Omietky

Dobrý deň,vedel by mi niekto dat návod na lepiacu omietku pre prírodný kameň? Potrebujem doplniť vypadne časti kamennej steny na chalupe v pivničné časti. Pôvodne to bolo lepené len hlinou. Kupovať drahé omietky nechcem. Kdesi som čítala návod ,kde sa spomínalo aj mazlavé mydlo. Žiaľ neviem to najst.
Odpovedať
Profilova fotka
@251katarina vola sa to murovanie "na horucu maltu". Zmiesa sa len hasene vapno, piesok a voda. Vygoogli, pripadne pozri videa alebo sa zastav na hocijakom hrade, kde robia obnovu a ukazu ti to. Alebo youtube. Je tam ale par technickych fint, ktore je dobre poznat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@251katarina vola sa to murovanie "na horucu malt…
@mgx O tom, že to ma obsahovat vápno,cementu a piesok som vedela. Len sa mi to zdalo jednoduché A myšlienka, zastaviť sa pri takých ,ktorí rekonštruujú hrady je podnetna.
Odpovedať
Profilova fotka
@251katarina zda sa to jednoduche, lebo ste to nikdy nerobila. Je dobre zajst za niekym, kto uz ma skusenosti. Raz som pozeral na CT nejake video s pamiatkarmi, kde to riesili a boli spravne prevedene a diskutovane zaklady (Miesanie v "hrobe", prepichovanie, 24h odpocinok). Uvediem recept, ktory mam odlozeny. Ak najdete nejakych pamiatkarov, skocte na trening alebo 1 den pomahajte a budete vediet :). Pripadne obnova.sk Na zemi sa striedavo navrství piesok a kusové alebo práškové pálené vápno v pomere 7:1 (merať na lopaty, na vedrá alebo na fúriky). Piesok si treba rozdeliť aspoň do troch vrstiev, vápno do dvoch. Poruke si treba nechať trochu piesku naviac. Naspodku aj navrchu kopy bude vrstva piesku. Aj po bokoch musí vápno zostať prekryté pieskom. Temeno kopy upravíme do roviny (ako taký hrobček) a z piesku vytvarujeme zvýšené okraje. Do tejto priehlbiny začneme pomaly liať vodu a necháme ju vsakovať. Vsakovaniu pomáhame prepichovaním kopy tenkou palicou. Prepichujeme zvisle aj šikmo – rovnobežne s bokmi kopy, ale nie príliš blízko k ich povrchu. Vody treba hojne, ale nedá sa určiť množstvo, lebo to závisí najmä od vlhkosti piesku. Ak voda vyrazí von niekde z boku kopy, treba dieru prihodiť pieskom a utľapkať, odporúčam lopatou. Vápno začne s vodou reagovať: stúpa teplota (skúste rukou z boku kopy) – syčí, parí sa z neho, zväčšuje objem – na kope sa tvoria trhliny, vápno niekde zboku prerazí na povrch. Treba jemne prihodiť pieskom a utľapkať. Kým vsakuje, stále treba dolievať vodu a prepichovať. Keď reakcia ustane, je vhodné pieskové okraje priehlbiny – “krátera” rozhrabať po povrchu, aby sa všetko vápno prekrylo pieskom. Po zhruba 24 hodinách sa zmes môže použiť na prípravu malty. Z kopy treba lopatou odoberať – “odkrajovať” zvisle cez všetky vrstvy, potom na zemi, vo fúriku alebo v miešačke rozmiešať na maltu. Potom už len murovať alebo omietať. Najnovšia inovácia odporúča nepripravovať horúcu maltu len tak voľne na kope, ale v ohrádke z dosiek. Vtedy netreba počítať s rôznym množstvom piesku či vápna na jednotlivé vrstvy, ako sa kopa smerom nahor zužuje, a vápno možno na piesku rozprestrieť až k okrajom, teda k doskám. https://www.youtube.com/watch?v=uK33H....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@251katarina zda sa to jednoduche, lebo ste to ni…
@mgx tak toto ma prekvapilo. Ale ako žena som sa do takýchto prác nemiesala. Ja som chcela ba prípravu malty použiť už hasene vápno. Mam ho plný sud. Možno je to naivná otázka,ale ospravedluje ma úplná neznalosť tejto problematiky: miešať cement s hasenym vapnom a pieskom je v poriadku? A aký pomer?
Odpovedať
Profilova fotka
@251katarina bezne malty su 3 druhy Vápenná malta - mensia pevnost, vysoka elasticita, rekonstrukcia hist.budov. Vysoka paropriepustnost Vápenocementová malta - pri murovani pre vyssiu odolnost a mech.pevnost klasika. Pri rekonstrukcii hist. budov sa nezvykne pouzivat pre nizku paropriepustnost Cementova malta - prakticky beton - len pre miesta s vysokou zatazou. Pri pouziti "studenej" malty je pomer 4:1:1 (piesok:vapno:cement).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?