujem vedieť TERAZ?),životné príbehy(možno zaujímavé,ale to si založím inú diskusiu)a t.d,a t.d. Poprosím sa držať témy a keď k téme nemáte nič, zdržte sa zbytočného komentára. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?